Denk jij eraan om met graszoden een nieuw gazon aan te gaan leggen? Maar is er eerst nog oud gras dat je tuin uit moet? Je zult eerst je oude graszoden moeten verwijderen, voor je nieuwe kunt gaan plaatsen. Graszoden afsteken is een zwaar klusje, tenzij je het slim aanpakt. Ook door deze klus loodsen we je graag heen bij Topgazon!

Nieuwe graszoden bestellen Hulp & Advies

Daarom moet je oude graszoden afsteken

Jij hoopte natuurlijk dat je oude grasmat wel kon blijven liggen. Als je er toch nieuwe zoden in legt, dan kan dat oude, verdorde gras er toch wel onder blijven liggen, als compost of voeding? Niets is helaas minder waar. Je oude graszoden afsteken is de enige manier om een vlak en gezond gazon aan te leggen!

  • Een effen, schone ondergrond
  • Makkelijk egaliseren
  • Weg met storend onkruid en mos
  • Niets dan gezonde aarde, waar je gras in kan groeien

Alleen door oude graszoden te verwijderen, creëer je een schone lei voor je nieuwe gazon. Maar hoe pak je dat aan?

Hoe kan ik graszoden verwijderen?

Graszoden afsteken kan een goede work-out zijn. Met de spade je oude gras te lijf gaan is een prima optie als je een wat kleiner gazon hebt. Met een paar vierkante meters kan je graszoden verwijderen echt uitstekend met de hand. Heb je echter een gazon van tientallen vierkante meters, dan is het wellicht slim om andere opties te gaan verkennen. Wij zetten alle mogelijkheden voor je op een rij!

Graszoden afsteken met de hand (en een spade) – tot 10m2

De oudste manier van graszoden afsteken is niet voor watjes weggelegd. Wij raden deze techniek daarom ook alleen aan voor de kleinere grasvelden. Door je schop of spade horizontaal onder de oude zoden te steken, haal je ze lapje voor lapje weg. Steek kleine vierkanten verticaal uit, om het gewicht per zode te beperken. Probeer zo min mogelijk van het grondoppervlak af te halen, maar toch de volledige grasplant weg te halen.

Graszoden verwijderen met een machine – 10m2 of meer

Heb je een aanzienlijk grasveld en moet je er niet aan denken om het graszoden verwijderen met de hand te doen? Gelukkig zijn er ook machines die je het leven een stuk gemakkelijker maken. Een graszodensnijder lepelt eenvoudig de bovenste laag van de grond voor je op en verwijdert de graszoden zelfs zonder ze te beschadigen. Ook handig als je dit gras weer ergens anders wil gebruiken!

Graszoden afvoeren

Graszoden zijn vaak zo zwaar dat de gemiddelde vuilnisman er niet erg gelukkig van wordt als je je oude graszoden in de gft-bak stopt. Met slechts een paar oude graszoden erin is dat ding niet meer te verrijden! Graszoden afvoeren doe je dus via de plaatselijke vuilstort: meestal heeft jouw gemeente de regeling dat je een paar keer per jaar graszoden kunt afvoeren, net als ander groenafval.

Is graszoden afvoeren jou te zwaar? Denk er dan eens aan om je graszoden om te zetten naar compost. In een paar maanden tijd maak je er gratis gazonmest van!

Meer over graszoden composteren

Nieuwe, rechte graszoden van Topgazon

Bij Topgazon gebeurt het graszoden afsteken volledig machinaal. Dat zorgt voor mooie, rechte graszoden, die altijd nagenoeg dezelfde afmeting hebben en dus makkelijk strak te leggen zijn! Ben je klaar met je oude graszoden verwijderen, dan knal je deze nieuwe rollen zo je tuin in en heb je in no time een mooi, recht gazon. Bestel direct online!

  • Dé specialist in graszoden recht afsteken
  • Altijd nagenoeg hetzelfde formaat (250 x 40 x 1,5 cm)
  • Te bestellen per m2
  • Laten bezorgen ook mogelijk

Advies bij graszoden verwijderen

We kunnen natuurlijk altijd met je meedenken over het voorbereiden van je grond. Hoe kun je het beste graszoden verwijderen, afvoeren en je ondergrond het beste preppen voor nieuwe graszoden? Onze specialisten vertellen het je graag. Neem gerust eens contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek!

Neem contact op