Grasmaaien

Wat kun je verwachten?

Als je een mooi gazon hebt, wil je het graag goed verzorgen om er iedere dag weer van te kunnen genieten. Grasmaaien is met stip op één het belangrijkste in je reguliere onderhoud: door de grasplantjes regelmatig bij te trimmen, houd je een mooi egaal gazon en blijven je grasplantjes gezond.

Maar hoe pak je grasmaaien goed aan? Wanneer moet je grasmaaien, welke tools gebruik je erbij, en waar moet je nog meer op letten? Wij leren je alle tips en trucs, zodat jouw grasmat er het hele jaar door prachtig bij ligt!

De voordelen

Waarom moet ik eigenlijk grasmaaien?

Net zoals iedere levende plant heeft een grasplant drie dingen nodig: zonlicht, water en voedingsstoffen. Bij gras dat te hoog groeit, belemmert de plant zelf uiteindelijk de toevoer van water en zonlicht naar de wortel: die belangrijke voedingsstoffen blijven steken in de grassprieten. Dat is dus niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je gazon!

Door het regelmatig te maaien, krijgen de wortels de brandstof om mooi door te groeien en je gazon er stralend uit te laten zien.

 • Belangrijk voor een mooie, volle grasmat
 • Bevordert de groei van je grasplanten
 • Vermindert mos en onkruid
De beste manier

Grasmaaien: robot, met de hand, of elektrisch?

Er zijn over de jaren verschillende manieren bij gekomen om je gras te maaien. Natuurlijk kan je het ouderwets met de hand doen, zeker als je een wat kleiner gazon hebt. Maar als je wat meer vierkante meters te onderhouden hebt, kan wat hulp zeker geen kwaad!

Handmaaier

Als je een beetje lichamelijk arbeid niet schuwt, kan een handmaaier misschien wel de meest praktische tool zijn om je gras mee te maaien. Geen snoeren of andere moeilijke mechanica: gewoon voortduwen en klaar is kees!

Heb je een groter gazon, dan raden wij het gebruik van een handmaaier af, simpelweg omdat het voor de gemiddelde tuinklusser te zwaar is om dit wekelijks te doen. Wel is een handmaaier dan soms praktisch voor kleine hoekjes, die je met een grotere maaier niet snel bereikt.

 • Voordelig in aanschaf
 • Geen snoeren of accu’s
 • Goede workout
 • Prima voor kleinere gazons
 • Handig voor moeilijke hoekjes
 • Lichamelijk zwaar in bediening
 • Niet voor grotere grasmatten
 • Tijdsintensief grasmaaien

Elektrische grasmaaier

Kan je wel wat meer power gebruiken dan alleen je eigen armen en benen, dan is een elektrische maaier aan te raden. Zeker als je een flink gazon hebt! Elektrische grasmaaiers komen in verschillende soorten en maten: van kleine accumaaiers of varianten met een stekker, tot benzinegedreven machines of zitmaaiers.

 • Makkelijk grasmaaien
 • Veel verschillende varianten
 • Ook voor grotere oppervlaktes
 • Stroom of benzine nodig
 • Meer ruimte nodig voor opslag
 • Niet geschikt voor detailwerk

Robotmaaier

Je ziet hem tegenwoordig steeds vaker: een kleine ronde discus, die het gras zelfstandig voor je maait. De techniek staat voor niets! Kies je ook voor het gemak van grasmaaien met een robot, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo moet je bij aanschaf goed opletten hoeveel vierkante meters ieder model aankan, en of dit matcht met jouw grasmat. Verder moet je bedrading aanleggen in de tuin, die je machine vertelt waar het te maaien gebied begint en ophoudt. En je moet een maaischema instellen, dat je robotmaaier vertelt wanneer hij wel, en niet moet maaien!

Het voordeel van grasmaaien met een robot is daarentegen wel dat ze over het algemeen erg stil werken, dat ze ook voor de grotere gazons te gebruiken zijn en dat je er geen omkijken naar hebt. Hoera voor vrije avonden en weekenden!

 • Grasmaaien zonder moeite
 • Ruisloos
 • Slim te programmeren
 • Alleen voor grote, rechte stukken
 • Goed instellen en afkaderen is nodig
Timing is alles

Wanneer gras maaien?

Timing is alles als het op grasmaaien aankomt. Als je op de juiste momenten in het jaar en op het juiste moment van de dag maait, krijg je de sterkste grasplanten en het mooiste resultaat! Hieronder delen we wat geheimen over de perfecte timing.

Wanneer gras maaien in het jaar

Er zijn bepaalde maanden in het jaar dat je maar blíjft grasmaaien, en bepaalde maanden waarin het helemaal niet nodig is. Het groeiseizoen bepaalt wanneer jij je gras moet maaien en wanneer niet. Wanneer is dat groeiseizoen voor gras precies?

 • Groeiseizoen: (eind) maart t/m oktober

Tijdstip van de dag voor grasmaaien

Het beste tijdstip van de dag voor grasmaaien is aan het einde van de middag tot het begin van de avond. Let erop dat de zon niet meer vol op je gazon staat; dat kan het gras namelijk uitdrogen. Maai waar je kan voor de bui aan, en voordat er zich dauw kan vormen op het gras. Zo maai je het makkelijkst en met het strakste resultaat!

 • Als de zon laag staat of al weg is
 • Voordat er dauw op je gras komt
 • Bij voorkeur vóór de bui
Frequentie

Hoe vaak gras maaien?

Hoe vaak je je gras moet maaien, hangt van de tijd van het jaar af. Logisch: in het voorjaar en de zomermaanden groeit het veel harder dan in de winter! In het groeiseizoen (eind maart tot oktober) moet je 1-2x per week maaien om je gras mooi en strak te houden, en in het voor- en naseizoen zijn een aantal losse maaibeurten voldoende. De interval tussen twee maaibeurten kun je dan ook veel groter maken.

Wat is een goede lengte?

Lengte gras maaien

Nog zo’n twijfelpunt bij het grasmaaien: op welke hoogte stel je de grasmaaier in? Oftewel: op welke lengte ga je je gras maaien? Het belangrijkste is dat je het gras niet té kort maait; als je te weinig lengte overhoudt, zal je gazon last hebben van brandende zonnestralen en misschien uitdrogen.

Meestal hanteren wij zo’n 4 cm hoogte: dit is een mooie hoogte voor een gazon waar op gespeeld of gerecreëerd wordt. En heb je echt een siergazon, dat je bijna niet betreedt? Dan kun je zelfs wat korter gaan en de hoogte op 3 cm instellen.

 • Siergazon: 3 cm
 • Speelgazon: 4 cm
Goed of juist niet

Gemaaid gras laten liggen?

Vaak krijgen we de vraag: kan ik gemaaid gras laten liggen na het grasmaaien? Het is logisch dat je twijfelt, want hierover bestaan meerdere theorieën. Aan de ene kant voorzie je jouw gazon met het maaisel van gratis compost; het grasmaaisel zit vol voedingsstoffen waar jouw grasmat wel oren naar heeft. Toch zitten er ook veel gevaren in om het grasmaaisel te laten liggen: hoopt het zich op, dan kan er een verstikkende laag op je gras ontstaan, die zelfs kan gaan rotten.

Omdat je dit proces niet volledig kan controleren, raden wij aan om je gemaaide gras niet te laten liggen, maar het af te vangen met een opvangbak of het nadien op te harken. Beter bemest je jouw gazon met een gespecialiseerde gazonmest, die zich makkelijk verspreidt en je grasmat niet afdekt!

4 seizoenen

Grasmaaien door het jaar heen

In de verschillende seizoenen van het jaar ga je anders met je gras om. Waar de zomer vrij arbeidsintensief is, hoef je in de winter nauwelijks naar je grasmat om te kijken. Laten we eens kijken wat per seizoen het beste aanpak is voor grasmaaien.

Gras maaien voorjaar

In het voorjaar, zo vanaf maart, begint je grasmat na een aantal ijzige maanden voor het eerst weer te groeien. Het ontwaakt als het ware uit zijn winterslaap! Op het moment dat de temperatuur weer tussen de 7 en de 10 graden schommelt, zul je zien dat je grasplanten weer gaan groeien. Dat is de tijd van het jaar dat je voor het eerst weer gaat grasmaaien! Let er hierbij wel op dat de wortels niet te nat zijn.

Wanneer eerste keer gras maaien na winter?

Wanneer de eerste keer gras maaien na de winter plaatsvindt, is dus sterk afhankelijk van het type voorjaar dat het is. Heb je te maken met een mild voorjaar, dan kan de eerste maaibeurt al plaatsvinden in maart. Maar is het een wat stevigere winter en klimmen de temperaturen pas later in de lente, dan kan de eerste keer grasmaaien na de winter ook pas in april nodig zijn.

Houd de hoogte van je grasmat goed in de gaten en plan je eerste maaibeurt als je groei ziet, en als de temperatuur constant boven de 7 graden is.

 • Grasplanten beginnen weer te groeien
 • Constante temperatuur van 7 graden of meer

Gras maaien hoogseizoen

In het hoogseizoen (van mei tot half september) is het superbelangrijk om regelmatig te grasmaaien. Zo geef je de planten weer lucht en licht! Ook zorg je dat de grasmat mooi vol en effen blijft. Doordat de graswortels sterker worden en meer ruimte innemen, geef je mos en onkruid ook zo min mogelijk kans.

Eén of liefst twee keer per week grasmaaien is in de zomermaanden het beste om je gazon prachtig vol te houden.

Gras maaien winter

In het najaar stopt de groei van je grasplanten en hoef je dus ook logischerwijs minder vaak te maaien. Heb je te maken met een wat warmer najaar, dan kan het gras nog wel tot en met oktober door blijven groeien.

 • Stem in het najaar het grasmaaien af op de groei die je ziet!

Gras maaien in de winter als het echt koud is, is niet alleen onnodig; we raden het ook nog eens sterk af. Is het te koud, dan kan je namelijk de plant en de wortel onherstelbaar beschadigen. Bij vrieskou raden we je zelfs af om het gras überhaupt te betreden – van erop lopen kan je gras dan ook al beschadigen.

Speciale omstandigheden

Kan ik grasmaaien als…?

Als het mooi gematigd weer is, is grasmaaien geen enkele belasting voor je grasveld. Maar wat als het gras erg nat is of juist erg droog? En wanneer mag je nieuw gras eigenlijk maaien?

Nat gras maaien

Welk seizoen het ook is, nat gras maaien is nooit een goed idee. Laat je grasmaaier sporen achter in je gazon? Stop dan direct en wacht tot de ondergrond droger is. Door het vocht plakken de afgemaaide grassprieten bovendien aan elkaar tot grote plakken, die op hun beurt je grasmaaier kunnen verstoppen. De messen kunnen vastlopen door de plakken grasresten, en ook snijden diezelfde messen je gras ongelijk af. Daardoor kan je oneffenheden in je gras krijgen.

Nadelen nat gras maaien

Nat gras maaien raden we dus in ieder seizoen ten zeerste af!

 • Grasmaaier kan verstopt raken
 • Schade door sporen in je gazon
 • Gras wordt ongelijk afgesneden

Droog gras maaien

In Nederland is het steeds vaker lang achter elkaar droog. Droogte zorgt ervoor dat je gras minder hard groeit en je dus ook minder hoeft te maaien. Ideaal, maar het maakt je gazon ook kwetsbaar. Extreem droog gras raden we af: wissel je maaibeurt dan liever in voor een sproeibeurt. Maai daarnaast je gras wat minder kort in drogere periodes: met 4 cm hoogte houdt het vocht beter vast en is de kans op verdroging een stuk kleiner.

TIP! Ruil je maaibeurt eens in voor een sproeibeurt in de droge maanden

TIP! Maai je gras zeker niet korter dan 4 cm in droge maanden

Nieuw gras maaien

Vers ingezaaid gras behandel je natuurlijk net even iets voorzichtiger als het op grasmaaien aankomt. Het duurt een aantal weken voor je grasplantjes volwassen genoeg zijn om een maaibeurt zonder kleerscheuren te doorstaan. In de zomer duurt dit 2 tot 3 weken, maar in andere seizoenen kan het gazon nog wat meer tijd nodig hebben.

Wil je nieuw gras voor het eerst gaan maaien, controleer dan eerst of de wortels goed genoeg zijn vastgegroeid. Trek je ze er té makkelijk uit, wacht dan nog minstens een week voor je gaat grasmaaien. Blijf het gras intussen ook genoeg water geven om de groei te bevorderen!

 • Op z’n vroegst na 2-3 weken grasmaaien
 • Controleer of het gras goed ingeworteld is.

Veelgestelde vragen grasmaaien

Natuurlijk krijgen we als graszodenkweker op regelmatige basis klantvragen binnen over grasmaaien. Staat jouw vraag er misschien tussen? Vind dan hier direct het antwoord op jouw vraag. En door!

Dat ligt aan het seizoen. In het groeiseizoen (maart – oktober) heb je over het algemeen genoeg aan 1 of 2 keer per week maaien, afhankelijk van de weersomstandigheden. Richting de wintermaanden komt de groei helemaal stil te liggen en hoef je over het algemeen helemaal niet te maaien.

Dat ligt aan de stand van de zon. Over het algemeen raden wij het einde van de dag aan. Maai het liefst als de zon bijna onder is: zo krijgt de zon niet de kans om in je vers gemaaide gras te branden, en heeft je gras nog niet de kans gehad om dauw te vormen.

Dat ligt helemaal aan jou. Heb je zin in een goeie workout en is je tuin niet te groot? Dan is een handmaaier een prima oplossing. Voor de grotere oppervlakken raden we een elektrische maaier aan. En heb je een hekel aan grasmaaien en wil je er geen omkijken naar hebben? Stel dan een robotmaaier in, die het zware werk voor je doet!

Dat ligt eraan of er intensief gebruik gemaakt wordt van je gazon door spelende kinderen en/of huisdieren. Wil je een gazon dat tegen een stootje kan, maai het dan op 4 cm; betreed je het nooit en wil je een mooi strak siergazon, maai het dan op 3 tot 2,5 cm lengte.

Dat ligt aan de temperaturen in het voorjaar. Heb je te maken met een warm voorjaar, dan zal je gras sneller weer beginnen te groeien, en moet je het ook weer gaan maaien. Vaak zijn de eerste warmere dagen in maart en kun je tegen eind maart je eerste keer gras maaien na de winter inplannen. Maar soms laat de groei ook tot half april op zich wachten!

Geef je nieuwe gras twee tot drie weken om in te nestelen, voor je het gaat maaien. In sommige maanden heeft het zelfs meer tijd nodig. Check altijd of je gras al goed ingeworteld is, voor je begint met maaien.

Nat gras maaien raden we af. Je grasmaaier snijdt nat gras niet netjes af, waardoor er oneffenheden in je gazon kunnen ontstaan. Daarnaast kan je grasmaaier verstopt raken door grasresten die aan elkaar plakken, en kun je lelijke sporen achterlaten op je grasveld.

Gras laten liggen na het maaien raden we af. Je dekt je gras af, waardoor er een verstikkende laag kan ontstaan. Vang je grasresten tijdens het grasmaaien op in een opvangbak achter je grasmaaier, of hark ze na het maaien op.

Neem contact op voor advies

Heb je na het lezen van deze handleiding nog een prangende vraag over grasmaaien, of wil je nog iets anders weten? Stel je vraag dan gerust aan één van onze specialisten. Met onze kennis en ervaring op het gebied van grasonderhoud helpen we je graag op weg!

bernard topgazon grasspecialist
Bernard

Grasspecialist

Mail ons

info@topgazon.nl

Stap terug?

Graszoden leggen

Volgende stap?

Gazon bemesten

Gras kalender

Al je gras onderhoud in één overzicht

Download mijn gras kalender Meer info

Nog meer handleidingen…