Verticuteren

Wat is verticuteren?

Verticuteren is als het ware het ‘uitkammen’ van je grasmat. In de loop van de tijd ontstaat er namelijk een soort viltlaag in je gras van oude grassprietjes die afgestorven zijn of na het grasmaaien zijn blijven liggen. Tijdens het verticuteren van je gazon haal je deze laag los, waardoor voedende stoffen weer toegang tot de worteltjes krijgen. Dat is belangrijk voor de kwaliteit van je gazon! Daarnaast verwijder je op deze manier ook het ongewenste mos uit je gazon.

Waarom verticuteren?

Zoals gezegd gaan de viltlaag en ongewenst mos op den duur je gazon doorspekken. Door deze viltlaag en door mossen kunnen voedingsstoffen, lucht en water niet goed tot de wortels van je gezonde gras komen. Dit ga je op termijn merken in de kwaliteit van je gazon! Omdat je gras op den duur verstikt, kan het dunner worden, verdrogen of er gewoon ongezond uit komen te zien. En een grasmat vol mos of vol onkruid staat natuurlijk op niemands wensenlijstje.

Wanneer verticuteren?

Verticuteren is vooral belangrijk bij gazons die al wat langer liggen. Het kost immers tijd om een viltlaag te vormen, en ook mossen groeien niet binnen een paar dagen. Ook kan je bij een te jong gazon de kleine graswortels onnodig beschadigen als je te vroeg begint met verticuteren. Wij adviseren je één of twee keer per jaar je gras te verticuteren voor een optimale gezondheid van je gazon. Begin hier niet mee voordat je grasmat minstens 3 jaar ligt, om schade aan de wortels van je gras te voorkomen.

Wat is een goed moment om te verticuteren?

Het beste moment om je gras te verticuteren is in het voorjaar of vroeg in de zomer: bij voorkeur als de temperatuur tussen de 12 en 20 graden ligt. Een goed moment is bijvoorbeeld vlak na je eerste maaibeurt van het jaar. Kies een moment dat het gras niet al te nat is. Een klein buitje is echter niet erg. Verticuteren bij nat weer kan wel, maar bij een té natte ondergrond kan je spoorvorming krijgen in je gazon en maak je het jezelf onnodig zwaar: het vrijkomende materiaal is moeilijker te verwijderen als het door en door nat is.

Hoe bereid je je gazon voor?

Voordat je gaat verticuteren, is het belangrijk om je gras eerst goed maait. Zorg er daarbij voor dat je het afgemaaide gras direct afvoert of wegharkt. Dit maakt de weg vrij voor het verticuteren en zorgt ervoor dat er geen groenafval de bodem in verdwijnt. Het maakt het verticuteren zelf ook een stuk gemakkelijker voor jezelf!

Verticuteren: hoe doe je dat?

Je kunt op verschillende manieren je gazon verticuteren. Voor een klein gazon kun je een verticuteerhark gebruiken. Heb je een groot gazon? Zeker als je met meer dan 150 m2 gras te maken hebt, raden we je aan een verticuteermachine te gebruiken. Je kunt deze natuurlijk aanschaffen, maar ze zijn ook op verschillende plekken te huur.

Verticuteren met hark

Verticuteren met een hark is alleen aan te raden als je een klein gazon hebt. Met de hand verticuteren kan erg zwaar zijn en is daardoor niet voor iedereen weggelegd. Maar soms is je gazon zó klein dat het nauwelijks de moeite is om een machine ter hand te nemen. Dan biedt een verticuteerhark uitkomst. Een verticuteerhark is een hark met verschillende messen waarmee je de viltlaag in je gras losharkt. Je kunt natuurlijk ook een gewone hark gebruiken om te verticuteren, maar met een verticuteerhark gaat de klus een stuk makkelijker en maak je minder gezond gras kapot.

Hoe ga je te werk?

Steek de hark ongeveer een centimeter diep in de grond en hark de vilt- en eventueel moslaag los. Ga vooral niet te diep met de hark, dan krijgt onkruid namelijk ook meer ruimte om te groeien. Je kunt per vierkante meter verticuteren of in banen. Het belangrijkste is dat je je gazon zowel in de lengte als in de breedte verticuteert. Ben je klaar? Dan hark je met een gewone hark het losse materiaal bij elkaar om het op te ruimen.

Verticuteren met verticuteermachine

Een verticuteermachine is een soort grasmaaier met dezelfde messen als een verticuteerhark. Deze machines verwijderen niet alleen de viltlaag in je gras, ze stimuleren ook de groei van de wortels van je gras.

Ga je een groot gazon verticuteren? Dan is het misschien de moeite waard om een verticuteermachine aan te schaffen of deze voor een dag te huren. Bij de meeste tuincentra en bouwmarkten kun je zo’n machine een dagje huren: voor een dagje huur betaal je over het algemeen rond de 50 euro. Zeker de moeite waard als je maar eens of twee keer per jaar hoeft te verticuteren!

Elektrische verticuteermachine

De meest milieuvriendelijke optie als je voor machinaal verticuteren gaat is een elektrische verticuteermachine. Deze stoten geen schadelijke stoffen uit en zijn bovendien een stuk stiller dan varianten op benzine. Daar staat tegenover dat deze machines minder krachtig zijn dan benzinemodellen: intensieve verticuteerklussen of grasmatten met een grote afmeting zijn dus minder handig om te doen met een elektrische verticuteermachine.

Verticuteermachine op benzine

Een brandstofgedreven verticuteermachine is aan te raden als je te maken hebt met een groot grasveld. Niet alleen geeft het je meer power, een elektrische optie is bij de grotere grasvelden soms helemaal geen optie door de beperkte accuduur of de lengte van het snoer. Ook als je veel mos tussen het gras ziet, is het een goed idee om voor een verticuteermachine op benzine te gaan: je zult de slagkracht die deze machine je geeft hard nodig hebben om al het mos te verwijderen.

Na het verticuteren

Ben je klaar met verticuteren? Dan zijn er nog een paar stappen die je kunt nemen om je overgebleven gras te helpen herstellen van de verticuteerbeurt. Verticuteren doet je gazon namelijk veel goed, maar het richt natuurlijk ook schade aan bij het bestaande gras. Wat doe je eraan om dat effect te verminderen?

Kale plekken? Bijzaaien

Zijn er na het verticuteren kale plekken ontstaan? Dan kan je ervoor kiezen om je gras wat extra in te zaaien. Zo zal er een vollere grasmat ontstaan en is er minder ruimte voor onkruid.

Goed en regelmatig bewateren

Het allerbelangrijkste is om na het verticuteren je grasmat goed te bewateren. Je gehavende grasplantjes moeten goed vochtig blijven om van dit geweld te herstellen. Sproei daarom één tot twee keer per dag tot twee weken na het verticuteren. Natuurlijk hoef je het gras niet te sproeien als het buiten regent.

Gras bemesten

Dit is ook een mooi moment om je gazon wat extra aandacht te geven door wat gazonmest te strooien. In onze webshop bestel je eenvoudig online DCM Gazonmest. Deze gazonbemesting ontwikkelden we in samenwerking met onze partners en is volledig organisch. Hierdoor wordt het effectief opgenomen door je grasplanten. Zeker nu je ze daar weer de ruimte voor gegeven hebt.

Bestel onze DCM Gazonmest

Kun je ook te veel verticuteren?

Uiteraard is er een maximum aan hoe vaak en hoe intensief je kunt verticuteren. Als je te kort achter elkaar verticuteert of te grondig te werk gaat, kun je het bestaande gras ernstig beschadigen. En maak je te veel ruimte tussen de graskiemen, dan bestaat de kans dat onkruid het overneemt van je gras. Houd het dus bij één tot twee keer per jaar.

Hulp bij het verticuteren

Heb je vragen over gras verticuteren? Neem gerust contact op met onze klantenservice. We adviseren je graag om jouw graszoden in optimale conditie te houden. Ook voor vragen over onze DCM Gazonmest kun je bij ons terecht. Stuur ons een e-mail of neem telefonisch contact op, dan geven we je met plezier antwoord.

0592 – 241 739 Neem contact op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *