Wat zegt de dikte van graszoden over de kwaliteit?

Topgazon: altijd graszoden met een gezonde dikte

Graszoden met de perfecte dikte? Je vindt ze bij Topgazon! Wij steken onze graszoden pas voor je af als ze op volle sterkte zijn. Gezonde grasplanten, die in een handomdraai jouw tuin vergroenen!

Bestel direct

Altijd de beste dikte graszoden

Graszoden online bestellen? Het kan bij Topgazon! Je kiest altijd voor de gezondste grasplanten van Drentse bodem. Met de perfecte dikte!

vanaf €2,16 per m²

Speelgazon graszoden

Prijsbewust

Direct groene grasmat

Hoge kwaliteit

Bestellen

vanaf €2,32 per m²

Premium graszoden

Hoogste kwaliteit

Volle grasmat

Zeer goede wortelstructuur

Bestellen

vanaf €2,72 per m²

Ecologische graszoden

Milieubewust

Ecologisch gekweekt

Hoogwaardige kwaliteit

Bekijken

Hoe dik zijn graszoden?

Onze graszoden zijn gemiddeld genomen zo’n 1,5 tot 2 centimeter dik. De precieze dikte van de graszoden is afhankelijk van de vochtigheid van de aarde op het moment dat we je zoden gaan afsteken: hoe natter, hoe meer aarde er aan de zode blijft kleven. En hoe dikker je graszode dus wordt!

Op het moment dat we de zoden afsteken, zijn de wortels van je gras voldoende gegroeid om een royale laag aarde vast te houden, die de graswortels ook beschermt tijdens het vervoer. Een dikte van 1,5 – 2 centimeter heeft je graszode dus ook nodig om gezond te blijven onderweg naar jouw tuin.

dikte graszoden

Waarom deze dikte graszoden

We steken onze graszoden af op een dikte van 1,5 tot 2 centimeter, omdat we het gewicht van de rollen behapbaar willen houden, maar tegelijkertijd het gras voldoende bescherming willen bieden. Te dikke graszoden laten zich moeilijk oprollen, of scheuren makkelijk bij het vervoer. En als je het gras te dun afsteekt, beschadig je de wortels en kan de gezondheid van het gras eronder te lijden hebben! We zorgen met deze dikte graszoden dus voor de perfecte balans.

hoe dik zijn graszoden
hoe dik zijn graszoden
hoe dik zijn graszoden

Wat zijn de andere afmetingen van de graszoden?

Naast de dikte van onze graszoden wil je natuurlijk ook graag de andere dimensies van onze graszoden paraat hebben, als je een nieuw gazon gaat aanleggen. Dit helpt je om te berekenen hoeveel graszoden je nodig hebt voor je complete gazon!

  • Lengte: 250 cm
  • Breedte: 40 cm

Hoe houd je rekening met de dikte van de graszoden?

De dikte van onze graszoden kun je in jouw tuin goed opvangen door voldoende aarde af te graven. Wil je zorgen dat je hoogte van je gazon straks mooi aansluit op het tegelpaadje ernaast, of op een bloembed aan de andere kant? Zorg dan dat de bodem onder je graszoden 1,5 tot 2 centimeter lager ligt dan de aangrenzende delen.

Graaf overtollige aarde af, of stort extra aarde bij als je bodem eerst nóg lager lag – bijvoorbeeld als je een vijver hebt weggehaald. Let er daarna op dat de bodem volledig egaal is voor je de graszoden gaat leggen. Zo zorg je voor een naadloos resultaat met de omliggende tuinonderdelen als je grasmat straks begint te groeien!

Wat zegt de dikte van graszoden over de kwaliteit?

Graszoden die dunner zijn dan 1,5 cm, vertonen vaak beschadigingen in de wortelstructuur. Niet zo gek: je knipt de grasplanten af, precies daar waar ze op hun sterkst moeten zijn en waar ze belangrijke voedingsstoffen en vocht opslaan! Beschadigde wortels kunnen er helaas toe leiden dat je gras ongezond wordt, of niet goed hecht in de tuin. Daarom zorgen wij er altijd voor dat we onze graszoden niet té dun afsteken.

Ook kunnen dunnere graszoden wijzen op plastic netten in de zoden. Sommige telers verweven netten in hun grasmatten, waardoor ze hun gras eerder kunnen oogsten, en dunner kunnen afsteken. Lekker snel, en handig voor het gewicht van de rollen, maar niet echt wenselijk met het oog op de kwaliteit.

Bij Topgazon kan je rekenen op 100% natuurlijk gegroeide graszoden met een gezonde dikte, zonder plastic netten!

Advies nodig over de aanleg van jouw grasmat?

De specialisten van Topgazon staan altijd voor je klaar. Ze kunnen je meer vertellen over de gewenste voorbereidingen, en ook over de kwaliteiten van onze verschillende soorten graszoden. Stel je vraag telefonisch of stuur ons een e-mail, dan komen we zo snel mogelijk bij je terug!

Contact opnemen