Wij staan voor je klaar

Schaduwgazon

Gazongras heeft over het algemeen veel licht nodig. Daarom is veel direct zonlicht gewenst. Soms wordt het zonlicht echter tegengehouden door aangrenzende hoge bomen, struiken of muren. Een schaduwgazon is moeilijk aan te leggen én te onderhouden. In deze gevallen vormt zich niet de gewenste bedekking en worteling van het gras en worden de leemten die ontstaan, al snel opgevuld met mos.

Verschillende soorten graszoden

speelgazon graszoden

Speelgazon graszoden

vanaf €2,16 per m²

Bestel nu Bestel nu
premium graszoden

Premium graszoden

vanaf €2,32 per m²

Bestel nu Bestel nu
ecologische graszoden

Ecologische graszoden

vanaf €2,72 per m²

Bestel nu Bestel nu

De mythe van een schaduwgazon

Veel tuincentra en kwekers verkopen zogenaamd ‘schaduwgras’, waarmee je zogenaamd wel een gezond schaduwgazon zou kunnen kweken. Laat je hier niet door voor de gek houden: vaak gaat het om bijzondere grassoorten die het inderdaad beter volhouden zonder zonlicht. De jammerlijke conclusie is echter altijd dat ook deze soorten het uiteindelijk begeven zonder hun dagelijkse dosis zonlicht: geen enkele grasplant is gemaakt om lang zonder daglicht te overleven.

Een klein beetje zon is broodnodig

Een schaduwgazon is alleen mogelijk in de halfschaduw: dat wil zeggen dat je stuk grond altijd een paar uur per dag zon moet meepakken. En heb je een stuk grond dat echt de gehele dag uit de zon valt? Geef het idee van een schaduwgazon op en geef er een mooie andere invulling aan. Wij hebben een aantal leuke ideeën verzameld, waarmee je jouw tuin toch prachtig aankleedt!

Laat je niet neppen met plastic netten

Sommige graskwekers verkopen ‘schaduwgras’ dat is doorregen met plastic netten. Het geeft het vaak jonge gras extra stevigheid, maar het geeft zeker geen garantie op gezond gras voor in de schaduw! Je brengt er zelfs microplastics mee in de bodem: iets wat zeker niet bevorderlijk is voor het milieu. Onze graszoden worden daarom altijd gekweekt zonder plastic netten.

Alternatieven schaduwgazon

Gras heeft net als alle andere planten een bepaalde hoeveelheid licht nodig voor een goede stofwisseling. Een schaduwgazon aanleggen kan als er een paar uur per dag zonlicht valt op je grasmat, maar soms kan je beter voor een alternatief kiezen en het idee van gras in je tuin laten varen. We benoemen hieronder enkele goede alternatieven voor als een schaduwgazon voor jou niet haalbaar blijkt.

Pad aanleggen

Je kunt stapstenen of een kiezelpad neerleggen als je beschaduwde delen van je gazon veel beloopt. Deze plekken worden namelijk altijd slecht naarmate de tijd vordert.

Bodembedekkers

Je kunt bodembedekkers planten op schaduwrijke plekken die niet worden belopen. Deze schaduwminnende vaste planten vormen een prima alternatief voor een schaduwgazon in deze situatie.

Schaduwvangers uitdunnen of verwijderen

Je kunt (in sommige gevallen) ook zorgen voor meer licht door schaduwmakers te elimineren. Je kunt bijvoorbeeld aangrenzende bomen en struiken uitdunnen, of een aantal complete exemplaren verwijderen.

Schaduwgazon kopen

Heb je een aantal uren per dag zon op jouw grasmat? Dan kun je met onze graszoden een prima schaduwgazon aanleggen. Twijfel je nog of een schaduwgazon in jouw situatie haalbaar is? Stuur ons dan een mail of bel ons met een beschrijving van je situatie. Wij bepalen dan samen met jou of je grond goed geschikt is voor de hoge graszodenkwaliteit van onze Premium graszoden, Speelgazon graszoden of Natuur graszoden. Of lees meer over ons speelgazon of sportgazon!

Contact opnemen