Wat kun je verwachten?
Over het algemeen kan gras in ons Nederlandse klimaat prima voor zijn eigen watervoorziening zorgen. Het regent vrij regelmatig, en de temperaturen zijn vaak mild genoeg om de bodem niet te veel uit te drogen. Toch is het in het groeiseizoen slim om met enige regelmaat de watertoevoer aan te vullen: vaak verbruikt je gras meer water als het in de groei is, en wordt het mooier en voller met wat extra water. En het voorkomt uitdrogen als de temperaturen plotseling flink omhoog gaan!
Wil jij graag een mooi groen gazon? Dan is met enige regelmaat je gras sproeien essentieel. Maar hoe pak je dat aan? Wanneer heeft jouw gras eigenlijk extra water nodig? Ontdek hoe je jouw grasveld optimaal kunt verzorgen!
Wanneer moet je je gras sproeien?
Als graskweker krijgen we regelmatig vragen van onze klanten over gras sproeien. Bekijk hieronder onze veelgestelde vragen rondom dit thema: wie weet staat jouw vraag er wel bij, en vind je direct het antwoord waar je naar op zoek was!
- Temperaturen boven de 15°C
- Mei t/m september
TIP! Koop een regenmeter: Je hebt hem vast wel eens zien staan in een mooi onderhouden gazon: een smalle, doorzichtige maatbeker op een prikker, die het gevallen hemelwater in de tuin afmeet. Stiekem heel handig: zo weet je op elk moment welke hoeveelheid water er al uit de lucht gevallen is. Zo kun jij je gras sproeien op het moment dat het ertoe doet!
Hoe vaak je gras sproeien?
De frequentie waarmee je je gras gaat sproeien, stem je af op de buitentemperatuur en op de hoeveelheid neerslag die die week er valt. Idealiter meet je dat met een regenmeter, maar je kunt natuurlijk ook met de hand inschatten hoe vochtig de bodem is. Let altijd op het weerbericht: is er al voldoende water gevallen, dan hoef je niet te sproeien. In de warmere zomermaanden zul je echter nagenoeg altijd bij moeten sproeien.
Hou hierbij de volgende verdeling aan:
Buitentemperatuur
- < 15°C
- 15 – 25°C
- 25 – 30°C
- > 15°C
Frequentie gras sproeien
- –
- 1x per week
- 2x per week
- 2-3x per week
Werk je met een regenmeter?
Je gras moet in het groeiseizoen elke week wel 2,5 tot 4 mm water krijgen. Ga je je gras sproeien, zorg dan dat de regenmeter minimaal tot 2,5 mm komt voordat je stopt.
Zelf de vochtigheid van je gras testen
Je kunt ook zonder regenmeter inschatten hoe het met de vochtigheidsgraad van je gras gesteld is, en of het dus tijd is om je gras te sproeien. Dit lees je af aan de kleur van je gras, en aan de veerkracht ervan.
Heeft je gras een heldere, frisgroene kleur? Dan is het waarschijnlijk nog prima gesteld met de vochtigheidsgraad. Krijgt het een blauwe gloed of vertoont het zelfs gele plekken? Draai die buitenkraan dan maar vast open!
Maak eens een stevige voetafdruk in je gras. Veert het direct weer omhoog? Dan bevat het nog voldoende vocht. Blijft het echter langer liggen en heeft het meer tijd nodig om te herstellen, dan is het tijd om extra water toe te dienen.
LET OP! Sproei niet te vaak: Liever één keer per week goed en lang, dan elke dag een beetje. Dat is het devies bij je gras sproeien. Sproei je te vaak, dan worden je wortels lui en dagen ze zichzelf niet langer uit om het water diep uit de bodem te halen. En wortelt je gras dus minder goed!
Wanneer op de dag je gras sproeien?
Je gras sproeien doe je bij voorkeur aan het einde van de dag, net na zonsondergang. De brandende zonnestralen zijn net verdwenen, en de aarde is uitstekend op temperatuur om je water goed op te kunnen nemen. Het is belangrijk dat de bodem het water goed weg kan leiden naar de wortels van je grasplanten. Je wil natuurlijk niet dat het water al verdampt voor het de wortels bereikt heeft!
- Als de felste zonnestralen weg zijn
- In de schemering of net na zonsondergang
Werkinstructie
Je gras sproeien: zo doe je dat
Het is zover: je gras ziet er bijzonder dorstig uit en het wordt tijd om je gras nu echt te gaan sproeien. Wat heb je allemaal nodig voor slim sproeien? En hoe ga je te werk? We zijn in deze handleiding uitgegaan van een klein tot middelgroot gazon in de gemiddelde achtertuin (0-50 m2).
Wat heb je nodig?
- Een buitenkraan
- Een tuinslang
- Handsproeier of automatische zwenk- of draaisproeier
- Een regenmeter (of een kopje)
Hoe ga je te werk?
- Zwenk- of draaisproeier: Positioneer je sproeier zo dat hij iedere hoek van je grasmat kan bereiken. Het kan zijn dat je halverwege de richting of de positie even moet veranderen, om alle hoekjes mee te nemen.
- Handsproeier:Je kunt natuurlijk ook met een handsproeier je gras sproeien: dit vereist alleen wat meer tijd en aandacht. Zorg ervoor dat de handsproeier het water goed verspreidt met zo dun mogelijke straaltjes. Beweeg je handsproeier systematisch over het gazon, zodat je geen stukken overslaat.
Hoe lang je gras sproeien?
Een veelgemaakte fout is dat mensen hun gras te kort sproeien. Ze onderschatten hoeveel water hun gazon nodig heeft en denken dat ze met tien minuutjes wel klaar zijn. Terwijl je vaak wel minstens een half uur tot een uur moet sproeien, voordat er zich een substantiële hoeveelheid water verdeeld heeft over je gazon!
Met een regenmeter kun je bijhouden hoeveel er water nu echt in je gazon terechtkomt. En heb je geen regenmeter? Zet dan eens een koffiekopje midden in je gazon. Pas als je kopje volledig gevuld is, heeft je grasmat voldoende water gehad!
- Gebruik een regenmeter
- Plaats een koffiekopje in je gazon; stop pas als die vol is
Gras sproeien net na de aanleg
Heb je je graszoden net gelegd? Dan is het belangrijk om de eerste weken de grond constant vochtig te houden. Elke dag een beetje water zorgt dan voor de beste groeiomstandigheden voor jouw grasmat. Regent het die dag dus niet? Sproeien maar!
Veelgestelde vragen gras sproeien
Als graskweker krijgen we regelmatig vragen van onze klanten over gras sproeien. Bekijk hieronder onze veelgestelde vragen rondom dit thema: wie weet staat jouw vraag er wel bij, en vind je direct het antwoord waar je naar op zoek was!
We raden aan om vanaf een buitentemperatuur van 15°C de vochtigheid van je grond in de gaten te houden: ofwel met een regenmeter, ofwel met de hand. Of door gewoon het weerbericht te volgen! Krijgt je gras boven die temperatuur niet voldoende water, dan kan het uitdrogen.
Dat ligt aan de vochtigheid van de grond, en dus aan de hoeveelheid neerslag die er valt. Sproeien doe je sowieso pas bij temperaturen hoger dan 15°C. Een regenmeter kan je helpen in te schatten wanneer je gras extra water nodig heeft.
Nee! Door de felheid van de zon kunnen de druppeltjes overdag werken als een soort vergrootglas; de zonnestralen kunnen zo in je gras branden. Niet wat je wil! Wacht dus tot de zon laag staat, of tot hij helemaal weg is.
Het kan wel, maar wij raden je aan om even te wachten met sproeien nadat je je gras gemaaid hebt. Het gras krijgt een opdonder van het maaien: beter wacht je even tot het opgedroogd is en weer fier rechtop staat, voor je je gras gaat sproeien.
Zeker weten. Als je iedere dag je gras bewatert, worden de wortels na verloop van tijd lui en zullen ze minder actief wortelen om zelf aan de watervraag te voldoen. Beter sproei je dus 1 of 2 keer per week wat langer, dan elke dag een beetje.
Neem contact op voor advies
Meer weten over je gras sproeien, of heb je een specifieke vraag die hierboven niet beantwoord wordt? Neem gerust eens contact op met onze specialisten! We helpen je graag met alle aspecten van je gras onderhoud: van het besproeien tot het bemesten van je gras, en van grasmaaien tot verticuteren.
Stap terug?
Volgende stap?
Gras kalender
Al je gras onderhoud in één overzicht