Veelgestelde vragen over graszoden
Graszoden worden geoogst, in plakken van 40 cm breed en 250 cm lang. Deze worden opgerold waarna je een makkelijk hanteerbare rol krijgt van 1 m2.
Afhankelijk van de weersomstandigheden is het gewicht per rol (1 m2) ongeveer 17 kg. Wanneer het natter is kan dit zelfs oplopen naar 20 kg.
Helaas is, om graszoden te leggen en te laten leven: een ondergrond van minimaal 30 cm zwarte aarde nodig. Beschikt u hier nog niet over? dan is het verstandig om Teelaarde of bemeste tuinaarde te bestellen en aan te brengen.
Dit is niet aan te raden. Doordat er al een grasmat in ligt, ontstaat er een storende laag. De wortels van jouw nieuwe grasmat kunnen niet hechten, waardoor de nieuwe zode geen goede kans krijgt om vast te groeien. Waarna deze het niet zal overleven.
Het beste voor de graszoden is, om dit wel te doen. Echter lukt dit natuurlijk niet altijd. Moeten de zoden een nachtje over staan? Zorg dan dat ze in de schaduw komen te liggen. Wanneer de temperaturen boven de 20 graden zijn, is er een kans op broei in de pallet. Als je dit wilt voorkomen kan je het beste de zoden van de pallet af stapelen, zodat ze hun warmte kwijt kunnen. het allerbeste is, om ze dan uit te rollen en te besproeien met water.
Het is lastig om te voorkomen dat er ongedierte in gazon komt. Wel is er een optie om dit te bestrijden met aaltjes. Ook wij kunnen helaas niet garanderen dat er geen ongedierte in onze graszoden zit, doordat het niet altijd zichtbaar is.
Straatgras in je gazon, helaas is dit niet te voorkomen.. Door de strengere eisen, die een positief effect op het milieu hebben, is de chemische bestrijding van straatgras niet meer toegestaan. Ondanks alle inspanningen van ons als teler, is het helaas niet haalbaar om een garantie te stellen dat er in onze zoden geen straatgras zit.
Een grassoort wat kiemt bij lage bodemtemperaturen is straatgras , namelijk al bij 4 graden Celsius. in tegenstelling tot andere grassoorten die namelijk pas kiemen bij een bodemtemperatuur van 8 graden Celsius.
Bestrijden van straatgras: wie er toch voor kiest om de strijd aan te gaan, heeft een aantal opties.
- Straatgras handmatig verwijderen en de kale plekken voorzien van nieuw gazon.
- Handmatig het straatgras verwijderen en de kale plekken inzaaien met graszaad.
Heb je een bestaand gazon? Verwijder deze eerst door middel van een graszodensnijder. Deze kan je huren bij bekende verhuurbedrijven. Voer de zode af. Hierna is het aan te raden om de ondergrond te frezen, dit zorgt voor een luchtige ondergrond. Wanneer de ondergrond omgewoeld is: maak deze weer stevig. Dit kan zeer eenvoudig door voet aan voet, de ondergrond aan te lopen. hierna zorg je dat de ondergrond weer vlak wordt. zorg dan dat er een goede voeding over de ondergrond komt en leg de geleverde graszoden erover. Een leuke tip: Rol de graszoden heen en weer uit, om de komende tijd (circa 2 weken) een “voetbalveld effect ” te creëren en geniet van je nieuwe gazon !