grasmaaienGrasmaaien is bij gazon onderhoud de meest voorkomende bezigheid bij het onderhouden van een gazon. Veel mensen denken dan ook dat dit de enige handeling is die van belang is bij het in goede conditie houden van het grasveld. Hoewel er wel degelijk meer dingen komen kijken bij gazononderhoud, blijft grasmaaien toch de meest in het oog en wellicht gehoor springende bezigheid. Hoe vaak er gemaaid dient te worden is erg afhankelijk van de tijd van het jaar. Zeker wanneer uw grasmat niet absoluut als een biljartlaken ligt. Is het erg van belang om uw gras niet te kort te maaien. Indien u uw gras te kort maait dan zult u het grasoppervlakte bij de hobbels zó kort afsnijden dat de wortelhalzen geraakt worden, waardoor het gras ter plaatse afsterft.

Maaien door het jaar heen
Gedurende het voor- en najaar hoeft  u minder vaak te maaien, omdat het gras in deze periode minder snel groeit. De maanden mei en juni zijn mits het voldoende vochtig is, de grasmaanden bij uitstek. Elke week maaien of zelfs elke vijf dagen is in deze periode niet ongewoon.  In de zomermaanden juli en augustus wordt er meestal onregelmatig gemaaid. In deze maanden is de maaifrequentie erg afhankelijk van hoe droog het is. Aangezien droogte de groei van het gazon aanzienlijk remt.

Het maaien van uw gazon, waar moet u op letten?
Maaien doet u, indien mogelijk, wanneer het gazon droog is. Het maaien van een gazon wat niet nat is geeft het mooiste resultaat.  Hoe hoog u het gras dient af te maaien is afhankelijke van het soort gazon dat u bezit, ook de frequentie van het maaien moet afgestemd worden op het door u gewenste gebruik.

Maaien van het gazon

Maaien van siergras, hoe hoog en hoe vaak?
Siergras en vooral fijne siergazons dient u doorgaans te maaien op een hoogte van 2 tot 2,5 centimeter hoogte. Een pas ingezaaid gazon wordt voor de eerste keer op 5 centimeter hoogte gemaaid. Hierna kan het iedere daaropvolgende keer telkens iets korter worden gesneden. In het voorjaar wanneer het gras pas begint met groeien is het verstandig om dit op 3 á 4 centimeter te maaien. De volgende keren weer korter. In de zomermaanden kunt u bij droog weer in de maanden juni en juli het gras op het beste op een hoogte van 4 centimeter maaien. Hierdoor voorkomt u uitdrogen van het gras, als u dit niet doet, moet u het grasoppervlakte veel sproeien.

Tip: Sproei het gras nooit in de volle zon, maar doe dit bij uitstek ’s avonds wanneer de zon onder is. Hierdoor voorkomt u dat het gras beschadigd raakt door de hete zon.

Siergazon maaien

Siergazon is goed voor 35 maaibeurten per jaar
Wilt u werkelijk een mooi en gezond siergazon bezitten? Dan is het verstandig dit in het groeiseizoen (loop van mei tot en met half september) 3 maal in de 14 dagen te maaien. In totaal komt dit neer op 25 maaibeurten. In de periode vóór mei en na augustus is de frequentie lager, zoals u aan de groei van het gras zult opmerken. In totaal zal in deze periode nog eens 10 keer maaien bij komen, zodat u dus uitkomt op ongeveer 35 maaibeurten per jaar.

Siergazon maaien

Maaien van een speelgazon of sportveld, hoe hoog en hoe vaak?
Het maaien van speelgazons of sportvelden waarin Engels raaigras en Veldbeemdgras is verwerkt , dient niet korter te gebeuren dan 4 centimeter. Zulke grassen kunnen het namelijk niet verdragen wanneer zij korter worden gemaaid. Dit geldt echter ook voor siergazons op basis van Veldbeemdgras, de zogenaamde ‘Windsor’ gazons. Vooral wanneer men ze flink betreedt waardoor het gras minder snel groeit, hoeft u gebruiksgazons iets minder vaak te maaien. U dient als er Engels raaigras in de grasmat voorkomt toch rekening houden met een wekelijkse maaibeurt.

Grasmaaien

Moet na het grasmaaien het gras op het gazon blijven liggen?
Er is een verschil van mening over de vraag of u het gras dat gemaaid wordt, dient op te vangen. Dit is ook afhankelijk van het jaargetijde en of uw gazon recent is ingezaaid of niet. Op gazons die regelmatig worden gemaaid, kan het achterblijven van gemaaid gras geen kwaad. Dit ‘oude’ gras kan dan een voedingsbron zijn voor de grasmat. Tegenstanders van deze methode zeggen echter dat door het achterblijven van grasresten eer verhoogde activiteiten van wormen kan ontstaan. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot een vettere grasmat, die gemakkelijk dicht kan slempen wanneer u het betreedt. Hier moet u vooral op letten op zware en vochtige grond. Als u hier last van krijgt, kunt u het gazon een extra keer bezanden.

Gemaaid gras gazon

Een gemaaid groen gras gazon
Gedurende warm en zonnig weer kan het geen kwaad om het gras na het maaien te laten liggen. Dit kan er in die omstandigheden voor zorgen dat het gras niet verbrand. In de herfst doet u er goed aan om het afgemaaide gras te verwijderen na het maaien. Wanneer het gras in deze periode blijft liggen, kan uw gazon namelijk geel verkleuren. Ook van gazons die juist zijn ingezaaid dient het afgemaaide gras te worden verwijderd. Of wilt u direct online graszoden bestellen?