gras onderhoud

Kalk strooien

Wat kun je verwachten?

In deze handleiding leggen we alles uit wat je moet weten over de werking van kalk op je gazon. Waarom zou je kalk strooien, wanneer doe je het en hoe pak je het aan? En, ook belangrijk: welke kalk heeft het beste effect op jouw gazon? Kortom: alles wat je moet weten om je grasmat groen te houden en je bodem gezond!

Waarom kalk op je gazon?

Een gezond gazon begint bij een gezonde bodem, en kalk is daarbij in veel gevallen een essentieel ingrediënt. Kalk strooien beïnvloedt de pH-waarde van je bodem, waardoor voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden door je gras. Door kalk te strooien, neutraliseer je het zuur in de bodem en maken onkruid en mos minder kans om je mooie gazon te verstoren!

  • De juiste pH-waarde voor gezond gras
  • Minder mos en onkruid
  • Betere opname van voedingsstoffen en mest

Wanneer kalk op je gazon?

Je strooit kalk op je gazon om de bodem te verbeteren. Een te hoge zuurtegraad zorgt ervoor dat de graswortels voedingsstoffen niet goed kunnen opnemen, en dat het gras niet goed kan groeien. De lege plekken die verschijnen door de slechte groei van je gras worden dankbaar opgevuld door met name mos: mos groeit namelijk uitstekend op zure grond. Ook kan er meer onkruid opduiken, of zelfs schimmels.

TIP! Gebruik een bodemtest om de pH-waarde te bepalen: Een verzuurde bodem kun je niet met het blote oog herkennen. Om te bepalen of je kalk moet strooien, kun je het beste een bodemtest doen om de pH-waarde van de bodem te bepalen. Deze test kun je gemakkelijk online of bij de meeste tuincentra kopen.

Wat is een goede pH-waarde voor je gazon?

Een goede pH-waarde voor je gazon ligt tussen de 5,5 en 6,5. Tussen de 5 en 5,5 heb je te maken met een licht verzuurde bodem en kun je met één keer kalk strooien per jaar de bodem weer prima op peil krijgen. En is de pH-waarde lager dan 5? Dan heb je te maken met een zwaar verzuurde bodem en zul je minstens twee keer in het jaar moeten kalken.

  • Gewenste pH-waarde: 5,5 – 6,5

Kalk op je gazon: wanneer in het jaar?

Heb je vastgesteld dat je bodem verzuurd of licht verzuurd is, dan kun je kalk strooien om de zuurtegraad weer in balans te brengen. Kalk strooien doe je in de koudere maanden van het jaar: van november tot en met februari is je gazon in ruste en wordt de kalk makkelijk opgenomen door de bodem. De vele regen in deze periode zorgt er bovendien voor dat de kalk diep in bodem kan doordringen.

Kalk strooien doe je natuurlijk niet als het vriest: bij een bevroren bodem kan de kalk niet goed de bodem in en blijft het werkeloos aan de oppervlakte liggen.

  • November t/m februari (als het niet vriest)

Genoeg tijd tussen kalk strooien en bemesten

In het voor- en najaar kan het handig zijn om je gazon wat extra voedingsstoffen mee te geven in de vorm van gazonmest. Doe dit echter altijd een paar weken achter het kalk strooien aan: de kalk zorgt er namelijk binnen een paar weken voor dat de pH-waarde van je bodem verbetert, waardoor de mest beter opgenomen kan worden. De kalk creëert de beste omstandigheden voor de werking van je gazonmest!

Organische gazonmest reageert niet met kalk, maar bij kunstmest kan dat wel gebeuren. Voorkom dus dat chemische mest en kalk met elkaar in aanraking komen: dan kan er ammoniak ontstaan, wat zeer schadelijk is voor je gazon.

Kalk strooien bij regen

Is het een goed idee om kalk te strooien bij regen? Jazeker! Het water zorgt ervoor dat de kalkkorrels snel smelten, en dat de kalk diep in de bodem door kan dringen. Kalk strooien bij regen zorgt dus voor een optimale verspreiding van de werkzame stoffen!

Stappenplan kalk strooien

Boodschappenlijstje kalk strooien

Wat heb je nodig?

  • Grasmaaier
  • Bladhark
  • Kalk voor gazon
  • Handstrooier of strooiwagen
  • Handschoenen
  • Optioneel: tuinslang

Welke kalk op gazon?

Er zijn verschillende soorten kalk voor gazon op de markt, die sterk verschillen in kwaliteit. Kies bij voorkeur voor een vertrouwd merk, dat een betrouwbare en makkelijk opneembare hoeveelheid werkzame stoffen in hun kalk verwerkt.

Er bestaat kalk in poedervorm en kalk in korrelvorm. Bij Topgazon werken we het liefst met kalkkorrels, omdat deze niet weg kunnen waaien en altijd precies terechtkomen waar je ze bedoeld hebt. Met poederkalk bestaat altijd het gevaar dat de wind het oppikt, en dat het a) je gazon niet bereikt, en b) in kwetsbare planten terechtkomt. Niet de bedoeling!

  • Kies voor een betrouwbaar merk
  • Ga voor kalk in korrelvorm

Stappenplan kalk op gazon

Hoe ga je te werk?

Als je bepaald hebt dat je grond kalk nodig heeft, het juiste moment gekozen hebt en alle benodigdheden klaar hebt liggen, is het tijd om aan de slag te gaan. Wat is de beste werkwijze bij kalk strooien? Waar moet je allemaal op letten?

Stap 1: Je gazon voorbereiden

Voor je kalk op je gazon gaat strooien is het belangrijk dat de weg vrij is voor de kalkkorrels. Dat wil zeggen: het gras moet niet te lang zijn, en ook moeten bladeren en ander groenafval niet in de weg liggen. Je wil zeker weten dat je kalk zijn weg naar de bodem vindt! Zeker in het najaar is bladeren harken een onmisbare stap, en ook grasmaaien is handig om de weg naar de bodem vrij te maken. Ruim grasresten na het maaien goed op. Begin met deze twee handelingen voordat je kalk gaat strooien.

  • Bladeren en ander groenafval opruimen
  • Je gras eerst maaien

Stap 2: Kalk strooien

Voor je kalk gaat strooien, bekijk je op de verpakking hoeveel kalk je nodig hebt per vierkante meter. Houd je hieraan: bij twijfel kun je beter iets te veel gebruiken dan te weinig. Te veel kalken is niet snel een probleem; bij te weinig kalk heeft het kalken simpelweg geen effect.

Afhankelijk van de grootte van je gazon gebruik je een handstrooier of een strooiwagen: wat jij maar gemakkelijk vindt. Een hulpmiddel zorgt er hoe dan ook voor dat de kalk gelijkmatig over je gazon verdeeld wordt. Een goed loopsysteem helpt hierbij ook: zorg dat je het gehele oppervlak van je gazon bedekt met kalkkorrels.

LET OP! Kalk en zuurminnende planten: Kom met het kalk strooien niet te dicht in de buurt van zuurminnende planten, zoals rododendrons, hortensia’s en azalea’s. Maak je grond onder deze planten te basisch, dan kan dat hun groei verstoren.

Samengevat:

  • Gebruik een handstrooier of strooiwagen
  • Bedenk een loopplan je hele gazon te bedekken
  • Pas op bij gevoelige planten

Stap 3: Vocht toedienen

Op een droge ondergrond heeft kalk op je gazon geen enkel effect. Pas bij natte omstandigheden kunnen de kalkkorrels oplossen en doordringen in de bodem. Het is dus belangrijk dat je gazon voldoende water krijgt na het kalk strooien.

Dat kan door een gezond plensbuitje dat uit de lucht komt, maar als het niet regent kun je de natuur ook een handje helpen door je gazon te besproeien met de tuinslang.

Na het kalk strooien

Na het kalk strooien geef je je gazon enkele weken de tijd om de kalk te verwerken. De pH-waarde van de bodem verandert langzaamaan, en je geeft je gras de kans om te wennen aan de verbeterde pH-waarde van de bodem. Je laat de graswortels lekker hun werk doen om maximaal voedingsstoffen binnen te halen en je grasplantjes te versterken.

Na een week of 3-4 is de werking van het kalk op je gazon voltooid en kun je je gazon een extra boost geven door je gras te bemesten.

Handleiding Gazon bemesten

Veelgestelde vragen grasmaaien

Als je geen ervaring hebt met kalk strooien, kan het zomaar zijn dat je met vragen blijft zitten na het lezen van deze handleiding. Bekijk onze veelgestelde vragen: misschien staat er wel een antwoord tussen op jouw vraag! En blijft je vraag alsnog onbeantwoord? Neem dan gerust contact met ons op.

Kalk is een bodemverbeteraar die je kan helpen om de zuurtegraad van je bodem op peil te houden. Een goede pH-waarde van je gazon zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen, en dat je gras beter kan groeien. Zo is er geen plek voor onkruid en mos!

Als je gras er ongezond uitziet; met name als mos een veelvoorkomend probleem wordt in je gazon. Test de pH-waarde van je bodem altijd eerst om de zuurtegraad te bepalen: bij een pH-waarde van 5,5 of lager is de bodem te zuur en is het tijd om kalk te strooien. Meestal in één keer per jaar kalk strooien voldoende; bij een sterk verzuurde bodem kun je ook overwegen om het twee keer per jaar te doen.

Wij raden je aan om ergens in je periode van november tot en met februari kalk op je gazon te strooien: uiteraard doe je dit in een periode dat het niet vriest. In deze periode is het gras in ruste en kan het zich met behulp van de kalk goed voorbereiden op het volgende groeiseizoen.

Maai je gras en zorg ervoor dat bladeren en ander afval verwijderd zijn. Zo kan de kalk zijn weg naar de bodem makkelijk vinden!

Er zijn vele soorten kalk voor je gazon te krijgen. Gebruik bij voorkeur kalk in korrelvorm: kalk in poedervorm waait gemakkelijk weg en kan op plaatsen terechtkomen waar het juist géén goed doet. Korrels verspreid je makkelijker, en blijven liggen op de bedoelde plek.

Houd je altijd aan de hoeveelheid die vermeld staat op de verpakking. Alleen met de juiste dosering kalk breng je de zuurtegraad van je bodem weer op het gewenste peil.

Dat mag, maar het heeft niet zoveel effect. Gebruik je kunstmest, dan kunnen de mest en de kalk zelfs met elkaar reageren en kan er ammoniak ontstaan. En dat is zéker niet bevorderlijk voor je gras! Zelfs als je kalk en organische mest tegelijk strooit, heeft de kalk zijn werk nog niet kunnen doen en wordt de mest niet optimaal opgenomen. Beter kun je eerst de kalk strooien, een paar weken wachten en daarna bemesten.

Ja, dat is zelfs perfect! De neerslag zorgt ervoor dat de kalk diep kan doordringen in de bodem. Kalk strooien bij regen is dus een prima idee!

Zeker weten. Houd je altijd aan de voorschriften op de verpakking: je strooit kalk om de zuurtegraad van de bodem weer in balans te brengen. Te veel kalk strooien kan de balans juist de verkeerde kant op laten slaan. Het zal echter niet heel snel gebeuren.

Neem contact op voor advies

Meer weten over de werking van kalk op je gazon, of kun je wel wat hulp gebruiken bij de beslissing of je kalk gaat strooien of niet? Stel je vraag gerust aan één van onze grasspecialisten. We zijn telefonisch goed bereikbaar, of stuur je vraag via de e-mail. We helpen je graag om je grasmat in optimale conditie te houden!

bernard topgazon grasspecialist
Bernard

Grasspecialist

Mail ons

info@topgazon.nl

Stap terug?

Graszoden leggen

Volgende stap?

Graszoden sproeien

Gras kalender

Al je gras onderhoud in één overzicht

Download mijn gras kalender Meer info

Nog meer handleidingen…