Veelgestelde vragen

Een vraag over ons gras, over onze dienstverlening of over jouw bestelling? Vaak vind je het antwoord gemakkelijk online in onze veelgestelde vragen. En staat jouw vraag hier niet bij? Neem dan gerust contact met ons op! Bel ons of stuur een mailtje met jouw vraag, dan komen we er zo snel mogelijk op terug!

Bel ons Mail ons

Over ons gras

We oogsten onze graszoden in plakken van 40 cm breed en 250 cm lang. Deze rollen we voor je op, waardoor je een makkelijk hanteerbare rol krijgt van 1 m2.

Afhankelijk van de weersomstandigheden is het gewicht per rol (1 m2) ongeveer 17 kg. Wanneer het natter is, kan dit zelfs oplopen naar 20 kg.

Wij onderscheiden ons van andere kwekerijen door onze unieke kwaliteit. Onze graszoden bevatten gemiddeld maar liefst 60.000 grasplantjes per m2; dat zorgt voor een mooie, volle grasmat. Ook de diversiteit in grassoorten maakt de graszoden mooi vol: het mengsel dat we gebruiken bestaat uit 7 verschillende soorten gras.

Doordat onze graszoden diep wortelen, is het gras minder gevoelig voor uitdroging. Hierdoor behoud je makkelijker en langer een mooi gazon. Een goed wortelgestel vormt een optimale buffer en is dan ook een graadmeter voor de kwaliteit van graszoden.

Al onze grassoorten zijn van goede kwaliteit en uiterst zorgvuldig geteeld. We hebben 3 verschillende grassoorten waar je een keuze uit kunt maken.

  1. Speelgazon graszoden – Dit gras is ideaal wanneer je je gazon veel betreed (sporten en/of spelen).
  2. Premium Speelgazon – Dit type is uitermate geschikt voor in allerlei omgevingen en omstandigheden. Als gazon om veel te betreden, maar ook als siergazon.
  3. Ecologische graszoden – Dit gras is op een ecologisch verantwoorde manier gekweekt. Met minimaal gebruik van bestrijdingsmiddelen en maximaal gebruik van organische meststoffen.

Door Europese richtlijnen is het helaas niet meer toegestaan om bepaalde chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Uiteraard doen wij wel ons best om onkruid en straatgras te beperken. Maar het is helaas onmogelijk om een gazon te leveren dat 100% onkruid- of straatgras vrij is.

Over onze dienstverlening

Wanneer je de bestelling voor 12.00 uur plaatst, kunnen wij de bestelling de volgende bezorgdag nog bezorgen. Wij bezorgen van dinsdag tot en met vrijdag; met uitzondering van zon- en feestdagen.

Geen enkel probleem! Tijdens het bestellen heb je de keuze voor levering gedurende de dag, eentje voor 12.00 uur en eentje voor 10.00 uur. Aan deze twee opties zijn extra kosten verbonden, maar je kunt er wel voor zorgen dat je vroeg op de dag je bestelling ontvangt.

Mocht een ochtendlevering onverhoopt mislukken, dan krijg je uiteraard de kosten hiervan terug. Er kunnen echter geen rechten ontleend worden aan tijdgebonden verzendingen.

Nee, helaas leveren wij alleen van dinsdag tot en met vrijdag. Wel kan je natuurlijk de levering op vrijdag laten komen, waarna er zaterdagochtend gelijk gelegd kan worden.

Ja, dit kan zeker. Wij hebben genoeg voorraad, echter oogsten wij alleen op bestelling. Je kan op afspraak jouw bestelling ophalen door tijdens het bestelproces aan te geven wanneer en hoe laat je de zoden op wil halen. Kom je langs zonder vooraf te bestellen, dan hebben wij helaas geen extra graszoden op voorraad: dit komt omdat het een bederfelijk product is.

Zorg ervoor dat je beschikt over een veilige combinatie en een net, als je de zoden op een aanhanger vervoert. Soms kan het gewicht van 1 m2 wel oplopen tot 20 kg!

Zeker! Wij dragen hoveniers, groenbedrijven en andere mensen die zich professioneel met gras bezighouden graag een warm hart toe. Meld je direct aan als zakelijke klant en profiteer van onze zakelijke extra’s, zoals nog scherpere besteltarieven en betalen op factuur. We kennen geen minimum afname en iedereen die een KvK-nummer heeft, kan zakelijke klant bij ons worden!

Meld je aan als zakelijke klant

Over je bestelling

Jouw bestelling wordt over het algemeen bezorgd op de afgesproken leverdatum, tussen 08.00 en 20.00 uur. Tenzij je een ander tijdvak gekozen hebt, natuurlijk!

Meer over onze bezorging

Normaal gesproken ontvang je gelijk na het afronden van de betaling een bevestigingsmail met de factuur van jouw bestelling. Is dit niet het geval, dan kan je het beste een e-mail naar ons sturen met de betaalreferentie erin. Vermeld ook je factuurgegevens, zodat wij gelijk kunnen uitzoeken of het allemaal goed gekomen is.

Wij werken met verschillende transporteurs, en helaas werkt niet iedere transporteur met track en trace codes. Wij raden je aan om contact met ons op te nemen op de geplande leverdag, zodat we je kunnen vertellen met welke transporteur jouw bestelling vertrokken is. Op dat moment kunnen wij je meer duidelijkheid geven over hoe laat je levering gepland staat.

Nee, dit is niet nodig. Wel is het handig als je om telefonisch bereikbaar bent op het opgegeven telefoonnummer.

Je kan als opmerking bij je bestelling noteren waar je de bestelling graag geleverd wil hebben. Waar mogelijk plaatst de transporteur de pallet dan op de genoemde locatie. Denk er wel om dat de chauffeur de pallet aflevert met een pompwagen of meeneemheftruck. Door het gewicht van een pallet (kan wel oplopen tot 1.200 kg) bestaat er een kans dat deze dus sporen achterlaat in de bestrating. Denk hier dus goed over na, voordat je de opdracht geeft om je bestelling op een bepaalde plek te laten plaatsen.

Wij maken voor al onze leveringen gebruik van wegwerppallets: daarom kan je ze zelf afvoeren en komen we ze dus niet bij je ophalen. Woon je in de buurt? Dan mag je ze uiteraard altijd bij ons langsbrengen.

Timing van je bestelling

Je kan de graszoden het beste 1 dag voor het aanleggen laten bezorgen. Afhankelijk van de temperaturen kan je de zoden het beste uitrollen na levering, waarna ze hun warmte kwijt kunnen.

Het beste voor de graszoden is om dit wel te doen. Echter lukt dit natuurlijk niet altijd. Moeten de zoden een nachtje staan? Zorg dan dat ze in de schaduw komen te liggen. En zijn de temperaturen boven de 20 graden? Dan is er een kans op broei in de pallet. Wil je dit voorkomen, dan kan je het beste de zoden van de pallet af stapelen, zodat ze hun warmte kwijt kunnen. Het allerbeste is om ze dan uit te rollen en te besproeien met water.

Graszoden leggen

Voorbereiding

Graszoden kun je eigenlijk het hele jaar door leggen. Als je de keuze hebt, is het voorjaar of de herfst de gunstigste tijd. Dit komt doordat de omstandigheden dan meestal vochtiger zijn, zonder extreem hoge of lage temperaturen. Zolang het overdag vriest, kunnen we bij Topgazon geen gazon oogsten. Vorst over pas gelegde graszoden is echter geen enkel probleem. Ze gaan namelijk in ruststand bij een lage temperatuur en groeien weer aan als de winter voorbij is.

Je graszoden leggen doe je met een standaard tuingereedschap, gecombineerd met een aantal andere handige tools en materialen. Met een graszodensnijder, een spade, een hark en een hooivork kom je al een heel eind. Eventueel kun je een bodemverbeteraar (bijvoorbeeld compost), een pH bodemtest of pH meter, een (motor)frees, een graszodenwals en gazonmest klaarleggen.

Mis je één van de gereedschappen die handig bij het graszoden leggen? Vaak zijn verschillende tools ook te huren bij een bouwmarkt of tuincentrum.

Heb je een bestaand gazon? Verwijder het gras dan eerst door middel van een graszodensnijder. Deze kan je huren bij bekende verhuurbedrijven. Voer het oude gras daarna af.

Hierna is het aan te raden om de ondergrond te frezen of om te spitten: dit zorgt voor een luchtige ondergrond. Nadat de ondergrond omgewoeld is, maak je deze weer stevig. Dit kan zeer eenvoudig door voet aan voet de ondergrond aan te drukken. Hierna zorg je dat de ondergrond weer vlak wordt. zorg vervolgens dat je de ondergrond voorziet van een goede voeding, en leg de geleverde graszoden erover. En geniet van je nieuwe gazon!

Leuke tip: Rol de graszoden om en om uit, om de komende tijd (circa 2 weken) een ‘voetbalveld effect’ te creëren!

Om graszoden te leggen en te laten leven is een ondergrond van minimaal 30 cm zwarte aarde nodig. Heb je geen zwarte tuinaarde in huis? Dan is het verstandig om teelaarde of bemeste tuinaarde te bestellen en dit aan te brengen voordat je de graszoden gaat leggen.

Nee. Geel zand, of nieuwbouwzand, is helaas niet geschikt als ondergrond. Je graszoden kunnen hier niet goed in groeien en zullen dus afsterven. Graaf het gele zand eerst af en leg een laag van minimaal 30 cm tuinaarde als basis.

Aangezien onze graszoden ongeveer 2 cm dik zijn, is dit de hoogte die je het beste langs bestrating kunt aanhouden. In dat geval heb je de mooiste aansluiting op de bestrating en is onder andere maaien van het gazon makkelijker.

Nee, dit is niet aan te raden. Doordat er al een grasmat in ligt, ontstaat er een storende laag. De wortels van jouw nieuwe grasmat kunnen niet hechten, waardoor de nieuwe zode geen goede kans krijgt om vast te groeien. Je nieuwe gras zal dit dus niet overleven.

Tijdens het leggen

Begin in een hoek van je gazon, langs de langste rechte kant en maak deze rij compleet. Leg je graszoden vervolgens in halfsteensverband: net als een gemetselde muur. Dit zorgt ervoor dat de voegen tussen grasrollen telkens op een andere plek komen.

Leuke tip: Rol de rijen om en om uit, om de komende tijd (circa 2 weken) een ‘voetbalveld effect’ te creëren!

Dit kun je het beste doen met een scherpe schep, of met een gekarteld (brood)mes als het om meer gedetailleerd snijwerk gaat.

Bewaar restjes die je tijdens het leggen van de graszoden afsteekt en houd ze vochtig: je kunt deze bij de afwerking van je gazon gebruiken om kleine gaten en kieren op te vullen. Ander groenafval kan in de groenbak, of kun je bij grotere hoeveelheden afvoeren via de gemeente. Of verdiep je eens in je graszoden composteren!

Na het leggen van je graszoden

Bij Topgazon helpen we je graag om je vers gelegde gazon goed te onderhouden. Bekijk onze gras kalender en onze verschillende handleidingen om te zien wat je wanneer moet doen om je gras mooi groen te houden!

Dit is niet aan te raden. Loop je te snel over je vers gelegde gras, dan is de kans op verschuiving (of inzakken van de zode wanneer er gesproeid is) groot. Het beste is om de mat ongeveer 2 weken met rust te laten en er zo min mogelijk overheen te lopen. Uiteraard is het soms niet te voorkomen om bijvoorbeeld de sproeier te verplaatsen. Maak dan grote passen en zorg dat je niet op een nat stuk komt te staan.

Maak het gras gelijk na het leggen goed nat, ook als de zon schijnt. Is het droog weer, sproei dan de eerste week circa 20 millimeter water per dag. Het makkelijkste is om een regenmeter op het gazon te plaatsen, zodat je in ieder geval niet te weinig sproeit. Het beste moment om te sproeien is ’s morgens of ’s avonds. En regent het voldoende, dan hoeft er uiteraard niet gesproeid te worden. Ook hierbij is het belangrijk om je regenmeter in de gaten te houden.