gazon onderhoud

Onkruid bestrijden

Wat kun je verwachten?

Je gazon ligt nu een tijdje en steeds vaker kom je plantjes tegen die niet echt in de categorie ‘gras’ thuishoren. Je hebt last van onkruid! Onkruid bestrijden op gras is een vak apart. Je wil de vreemde eend(en) in de bijt aanpakken, en je mooie gras zo min mogelijk beschadigen! Hoe je onkruid in je gazon effectief aanpakt, leggen we je graag uit in deze handleiding.

We vertellen je meer over de verschillende soorten onkruid in het gazon, en natuurlijk ook hoe je jouw onkruidbestrijding het handigst aanpakt. Binnen no time geniet jij weer van een gazon met gras en alléén maar gras!

Over onkruid bestrijden

Het is één van de meest gehoorde klachten over een gazon in je tuin: dat eeuwige onkruid. Wat moet je er toch mee aan? Onzin, want door consequent en slim onkruid te bestrijden kun je zeker genieten van een prachtig gazon, in alle seizoenen van het jaar. Je moet gewoon even weten wat je opties zijn als je met onkruidbestrijding bezig wil op jouw gazon!

Onkruid bestrijden tussen tegels is relatief makkelijk: daar schaad je andere planten niet zo makkelijk. Terwijl je bij onkruid in gras wel degelijk schade aan je grasmat kunt veroorzaken, als je jouw onkruidbestrijding iets te grondig aanpakt. Welke opties je hebt bij onkruid in je gazon, leggen we zometeen uit.

Wat we onder onkruid in het gazon verstaan

Wanneer heb je eigenlijk last van onkruid in je gras? In ons boekje is iedere plant die geen grassoort is, onkruid in je gazon. Deze plantjes kunnen ergens anders hartstikke leuk staan, maar in je gras verstoren ze de groei van je grasplanten en doorbreken ze het strakke effect dat een groene grasmat normaal gesproken heeft. In een gazon hoort alleen maar gras!

Soorten onkruid in gazon

Als we het over onkruid in het gras hebben, zijn er een aantal soorten die iedere Nederlander kent. Op ieder buurtveldje vind je ze namelijk regelmatig! Misschien vind jij het helemaal geen onkruid, en vind je het juist leuk om wat afwisseling in je grasmat te hebben. Wel is het goed om te weten dat al deze non-grassen de groei van je grasplantjes kan remmen!

Welke soorten onkruid in het gazon komen we in Nederland het meest tegen?

  • Paardebloemen
  • Distels
  • Klaver
  • Bloemen als madeliefjes en boterbloemen

Geen onkruid, wel ingrijpen

Natuurlijk komen we ook andere plagen tegen in het gazon, waar je misschien ook wel korte metten mee wilt maken. Denk hierbij aan mos, of paddenstoelen. Of heb je te maken met een grasziekte die je gras zelf aantast? Ook over deze topics hebben we meer dan voldoende informatie voor je verzameld.

Onkruidbestrijding: verschillende manieren

Onkruid bestrijden kun je op verschillende manieren aanvliegen. Als je er op tijd bij bent, kun je handmatig vaak nog wel het één en ander voor je grasmat betekenen. Maar is het onkruid in je gazon hardnekkiger, dan kan het zijn dat je met andere bestrijdingsmiddelen aan de slag moet. Wij zetten de verschillende opties voor je op een rij.

Natuurlijke onkruidbestrijding: met de hand

Een simpele manier van onkruid bestrijden is je onkruid handmatig weg te halen. Trek daarbij niet alleen de stengels van het oppervlak, maar steek ook echt de wortels van je onkruid uit de grond. Gebruik hiervoor een mesje of een speciale onkruidsteker. Als je het onkruid in je gras met wortel en al verwijdert, heb je minder kans dat het terugkomt!

  • Gebruik een mesje of een onkruidsteker
  • Verwijder het onkruid met wortel en al

Onkruid bestrijden met bestrijdingsmiddelen

Heeft natuurlijke onkruidbestrijding bij jou geen zin meer? Is de plaag te groot, of je gazon te omvangrijk om het met de hand te doen? Dan kun je natuurlijk ook werken met onkruidverdelgers die in verschillende bouwmarkten en tuincentra te verkrijgen zijn. Deze zijn over het algemeen mild voor je gras, en effectief tegen het onkruid dat ertussen woedt. Wel zijn deze bestrijdingsmiddelen over het algemeen verre van natuurlijk, en werk je chemische bestanddelen de bodem in.

Onkruid bestrijden met azijn?

Het liefst bestrijd je onkruid in je gazon natuurlijk met huis-tuin-en-keuken-middeltjes. Onkruidbestrijding is het simpelst met middelen die je toch al in je keukenkastje had staan! Onkruid bestrijden met azijn is een voorbeeld van een trucje dat wij vaak horen.

TIP! Ons advies hierover is kort en simpel: doe het niet! Onkruid bestrijden met azijn is niet alleen verboden, het tast de bodem ook nog eens aan en kan daarmee de staat van je grasplanten doen verslechteren. Je kunt beter bestrijdingsmiddelen gebruiken die wél geschikt zijn voor de bodem!

Onkruid bestrijden per soort

Ieder onkruid is weer anders, en logischerwijs zijn er per soort dus ook effectieve en minder effectieve manieren om dit specifieke onkruid te bestrijden. Waarin verschilt paardenbloemen bestrijden van klaver in het gras bestrijden, en moet je bloemetjes als madeliefjes en boterbloemen eigenlijk ook weghalen?

Paardenbloemen bestrijden

Iedereen heeft ze weleens in het gras gezien: paardenbloemen. Knalgele bloemen, of juist een steel met zaadpluisjes, die voor verdere verspreiding zorgen. Paardenbloemen bestrijden is niet gemakkelijk: als je ze eenmaal in je tuin hebt, vermenigvuldigen ze zich snel door hun handige ingebouwde zaadjesverspreiding. Hun grote, liggende bladeren drukken echter je gras aan de kant, en ontnemen het zonlicht en voedingsstoffen!

Paardenbloemen bestrijden doe je gewoon met de hand. Zorg ervoor dat je ze verwijdert voor de bloem uitgebloeid; dat geeft hem de minste kans om zich verder te verspreiden door je gazon. Steek de wortel volledig uit, om te voorkomen dat ze opnieuw opkomen.

Distels bestrijden

Ook de stekelige bladeren en de paarse bloemen van de distel zijn erg makkelijk te herkennen in je gazon. Er vanaf komen is echter een stuk ingewikkelder! Ook distels bestrijden doe je het beste met de hand: verwijder het plantje met wortel en al. Let er bij dit type onkruid bestrijden wel altijd op dat je stevige handschoenen draagt: de stekels op de bladeren kunnen naar prikken.

Klaver in gras bestrijden

Klavertjes brengen geluk, zeggen ze in veel culturen. Zeker als je een klavertje vier vindt! Veel tuinliefhebbers zijn echter niet zo blij met klaver in het gras, en zien het liefst dat het verdwijnt. Maar het neemt al snel grote delen van je gazon over. Klaver in je gras bestrijden met de hand is dus ook onbegonnen werk! Maar hoe doe je het dan wel?

Klaver in je gras bestrijden doe je door bij de bron te beginnen. Het feit dat klaver op kan komen in je gazon, is namelijk een teken dat je gras een tekort heeft aan stikstof! Als je je gras bemest met een gazonmest die rijk is aan stikstof, dan zul je de klaver langzaamaan zien verdwijnen.

Bestel bijvoorbeeld onze DCM gazonmest: rijk aan stikstof en andere organische meststoffen, die jouw gras weer doen opbloeien!

Bloemen als madeliefjes en boterbloemen bestrijden

Bloemen in je gras zoals madeliefjes en boterbloemen lijken misschien leuk, maar ze stelen ook waardevolle voedingsstoffen waarmee je gras groen en sterk kan worden! Met de hand verwijderen werkt het beste als dit soort onkruid wilt bestrijden: zorg ervoor dat je het volledige plantje verwijdert, inclusief de wortels.

Nieuw onkruid voorkomen

Heb je het onkruid in je gazon eenmaal verwijderd, dan wil je natuurlijk ook dat het wegblijft. Het belangrijkste voor een onkruidvrij gazon is gezond gras: dat zorgt ervoor dat onkruid simpelweg niet de ruimte krijgt om te groeien. Door te investeren in gezonde grasplantjes, krijgt onkruid geen kans in jouw gras!

Regelmatig maaien en bemesten, onkruidbestrijding op de agenda houden, en ook groter onderhoud als verticuteren en beluchten. Dat zijn de klussen die jouw gazon kerngezond houden! Heb je geen idee hoe je dit allemaal aanpakt? Neem dan eens een kijkje in de gras kalender en de bijbehorende handleidingen van Topgazon.

Gras kalender Onze handleidingen

Het alternatief: begin opnieuw

Krijg je, alle onkruidbestrijding ten spijt, je gazon maar niet vrij van onkruid en blijft het een onoverzichtelijke lappendeken? Dan is het misschien een beter idee om je oude gras af te graven en opnieuw te beginnen met een schone lei. Het klinkt misschien radicaal, maar het is wel de beste manier om definitief van je onkruid af te komen.

De voordelen van graszoden

Ga je opnieuw beginnen en wil je onkruid zo min mogelijk kans geven, overweeg dan om graszoden te plaatsen. Hierbij plaats je namelijk direct een gezonde, groene grasmat waarbij de graswortels al goed onderling vergroeid zijn! Dit laat geen ruimte voor onkruid in je gras en geeft direct een prachtige aanblik. En je kunt bijna direct je grasmat weer gaan gebruiken!

  • Direct een groene grasmat
  • Makkelijk aanleggen
  • Nauwelijks ruimte voor nieuw onkruid
  • Bijna direct te gebruiken
Bestel nu graszoden

Veelgestelde vragen onkruid bestrijden

Heb jij een vraag over onkruid bestrijden, die we niet in deze handleiding beantwoorden? Neem eens een kijkje tussen onze veelgestelde vragen over onkruid bestrijden. Wie weet vind je jouw antwoord al vòòr je ons aan de telefoon hebt!

Onder onkruid scharen wij álle planten die geen grassen zijn. En die toch in je gazon groeien! De meest voorkomende soorten onkruid in gras in Nederland zijn:

  • Paardebloemen
  • Distels
  • Klaver
  • Bloemen als madeliefjes en boterbloemen

De beste manier om onkruid te voorkomen, is ervoor te zorgen dat je gras gezond is. Het is echt zo simpel als dat! Gezond en sterk gras laat geen ruimte voor andere plantensoorten: als je gras gezond is, vult het jouw gazon volledig op.

Volg onze gras kalender en bekijk onze verschillende handleidingen om je gras in optimale conditie te houden. We helpen je er graag mee!

Er bestaan verschillende manieren om onkruid te bestrijden. Je kunt het handmatig wieden: dit doe je door de plantjes met wortel en al te verwijderen. Maar heb je veel vierkante meters gras of is je onkruid erg hardnekkig? Dan kun je er ook voor kiezen om een bestrijdingsmiddel in te zetten.

Natuurlijk is het altijd beter voor het milieu om je onkruid zonder bestrijdingsmiddelen te verwijderen. Dat wil zeggen: met de hand. Soms ontkom je er echter niet aan om bestrijdingsmiddelen in te zetten: bijvoorbeeld als je heel veel gras hebt, of als het onkruid bijzonder hardnekkig is. Verdiep je in de verschillende middelen voor onkruidbestrijding die er te verkrijgen zijn, en kies de variant die de minste belasting oplevert voor het milieu.

Het is bij wet verboden om schoonmaakazijn te gebruiken in je tuin om onkruid te bestrijden. Bovendien zal het niet alleen je onkruid bestrijden, maar is het ook schadelijk voor je gras. En voor de flora en fauna in je tuin! Onkruid bestrijden doe je dus alleen met de hand, of met een daarvoor geschikt bestrijdingsmiddel.

Onkruid kan altijd makkelijk terugkomen: zaadjes verspreiden zich via de lucht, en 100% onkruidvrij zal je gras dus niet worden. Echter, ls het onkruid telkens op dezelfde plekken terug blijft komen, kan het zijn dat het zo diep geworteld zit dat je het nooit helemaal verwijdert. In zulke gevallen raden wij je aan om je oude gras af te graven, de ondergrond goed om te woelen en te starten met een nieuwe laag zwart zand en nieuwe graszoden.

Omdat graszoden al een volgroeide grasmat vormen, bieden ze minder plaats voor andere plantensoorten. Gezonde grasplanten groeien dicht tegen elkaar aan en laten geen ruimte over voor distels, paardenbloemen of klaver! Met graszoden heb je dus (met het juiste onderhoud) inderdaad minder onkruid in je gras.

Geen last van onkruid, maar wel van ongedierte zoals emelten of engerlingen? Ook die kunnen schade veroorzaken aan je gazon. Hoe je grasplagen kunt bestrijden, leggen we je graag uit in onze handleiding ‘Grasplagen en grasziekten bestrijden’.

Als je gras zelf aangetast lijkt, kan je te maken hebt met een grasziekte. Aandoeningen als bladvlekkenziekte, voetrot of meeldauw kun je wel behandelen, maar je moet er wel snel bij zijn. Hoe je dit aanpakt, lees je in onze handleiding ‘Grasplagen en grasziekten bestrijden’.

Neem contact op voor advies

Wil je graag dat een specialist eens met jou meedenkt in jouw strijd tegen het onkruid? Neem dan gerust contact met ons op! Ook met onkruidbestrijding hebben we veel ervaring. Wij helpen je graag om maximaal plezier te beleven aan jouw grasmat. En daar hoort vervelend onkruid natuurlijk niet bij. Vraag onze experts om advies!

bernard topgazon grasspecialist
Bernard

Grasspecialist

Mail ons

info@topgazon.nl

Stap terug?

Gazon bemesten

Volgende stap?

Gazon sproeien

Gras kalender

Al je gras onderhoud in één overzicht

Download mijn gras kalender Meer info

Nog meer handleidingen…