Voor de liefhebber van groen in de tuin

Gras: je groene tuinvriend

Gras is in Nederland nog altijd één van de populairste begroeiingen voor tuinen en akkers. Waarom zou je kiezen voor gras in de tuin, welke grassoort past bij jou, en waar moet je allemaal aan denken bij aanleggen en verzorgen ervan? Wij belichten kort alle facetten van deze unieke plantjes en het bijbehorende gras onderhoud.

Direct gras bestellen Veelgestelde vragen

De unieke kenmerken van gras

Ranke, smalle bladeren, stevige stengels die fier omhoog groeien, een unieke heldergroene kleur en wortels die zich makkelijk vastgrijpen in zand- of kleigrond. Iedereen in Nederland herkent gras plantjes uit duizenden. Gras vormt de grootste familie in het plantenrijk. Met maar liefst 8000 verschillende grassoorten is de grassenfamilie (ook wel Gramineae of Poaceae genoemd) uiterst omvangrijk te noemen: in Nederland vind je maar liefst 117 van deze grassoorten in het wild. Gras is dus echt alomtegenwoordig in ons kikkerlandje!

Nederlanders en hun gras

Waar denken buitenlanders aan als ze aan Nederland denken? Juist, felgekleurde, groene akkers, die blaken van gezondheid. Niet alleen is ons klimaat perfect voor het groeiproces van gras plantjes, ons belangrijkste vee voeden we er ook mee. Koeien, paarden en schapen smullen werkelijk van ons groene gras: goedkoper veevoer bestaat niet, en het groeit ook nog eens op de akkers waar deze dieren verblijven!

Op landbouwgrond, maar ook zeker in particuliere tuinen is gras aanleggen erg populair. En wij snappen wel waarom! Niet alleen geeft het een mooie, groene aanblik, we leren ook steeds meer over de andere voordelen die gras te bieden heeft.

Voordelen van gras in de tuin

Ben jij een voorstander van gras in de tuin? Slim, want naast de natuurlijke looks die gras met zich meebrengt, zijn er nog veel meer voordelen te noemen aan gras in de tuin. Zo kunnen kinderen en huisdieren lekker zorgeloos ravotten op het gras: een valpartij of sliding is niet zo erg omdat het gras ze altijd zacht opvangt. Geen geschaafde knieën dus! En ook als je huisdier heeft zitten graven of knagen in het gras is er geen probleem: gras is voor geen enkel dier giftig en zal gewoon verteerd worden door hun spijsvertering.

Een gezonde tuin met gras neemt CO2 op en geeft hiervoor verse zuurstof terug. Perfect voor het milieu dus! Tegenover bestrating heeft gras ook veel voordelen voor de temperatuur in je tuin: het heeft namelijk een verkoelende werking. Dat maakt nogal een verschil op hete zomerdagen! Daarnaast voert het hemelwater op een natuurlijke manier af. Plant je gras, dan heb je geen wateroverlast in jouw tuin!

De verschillende functies van gras

Voor iedereen heeft gras in de tuin iets unieks te bieden. Mensen van alle leeftijden, maar ook de dieren in je huishouden zullen je dankbaar zijn als je gras in de tuin aanlegt. Welke functies heeft gras in de tuin van particulieren?

Jouw tuin met gras inrichten

Ga je jouw tuin met gras inrichten, dan zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken. Ga je bijvoorbeeld het gras zaaien, of leg je direct een kant-en-klaar grasveld aan door graszoden te leggen? Welke grassoort kies je? En wat heeft een gezonde grasmat verder eigenlijk nodig?

Gras zaaien of graszoden leggen?

Ga je voor gras in de tuin? Uitstekende keuze. Je hebt dan nog wel een belangrijke keuze te maken over de aanleg van je grasmat. Want je zwarte aarde verandert natuurlijk niet zomaar in een groene grasweide! Er zijn twee manieren om je grasmat aan te leggen: door je gras te zaaien of door graszoden te leggen. De ene variant kost iets meer geduld en is voordeliger, bij de andere variant kun je direct genieten van een volwaardige tuin met gras.

Gras zaaien

Graszoden leggen

Welke grassoort past bij jou?

Door goed over de belangrijkste functie van jouw gras na te denken, kies je eenvoudig de grassoort die bij jouw tuin past. Is het belangrijk dat er lekker op geravot kan worden? Is een volle, sterke grasmat het belangrijkste, omdat jouw gazon voornamelijk een siergazon is? Of ben je een natuurliefhebber en wil je uitsluitend het beste voor het milieu?

Voor iedere voorkeur heeft Topgazon de juiste grassoort klaarliggen. We steken ze naar wens voor je af van onze Drentse akkers, in de vorm van topkwaliteit graszoden!

speelgazon graszoden

vanaf €2,16 per m²

Bestel nu Bestel nu
premium graszoden

vanaf €2,32 per m²

Bestel nu Bestel nu
ecologische graszoden

vanaf €2,72 per m²

Bestel nu Bestel nu

Wat hebben gras plantjes nodig?

Om groot en sterk te worden, hebben gras plantjes drie dingen nodig: zonlicht, voeding en water. Helemaal niet zulke gekke eisen voor een gezonde grasmat! De meeste dingen kunnen je gras plantjes gelukkig zelf uit de natuur halen. Wel kun je je gras een handje helpen door de ideale omstandigheden te creëren voor een optimale groei.

Gras verzorgen: gras onderhoud in ieder seizoen

In ieder jaargetijde heeft je gras iets anders van je nodig. Gras onderhoud is ieder seizoen weer anders! In de winter staat de groei nagenoeg stil en heeft je gras verzorgen nauwelijks zin: je gras is dan in een diepe slaap en wacht geduldig af tot de eerste warme zonnestralen in de lente. En komt die voorjaarszon dan eindelijk, dan is je gras verzorgen je nummer 1 prioriteit: dan begint de cyclus van maaien, bemesten en sproeien weer.

Bekijk onze handleidingen

Niet iedereen is zo thuis in het gras onderhoud, dat ze direct weten hoe je je gras het beste kunt maaien, verticuteren of bemesten. Je gras verzorgen is een kunst die je kunt leren! Precies daarom hebben we een aantal praktische handleidingen voor opgesteld, die je door de belangrijkste basics van het gras onderhoud heen loodsen. Kun je dus wel wat hulp gebruiken? Gun jouw gras het beste en pak onze handleidingen erbij!

Grasmaaien

Als je een mooi gazon hebt, wil je het graag goed verzorgen om er iedere [...]

Onkruid bestrijden

Je gazon ligt nu een tijdje en steeds vaker kom je plantjes tegen die niet [...]

Gazon beluchten

Als onderdeel van je grasonderhoud moet je je gazon regelmatig beluchten. Wat is dat precies, [...]

Verticuteren

In deze handleiding leggen we je alles wat je moet weten over verticuteren: wat het [...]

Wanneer moet je je gazon bemesten?

Jij hebt er alles voor over om je grasmat zo mooi en groen te houden [...]

Gras sproeien

Over het algemeen kan gras in ons Nederlandse klimaat prima voor zijn eigen watervoorziening zorgen. [...]

Kalk strooien

In deze handleiding leggen we alles uit wat je moet weten over de werking van [...]

Onze gras kalender

Net je graszoden gelegd, en nu geen idee hoe je het gras mooi vol en gezond houdt? Met onze gras kalender helpen we je op weg! We hebben het belangrijkste gras onderhoud schematisch voor je weergeven: zo zie je per maand precies wat je moet doen.

Bekijk de kalender Bekijk de kalender

Vragen over je gras?

Kun je wel wat advies gebruiken bij het aanleggen van gras in de tuin, of heb je een vraag over een gazon dat al een tijdje ligt? De specialisten van Topgazon staan voor je klaar! Samen maken we jouw tuin met gras de mooiste van de straat.

Contact opnemen