de voordelen

Waarom moet ik eigenlijk grasmaaien?

Net zoals iedere levende plant heeft een grasplant drie dingen nodig: zonlicht, water en voedingsstoffen. Bij gras dat te hoog groeit, belemmert de plant zelf uiteindelijk de toevoer van water en zonlicht naar de wortel: die belangrijke voedingsstoffen blijven steken in de grassprieten. Dat is dus niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je gazon! Door het regelmatig te maaien, krijgen de wortels de brandstof om mooi door te groeien en je gazon er stralend uit te laten zien.

Lees onze handleiding grasmaaien
De beste manier

Grasmaaien: robot, met de hand, of elektrisch?

Er zijn over de jaren verschillende manieren bij gekomen om je gras te maaien. Natuurlijk kan je het ouderwets met de hand doen, zeker als je een wat kleiner gazon hebt. Maar als je wat meer vierkante meters te onderhouden hebt, kan wat hulp zeker geen kwaad!

Handmaaier

Als je een beetje lichamelijk arbeid niet schuwt, kan een handmaaier misschien wel de meest praktische tool zijn om je gras mee te maaien. Geen snoeren of andere moeilijke mechanica: gewoon voortduwen en klaar is kees! Heb je een groter gazon, dan raden wij het gebruik van een handmaaier af, simpelweg omdat het voor de gemiddelde tuinklusser te zwaar is om dit wekelijks te doen. Wel is een handmaaier dan soms praktisch voor kleine hoekjes, die je met een grotere maaier niet snel bereikt.

Elektrische grasmaaier

Kan je wel wat meer power gebruiken dan alleen je eigen armen en benen, dan is een elektrische maaier aan te raden. Zeker als je een flink gazon hebt! Elektrische grasmaaiers komen in verschillende soorten en maten: van kleine accumaaiers of varianten met een stekker, tot benzinegedreven machines of zitmaaiers.

Robotmaaier

Je ziet hem tegenwoordig steeds vaker: een kleine ronde discus, die het gras zelfstandig voor je maait. De techniek staat voor niets! Kies je ook voor het gemak van grasmaaien met een robot, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo moet je bij aanschaf goed opletten hoeveel vierkante meters ieder model aankan, en of dit matcht met jouw grasmat. Verder moet je bedrading aanleggen in de tuin, die je machine vertelt waar het te maaien gebied begint en ophoudt. En je moet een maaischema instellen, dat je robotmaaier vertelt wanneer hij wel, en niet moet maaien!

Het voordeel van grasmaaien met een robot is daarentegen wel dat ze over het algemeen erg stil werken, dat ze ook voor de grotere gazons te gebruiken zijn en dat je er geen omkijken naar hebt. Hoera voor vrije avonden en weekenden!

Waar moet je op letten?

Aandachtspunten bij grasmaaien

Goed, je hebt je voorkeursmethode geselecteerd: waar moet je dan allemaal nog meer op letten bij het grasmaaien? Timing is alles, en de lengte van het gras en de afwerking zijn van groot belang voor het eindresultaat. Hoe houd je jouw gras het hele jaar door mooi en gezond?

Gras maaien: wanneer?

We zeiden het al: timing is alles als het op grasmaaien aankomt. Als je met de juiste interval en op het juiste moment van de dag maait, krijg je de sterkste grasplanten en het mooiste resultaat! Hieronder delen we wat geheimen over de perfecte timing.

Hoe vaak moet je gras maaien?

Hoe vaak je je gras moet maaien, hangt van de tijd van het jaar af. Logisch: in de zomer groeit het veel harder dan in de winter! In het groeiseizoen (mei tot half september) moet je 1-2x per week maaien om je gras mooi en strak te houden, en in het voor- en naseizoen zijn een aantal losse maaibeurten voldoende. De interval tussen twee maaibeurten kun je ook veel groter maken.

Tijdstip van de dag voor grasmaaien

Het beste tijdstip van de dag voor grasmaaien is aan het einde van de middag tot het begin van de avond. Let erop dat de zon niet meer vol op je gazon staat; dat kan het gras namelijk uitdrogen. Maai waar je kan voor de bui aan, en voordat er zich dauw kan vormen op het gras. Zo maai je het makkelijkst en met het strakste resultaat!

Lengte gras maaien

Nog zo’n twijfelpunt bij het grasmaaien: op welke hoogte stel je de grasmaaier in? Oftewel: op welke lengte ga je je gras maaien? Het belangrijkste is dat je het gras niet té kort maait; als je te weinig lengte overhoudt, zal je gazon last hebben van brandende zonnestralen en misschien uitdrogen. Meestal hanteren wij zo’n 4 cm hoogte: dit is een mooie hoogte voor een gazon waar op gespeeld of gerecreëerd wordt. En heb je echt een siergazon, dat bijna niet betreden wordt? Dan kun je zelfs wat korter gaan en de hoogte op 3 cm instellen.

Kantjes knippen

De randen van je gazon netjes krijgen gaat je nooit met de grasmaaier alleen lukken. Dé manier om dit te fiksen is met een kantjesknipper. Een elektrische of handmatige kantjesknipper zorgt ervoor dat de grassprieten die net over je tegels of in het grind groeien, ook worden meegepakt. Niet vergeten dus!

Na het gras maaien gras laten liggen

Vaak krijg we de vraag: kan ik na het gras maaien het gras laten liggen? Het is logisch dat je twijfelt, want hierover bestaan meerdere theorieën. Aan de ene kant voorzie je jouw gazon met het maaisel van gratis compost; het grasmaaisel zit vol voedingsstoffen waar jouw grasmat wel oren naar heeft. Toch zitten er ook veel gevaren in om het grasmaaisel te laten liggen: hoopt het zich op, dan kan er een verstikkende laag op je gras ontstaan, die zelfs kan gaan rotten.

Omdat je dit proces niet volledig kan controleren, raden wij aan om je gemaaide gras af te vangen met een opvangbak of het nadien op te harken. Beter bemest je jouw gazon met een gespecialiseerde gazonmest, die zich makkelijk verspreidt en je grasmat niet afdekt!

4 seizoenen

Grasmaaien door het jaar heen

In de verschillende seizoenen van het jaar ga je anders met je gras om. Waar de zomer vrij arbeidsintensief is, hoef je in de winter nauwelijks naar je grasmat om te kijken. Laten we eens kijken wat per seizoen het beste aanpak is voor grasmaaien.

In het voorjaar, zo vanaf maart, begint je grasmat na een aantal ijzige maanden voor het eerst weer te groeien. Het ontwaakt als het ware uit zijn winterslaap! Op het moment dat de temperatuur weer tussen de 7 en de 10 graden schommelt, zul je zien dat je grasplanten weer gaan groeien. Dat is de tijd van het jaar dat je voor het eerst weer gaat grasmaaien! Let er hierbij wel op dat de wortels niet te nat zijn.

De eerste keer grasmaaien na de winter is dus sterk afhankelijk van het type voorjaar dat het is. Heb je te maken met een mild voorjaar, dan kan de eerste maaibeurt al plaatsvinden in maart. Maar is het een wat stevigere winter en klimmen de temperaturen pas later in de lente, dan kan de eerste keer grasmaaien na de winter ook pas in april nodig zijn.

Houd de hoogte van je grasmat goed in de gaten en plan je eerste maaibeurt als je groei ziet, en als de temperatuur constant boven de 7 graden is.

In het hoogseizoen (van mei tot half september) is het superbelangrijk om regelmatig te grasmaaien. Zo geef je de planten weer lucht en licht! Ook zorg je dat de grasmat mooi vol en effen blijft. Doordat de graswortels sterker worden en meer ruimte innemen, geef je mos en onkruid ook zo min mogelijk kans.

Eén of twee keer per week grasmaaien is in de zomermaanden het beste om je gazon prachtig vol te houden.

In het najaar stopt de groei van je grasplanten en hoef je dus ook logischerwijs minder vaak te maaien. Heb je te maken met een wat warmer najaar, dan kan het gras nog wel tot en met oktober door blijven groeien. Stem het grasmaaien dus af op de groei die je ziet!

Gras maaien in de winter als het echt koud is, is niet alleen onnodig; we raden het ook nog eens sterk af. Is het te koud, dan kan je namelijk de plant en de wortel onherstelbaar beschadigen. Bij vrieskou raden we je zelfs af om het gras überhaupt te betreden – van erop lopen kan je gras dan ook al beschadigen.

Welk seizoen het ook is, nat gras maaien is nooit een goed idee. Laat je grasmaaier sporen achter in je gazon? Stop dan direct en wacht tot de ondergrond droger is. Door het vocht plakken de afgemaaide grassprieten bovendien aan elkaar tot grote plakken, die op hun beurt je grasmaaier kunnen verstoppen. De messen kunnen vastlopen door de plakken grasresten, en ook snijden diezelfde messen je gras ongelijk af. Daardoor kan je oneffenheden in je gras krijgen. Nat gras maaien raden we dus ten zeerste af!

Vers ingezaaid gras behandel je natuurlijk net even iets voorzichtiger als het op grasmaaien aankomt. Het duurt een aantal weken voor je grasplantjes volwassen genoeg zijn om een maaibeurt zonder kleerscheuren te doorstaan. In de zomer duurt dit 2 tot 3 weken, maar in andere seizoenen kan het gazon nog wat meer tijd nodig hebben.

Wil je nieuw gras voor het eerst gaan maaien, controleer dan eerst of de wortels goed genoeg zijn vastgegroeid. Trek je ze er té makkelijk uit, wacht dan nog minstens een week voor je gaat grasmaaien. Blijf het gras intussen ook genoeg water geven om de groei te bevorderen!

Ander onderhoud van je grasmat

Naast grasmaaien zijn er natuurlijk andere technieken om je gazon het hele jaar door in topconditie te houden. Vergeet de volgende dingen dus niet als je jouw grasmat het hele jaar wil laten stralen!

Meer weten over grasmaaien?

Heb je na het lezen van dit artikel nog een prangende vraag over grasmaaien, of wil je nog iets anders weten? Stel je vraag dan gerust aan één van onze specialisten. Met onze kennis en ervaring op het gebied van grasonderhoud helpen we je graag op weg!

Neem contact op