Kies voor kwaliteit, kies voor Topgazon

Jouw nummer 1 adres voor nieuwe graszoden

Is jouw tuin toe aan nieuwe graszoden? Ga dan voor de beste kwaliteit, rechtstreeks van het Drentse platteland. Topgazon is graag jouw leverancier van de mooiste nieuwe graszoden!

Direct bestellen
100% puur natuur

Nieuwe graszoden van de Drentse akkers

Bestel je jouw nieuwe graszoden bij Topgazon, dan kies je voor het allermooiste groene gras van Drentse bodem. Op onze kwekerij in Nooitgedacht krijgen de grasplantjes alle tijd en ruimte om te groeien: op onze akkers krijgen ze alle voedingsstoffen, zonlicht en bewatering die ze nodig hebben om mooi vol en sterk te groeien.

Daarnaast gunnen we ze echt de tijd: al onze graszoden mogen minimaal 11 maanden op het veld groeien voor ze geoogst worden. En dat zie je terug in de kwaliteit! Bij ons hebben graszoden geen plastic netten: ze groeien lang genoeg om zelf een stevige mat te vormen.

Wanneer is het tijd voor nieuwe graszoden?

Twijfel je of nieuwe graszoden voor jou de oplossing zijn? Vaak kun je met goed onderhoud menig grasveld nieuw leven inblazen. Maar soms is de toestand van je gras al te lang achteruit gehold, en is onderhoud alleen niet meer genoeg om je gras te redden. Dan is het tijd om de schop erin te zetten en nieuwe graszoden te gaan leggen!

Wat zijn de belangrijkste tekenen dat het tijd wordt voor nieuwe graszoden?

  • Je komt maar niet af van dat mos of onkruid
  • Je gras vertoont veel kale plekken
  • Wat je ook doet, je grasmat ziet er alsmaar ongezonder uit
Nieuwe graszoden bestellen

Voor ieder gebruik de juiste graszoden

Bij Topgazon kies je voor je nieuwe graszoden uit maar liefst 3 verschillende varianten. Kijk en vergelijk voor je bestelt: zo weet je zeker dat je nieuwe graszoden straks perfect aansluiten bij het dagelijks gebruik van je gazon!

speelgazon graszoden

vanaf €2,16 per m²

Bestel nu Bestel nu
premium graszoden

vanaf €2,32 per m²

Bestel nu Bestel nu
ecologische graszoden

vanaf €2,72 per m²

Bestel nu Bestel nu
Timing is alles

Wanneer nieuwe graszoden leggen?

In principe kan je het hele jaar nieuwe graszoden leggen, maar in de praktijk blijkt dat de beste tijd om nieuwe graszoden te leggen tussen maart en november ligt. In deze maanden worden we meestal niet meer zoveel geplaagd door vrieskou, en is het warm genoeg om goede groeiomstandigheden te creëren voor je nieuwe grasmat. De grond is niet te nat of te hard om je graszoden af te steken, en ook in jouw tuin treffen ze de beste omstandigheden om weer mooi vol te groeien.

Nieuwe graszoden leggen

Zo ga je te werk

Als je jouw nieuwe graszoden eenmaal binnen hebt, is het tijd om de mouwen op te stropen. Om de beste groene grasmat aan te leggen, is het belangrijk dat je ze binnen 24 uur weer in je aarde hebt liggen. Nieuwe graszoden zonder aarde om in te wortelen zijn als een vis op het droge!

Voordat je je nieuwe graszoden kunt uitrollen, zijn er een paar stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je grasmat er zometeen fantastisch uit komt te zien. Waar begin je mee?

  • Oud gras en onkruid verwijderen
  • De juiste gereedschappen verzamelen
  • De grond omspitten en losmaken
  • De bodem egaliseren

Verder is je nieuwe graszoden leggen een kwestie van uitrollen, afsteken en aanwalsen. Voor meer details verwijzen we je graag naar onze handleiding Graszoden leggen!

Handleiding graszoden leggen
Binnen 3 stappen

Je nieuwe graszoden leggen

Om je op weg te helpen met het leggen van je nieuwe graszoden, hebben we bij Topgazon een complete handleiding geschreven die je stap voor stap naar een prachtige nieuwe grasmat helpt. Gebruik hem op je telefoon, of print hem uit als je je handen vrij wilt hebben!

Weet je waar je je graszoden wilt leggen? En is je grond er helemaal klaar voor? Hark eventueel de geëgaliseerde grond nog 1 á 2 cm weer luchtig, dan kunnen we aan de slag!

Bekijk de handleiding
Nazorg: stap 1

Je nieuwe graszoden sproeien

Als je grasplantjes weer in de aarde liggen, hebben ze veel water nodig om te herstellen van hun verhuizing. Extra vocht toedienen kan dus helemaal geen kwaad! Zeker als de temperaturen boven de 15-20 graden liggen, verdampt de neerslag die valt vaak sneller dan de wortels van je gras het kunnen opnemen. Regelmatig je nieuwe graszoden sproeien is dus erg belangrijk!

De eerste weken is het de bedoeling dat je bodem constant nat aanvoelt: zo groeien je grasplantjes het beste en worden ze weer helemaal de oude.

Bekijk de handleiding
nieuwe graszoden maaien
Nazorg: stap 2

Je nieuwe graszoden maaien

Regelmatig je nieuwe graszoden maaien zorgt ervoor dat er licht en lucht bij de wortels van je gras kan, en dat voedingsstoffen goed worden opgenomen. Maar begin niet met je nieuwe graszoden maaien! De eerste 2-3 weken is je gras nog druk bezig om in te wortelen in zijn nieuwe bodem: dat is een proces dat je niet wilt verstoren.

Check voordat je je nieuwe graszoden gaat maaien dus altijd eerst of de grasmat aan de onderkant al vastzit: in het groeiseizoen is dit meestal na zo’n 2-3 weken, maar in het voor- of naseizoen kan het nog een paar weken langer duren. Geef je grasmat de tijd om in te nestelen, voor je er met de grasmaaier overheen gaat!

Bekijk de handleiding

Veelgestelde vragen over nieuwe graszoden

Nieuwe graszoden leggen is een klusje dat iedereen met een redelijke lichamelijke conditie zelf kan doen. Het enige wat je hoeft te doen, is de ondergrond vrijmaken en je graszoden uitrollen, bijsnijden en aanwalsen!

Nieuwe graszoden moeten eerst de tijd krijgen om goed in te wortelen, voor je ze kunt maaien. Laat ze de eerste 2-3 weken na het leggen met rust, en check vervolgens of ze al vastzitten in de grond. Buiten het groeiseizoen kunnen ze zomaar nóg meer tijd nodig hebben! Ga je nieuwe graszoden maaien als ze er echt klaar voor zijn: pas als ze goed ingeworteld zijn, kun jij de grasmaaier tevoorschijn halen.

Nee, dat raden we absoluut af. Als er al gras geplant is, heb je te maken met een storende laag en kunnen je nieuwe graszoden niet goed wortelen. Verwijder dus eerst oud gras voor je nieuwe graszoden gaat leggen.

Als je nieuwe graszoden geel worden, is dat vaak een teken dat ze te weinig voeding binnenkrijgen. Dat kan verschillende redenen hebben:

  • Je hebt ze niet goed aangewalst, waardoor ze niet goed wortelen
  • Ze krijgen te weinig water, waardoor ze verdrogen
  • Ze missen voedingsstoffen, waardoor ze verkleuren

Wat de reden ook is, als je nieuwe graszoden geel worden, is het tijd om onmiddellijk in actie te komen. Zorg dat je grasplanten goed de kans krijgen om te wortelen, geef ze voldoende water en vul eventueel de voeding aan met organische bemesting. Vaak komt je frisgroene kleur dan gewoon weer terug!

In het eerste seizoen hebben je nieuwe graszoden wat meer aandacht nodig dan een grasmat die al jaren ligt. In de eerste weken kun je ze extra sproeien, zeker als de omstandigheden aan de droge kant zijn en de temperaturen hoog. Ook de nieuwe graszoden maaien kan de groei bevorderen: doe dit echter niet eerder dan 2-3 weken na het leggen.

Of je nieuwe graszoden moet sproeien, ligt aan de buitentemperatuur en aan de neerslag die er de eerste weken valt. Gebruik bij twijfel een regenmeter om te controleren of je nieuwe graszoden wel genoeg vocht krijgen. Of gebruik gewoon je vingers: de bodem moet de eerste weken constant vochtig aanvoelen. Regent het dus een dagje niet en zijn de temperaturen boven de 15 graden? Sproeien maar!

Hoe langer de graszoden opgerold blijven liggen na levering, hoe meer de kwaliteit achteruit gaat. Het liefst worden ze binnen 24 uur na levering gelegd. Zorg dat ze altijd in de schaduw komen te staan, en rol ze bij 20 graden of meer vast uit, om broei in de pallet te voorkomen. De uitgerolde graszode besproeien met water helpt de grasplantjes langer te overleven voor ze opnieuw geplant worden.

Vragen bij de aanleg van je nieuwe graszoden?

Dan kunnen de specialisten van Topgazon je altijd verder helpen. Contacteer ons telefonisch, stuur ons een e-mail of vul het contactformulier in. Zeker weten dat we jouw uitdaging samen kunnen oplossen!

Contact opnemen