Schaduwgras

Ook als je tuin redelijk beschut ligt, kan een mooie grasmat natuurlijk op je wensenlijstje staan. Schaduwgras is niet voor niets een veel gevraagd product in onze kwekerij. Gras kweken in 100% schaduw is echter lastig: als kwekerij doen wij er alles aan om onze zoden juist zoveel mogelijk zon te geven. Bestaat er dan wel zoiets als schaduw graszoden? Eigenlijk is het antwoord: nee. Maar staat je gras in de halfschaduw, dan kun je er wel degelijk een mooie grasmat van maken!

Op zoek naar schaduwgras voor een gazon in de halfschaduw? Bestel onze graszoden online en merk het verschil met andere kwekers.

Waar kan ik uit kiezen?

Onze zoden voor schaduwgras

Speelgazon graszoden

 2,70 incl. BTW

Ecologische graszoden

 3,40 incl. BTW

Premium graszoden

 2,90 incl. BTW

Veel voorkomende problemen in schaduwgras

Waarom je niet voor schaduwgras zou moeten gaan? Nou, als er echt geen enkele zonnestraal jouw grasmat bereikt over de gehele dag, is het niet alleen lastig om graszoden te planten. Je maakt het de grasplantjes ook bijzonder moeilijk om hun beste zelf te zijn! Iedere grasplant heeft nu eenmaal direct zonlicht nodig om gezond te blijven. De worteling van het gras blijft achter, en door het gebrek aan zon groeien de plantjes slecht.

De lege plekken die zich onherroepelijk zullen vormen in je gazon, worden snel opgevuld door de grootste vijand van liefhebbers van een volle grasmat: mos. Dat is namelijk een plantensoort die het uitstekend doet in de volle schaduw!

Wanneer kan schaduwgras wél overleven?

Je hebt schaduwgras en je hebt schaduwgras. Ligt je grasmat de hele dag 100% in de schaduw, dan is je kans van slagen zo ongeveer nihil. Maar krijgt je gazon in de ochtend of in de namiddag wel die felbegeerde zonnestralen, dan kan dat voldoende zijn om je grasmat toch op te laten bloeien. Wel is goed onderhoud dan erg belangrijk: je zult regelmatig moeten verticuteren en bijzaaien, en het aanwezige gras regelmatig moeten bemesten.

Bestaan er speciale schaduw graszoden?

Wij zien veel kwekers die zogenaamde ‘schaduw graszoden’ aanbieden, waarmee je volgens de verhalen wél succesvol schaduwgras mee aan kunt leggen. Geloof deze verkooppraatjes niet: een gezond gazon heeft altijd een bepaalde dosis direct zonlicht nodig. Deze schaduw graszoden zullen het de eerste maanden misschien goed doen, maar zullen na verloop van tijd dezelfde problemen gaan vertonen waar je met ieder soort schaduwgras tegenaan loopt. Niet doen dus!

Alternatieven voor schaduwgras

Krijgt je tuin op de plekken waar je een grasmat wil leggen helemaal geen zon? Dan is het beter om een alternatief te verzinnen voor schaduwgras. Zonder enige zonnestralen blijft je gras nu eenmaal niet gezond, en blijft het altijd een zorgenkindje waar je veel tijd en energie aan kwijt bent. En het resultaat is nooit naar wens! Welke alternatieven zijn er te verzinnen voor schaduwgras?

Ligt je perkje in de schaduw en loop je er nauwelijks over? Dan zijn bodembedekkers misschien een leuk alternatief voor schaduwgras. Deze vaste planten doen het bijzonder goed in de schaduw en geven je tuin toch een groene aanblik.

De meest beschaduwde delen van je gras kun je natuurlijk vervangen door een andere vorm van bodembedekking. Denk hierbij aan kiezels, stapstenen of houtsnippers. Zo leg je een wandelpaadje aan door je gazon, en spaar je de grasplantjes die wel goed kunnen groeien door er niet op te lopen.

Heb je je zinnen toch echt gezet op een mooi groen gazon? Maak dan van je schaduwgras een zonnige plek en snoei of elimineer simpelweg de elementen die de schaduw veroorzaken. Haal die grote boom weg, of maak die grote struik een kopje kleiner: soms is het ook mogelijk om de zon binnen te laten door kleine veranderingen.

Heeft mijn tuin genoeg zonlicht voor gras?

Twijfel je of jouw tuin geschikt is voor schaduwgras? Overleg dan gerust eens met onze specialisten. Met onze ervaring in de aanleg van grasmatten kunnen wij je precies vertellen of jouw beoogde plek in de tuin geschikt is voor een mooi gazon. Daar zullen we je altijd eerlijk over adviseren!

Wij zijn pas blij als jij een stralende grasmat hebt liggen: of het nu om schaduwgras gaat of een mat in de volle zon. En als het niet werkt, raden we je graag een alternatief aan!

Neem contact met ons op