Grasziekten en grasplagen

Altijd vervelend wanneer dit soort problemen de kop opsteken. Maar wat kun je er tegen doen? En welke soorten grasziekten zijn er eigenlijk? Hoe herken je deze? Meer informatie over deze onderwerpen kun je op deze pagina teruglezen. Zo weet je straks bijvoorbeeld ook hoe je deze grasplagen- en ziektes kunt voorkomen.

Soorten grasziekten

Er zijn verschillende grasziekten, zoals: Bladvlekkenziekte, Bruine vlekkenroest, Emelten, Engerlingen, Kroonroest, Oranje-Strepenroest, Paddenstoelen, Regenwormen, Rouwvliegenlarven, Sneeuwschimmel, Voetrot en Meeldauw. Veel van deze soorten kunnen jouw mooie gazon enorm aantasten. Om grasplagen te voorkomen is het belangrijk dat je jouw gazon goed onderhoudt.

Grasziekten in jouw gazon

Heb je het idee dat jouw gazon niet meer te redden is? Dan kun je altijd bij ons terecht. Vaak is het in dat geval de beste optie om over te gaan tot het vernieuwen van jouw complete gazon. Bij Topgazon kies je uit de mooiste en de beste graszoden ter wereld.

Neem gerust contact met ons op

Heb je nog vragen of wil je meer informatie ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren je graag over onze graszoden. En hoe je deze mooie groene graszoden kunt kopen. Online graszoden bestellen in onze graszoden webshop is mogelijk. Zo krijgt u snel een mooi gezond groen gazon.

Graszoden bestellen

Bladvlekkenziekte (Drechslera poae)

Bladvlekkenziekte is niet alleen een grasziekte, maar het komt ook bij andere planten voor. De bladvlekkenziekte, met als benaming ook Drechslera poae, wordt veroorzaakt door schimmels. Naast de schimmel op de bladeren van het gras, kan het zich verspreiden naar de wortels.

De bladeren van de graszoden krijgen kleine, waterige bruine vlekken. De vlekken kunnen groter worden en zich verder verspreiden, waarbij de punten van het gras op den duur geel gaan kleuren. In de herfst en de lente uit deze grasziekte zich. Deze periode is het vochtig, dit is goed voor de schimmel en de omstandigheden voor graszoden zijn niet optimaal.

Het is belangrijk dat je jouw gazon goed onderhoudt. Door het maaien en afvoeren van het gras in de herfst kun je de bladvlekkenziekte in de lente beperken. Het bestrijden van bladvlekkenziekte is vooral gericht op het voorkomen van deze grasziekte. Zorg dat gemaaid gras verwijderd wordt van jouw graszoden. Ook de bemesting van uw gras speelt een rol in de preventie van de bladvlekkenziekte.

Bruine-vlekkenroest

Droom jij ook van een prachtige groene tuin? Maar zie je sinds kort jouw gras bruin worden? Een ware gras-nachtmerrie is Bruine-vlekkenroest. Bruine-vlekkenroest is een grasziekte. Een vervelende schimmelziekte die gras aantast. Niet alleen de bladeren van het gras, maar ook de bladschede, stengel en de pluim van het gras worden in dat geval aangetast.

Deze grasziekte komt voornamelijk voor bij Veldbeemdgras. Je kunt deze ziekte wel goed herkennen: wanneer de bladeren van het gras bruine, ronde sporenhoopjes vertonen is er hoogstwaarschijnlijk sprake van Bruine-vlekkenroest. De grasziekte ontstaat meestal in het najaar.

Emelten

Emelten zijn larven van de langpootmuggen. Zij zijn voornamelijk actief in de schemering of in de nacht. Overdag houden zij zich schuil in planten en zie je ze niet. De larven zijn een ware plaag voor jouw gazon. De langpootmug zelf zorgt niet voor schade aan jouw gras.

De larven van de langpootmuggen zijn grijs-grauw. Ze hebben geen poten en geen zichtbare kop. Emelten zijn tussen de twee en vier centimeter groot. In het voorjaar is de Emelt het actiefst, maar in de nazomer kunnen zij ook voorkomen. Emelten hebben een voorkeur voor een natte en humusrijke omgeving.

Emelten zijn erg schadelijk voor je gazon. Ze vreten niet alleen de wortels van jouw gras aan, maar ook de plantdelen van de graszoden. Jonge grassprietjes trekken ze naar beneden in hun hol in de grond. Het gras sterft af en de graszode komt los te liggen. Zo ontstaan er kale plekken in je gazon. Kraaien en meeuwen gaan vaak op zoek naar Emelten en pikken de graszoden los.

Het is moeilijk om de Emelten te bestrijden als zij uw gazon al aantasten. Wel kunt u voorkomen dat uw gazon het volgende jaar weer vernield wordt door de larven. De langpootmug legt in de periode van augustus tot half september haar eitjes. Als je in deze periode jouw gras goed kort houdt, verklein je de kans op het leggen van de eitjes.

Dit, omdat de langpootmug voorkeur heeft voor lang gras. Daarnaast is het belangrijk om jouw tuin onkruidvrij te houden en ervoor te zorgen dat de grond niet te vochtig is. Verwijder plantenresten daarnaast goed uit je gazon.

Emelten zijn verder te bestrijden met Aaltjes. Die kun je kopen bij tuincentra. De klei substantie meng je met water en giet je over de plekken die aangetast zijn. De Aaltjes gaan op zoek naar Emelten en planten zich voort in de Emelt. De Emelt zal sterven en je kunt weer genieten van jouw gazon.

Engerlingen

Engerlingen zijn larven van verschillende kevers. De larven van de meikever, junikever en de johanneskever worden Engerlingen genoemd. Een Engerling ziet eruit als een gekromde rups en heeft een harde oranjebruine kop. Het lijf van de Engerling is geelwit. De larf heet drie paar poten en is ongeveer tussen de twee en vier centimeter groot. De larf krult zich vaak op tot een C-vorm.

De larven blijven tussen de twee en drie jaar in de grond, voordat het beestje zich verpopt. Ze komen nooit naar de oppervlakte. In de winterperiode graaft de Engerling zich dieper de grond in. Er zijn een aantal voorkomende larven in Nederland. Hieronder zie je een opsomming.

Dit zijn de meest voorkomende larven die uw gazon beschadigen:

 • Meikever
 • Junikever
 • Julikever
 • Mestkever
 • Roestbruine sprietkever
 • Sallandkever
 • Rozenkever

De Engerlingen vreten de wortels van het gras aan, waardoor de graszode los gaat liggen. Hierdoor wordt je gras geel en sterft het af. Dit gebeurt vooral in de periode van juli en september. Mollen en vogels gaan in jouw gazon op zoek naar Engerlingen. Het gazon ploegen zij dan helemaal om en daarmee richten zij nog meer schade aan.

Door het inzetten van Aaltjes kun je de Engerlingen bestrijden. Die kun je kopen bij tuincentra. De klei substantie meng je aan met water en vervolgens giet je dit over de plekken in je gazon die aangetast zijn. De Aaltjes gaan op zoek naar Engerlingen. De Aaltjes scheiden een bacterie af die dodelijk is voor de Engerling. Ook kun je jouw gazon sproeien met water dat is aangemengd met knoflook.

Is jouw gazon niet meer te redden?

Ben je te laat geweest met het ontdekken van Engerlingen je tuin en is jouw gazon eigenlijk niet meer te redden? Dat is geen reden tot paniek! Bij Topgazon kun je terecht voor de beste graszoden ter wereld. Bovendien profiteer je daarbij ook nog eens van een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding!

Bekijk onze graszoden

Speelgazon graszoden

 2,70 incl. BTW

Natuurzoden

 3,40 incl. BTW

Premium Graszoden

 2,90 incl. BTW

Voetrot

Wanneer jouw gras bruine plekken krijgt en er sneeuwwit pluis in zit, heeft je grasveld last van Voetrot. De plekken zien er waterig uit en zijn in beginstadium tussen de vier en centimeter groot. Deze plekken kunnen uitgroeien tot wel 25 centimeter, op den duur zullen de plekken elkaar overlappen.

Deze grasschimmel houdt van lagere temperaturen. De Voetrot kan zich verspreiden onder sneeuw en je ziet de schade die het veroorzaakt pas wanneer de sneeuw op je gazon is verdwenen. De grasziekte komt voornamelijk voor bij grasmatten in het eerste jaar na het aanleggen. Daarna komt Voetrot waarschijnlijk niet meer terug.

Mogelijke oorzaken die leiden tot deze grasziekte zijn onder andere:

 • Een hoge pH waarde
 • Temperatuurwisselinge
 • Vrijkomen van te veel stikstof in het najaar
 • Tekort aan luchtcirculatie
 • Tekort aan kalium
  of dauw

 • Te vochtige ondergrond
 • Het gras is bedekt met maaisel
 • Hoge luchtvochtigheid
 • Vocht in de grasmat door mist
  of dauw

Meestal groeit het aangetaste gedeelte met Voetrot vanzelf weer dicht. Probeer verspreiding van Voetrot te voorkomen tijdens het maaien van je gazon. Zorg ervoor dat jouw grasmaaier scherpe messen heeft. Het onderhoud van je gazon is van groot belang. Na september raden wij aan om minimaal te bemesten. Zorg ervoor dat bladeren verwijderd zijn van jouw grasveld.

Kroonroest

Kroonroest is een grasziekte die uw gazon aantast. Het is een schimmelziekte die voornamelijk voorkomt bij Engels raaigras. In de periode van eind juni tot in de herfst verspreidt de ziekte zich.

Kroonroest tast het blad van het gras aan. Op het blad liggen oranje sporenhoopjes. De stengel en de bloeiwijze van het gras worden niet aangetast. Engels raaigras heeft dichte zoden. Het gras komt voor in de natuur, maar wordt ook gekweekt. Het gras is erg voedzaam en wordt vaak voor weilanden gebruikt. Ook sportvelden en speelgazons kunnen bestaan uit Engels raaigras.

Als gras waar vee op graast aangetast wordt door Kroonroest, wordt het gras minder smakelijk. Er vormt zich namelijk een laagje op het blad en hierdoor kan het blad geen zonlicht meer opnemen. De vorming van glucose wordt geremd en dit is een belangrijke voedingsstof van het gras.

Kroonroest ontstaat wanneer het gras niet meer groeit en in de stress schiet. Dit kan komen door droogte, maar ook door tekort aan voedingsstoffen. Daarom raden wij je aan om altijd jouw gazon goed te onderhouden.

Meeldauw (Erisyphe graminis)

Echte Meeldauw komt vooral voor op de bovenkant van het blad. Valse Meeldauw daarentegen zit aan de onderkant van het blad. De bladeren die aangetast zijn door Meeldauw sterven af. Meeldaauw speelt op wanneer de luchtvochtigheid hoog is, voornamelijk in het voorjaar en in de nazomer.

Meeldauw is een schimmelziekte die voorkomt bij meerdere planten en ook bij gras. Er zijn twee soorten Meeldauw, te weten: Echte Meeldauw en Valse Meeldauw. Meeldauw kun je herkennen aan een wit of grijs schimmelpluis. In dit schimmelpluis zitten zwarte puntjes en deze kunnen op verschillende onderdelen van het gras voorkomen.

Goed onderhoud van je gazon speelt een grote rol bij de bestrijding van Meeldauw. Maai in de nazomer het gras kort en vang het gemaaide gras op. Haal bladeren van jouw gras weg en verwijder onkruid. Daalt de temperatuur weer, dan neemt de activiteit van de Meeldauw af. Echte Meeldauw kun je bestrijden door het gras met zwavel te bestuiven. In tuincentra kun je ook bestrijdingsmiddelen kopen.

Onkruidbestrijding

Hoe langer je gazon ligt, hoe vaker er onkruid in voorkomt. Het gaat dan vooral om paardenbloemen, klavertjes en madeliefjes. Dit is moeilijk te voorkomen, maar zodra je dit ziet kun je het onkruid het beste verwijderen. Het is belangrijk om dit voorzichtig te doen, zodat de grasmat niet te veel beschadigd wordt.

Wanneer je jouw gras goed hebt bemest, zal het kale stuk snel weer dichtgroeien en is bijzaaien niet nodig. Is de kale plek groter dan 7 bij 7 centimeter, dan kun je beter wel extra gras bij zaaien. Wanneer er sprake is van veel onkruid, raden wij je een onkruidbestrijdingsmiddel aan.

Andere grassoorten

Andere soorten gras komen ook vaak voor bij oudere gazonnen. Dit kun je in zo’n geval herkennen aan een andere structuur, kleur en blad of de aanwezigheid van zaadstengels. Verwijderen door het uitsteken van de wilde pollen is de beste oplossing. Doe je dit niet, dan zal je gazon na enkele jaren een verzameling zijn van allerlei grassoorten. Dan is de enige oplossing het volledig vernieuwen van het gazon.

Vernieuwen van jouw gazon

Wanneer je grasmat niet meer te redden is, kun je ervoor kiezen om gras te gaan zaaien of om grasmatten te kopen. Bij Topgazon vind je de beste graszoden. Het grootste voordeel van het leggen van graszoden is dat je snel weer van je tuin kan genieten. Je hoeft niet te wachten tot het gras is opgekomen en je kunt het gras snel betreden.

Bekijk onze graszoden

Oranje-strepenroest (Puccinia poarum)

Bestaat jouw grasmat uit Veldbeemgras? En is het niet meer zo groen als vroeger? Dan kan het zijn dat er Oranje-strepenroest is voorgekomen. Dit is een schimmelziekte die kan voorkomen bij Veldbeemdgras. De schimmelziekte kan naast het blad ook de bladschede, stengel en pluim aantasten.

Je herkent Oranje-strepenroest het aan de geel-oranje vlekken op de bladeren, die als strepen over het blad gaan. Het is een grasziekte die voornamelijk voorkomt in de periode van mei tot en met juni.

Paddenstoelen

Wanneer er twee kringen ontstaan met zeer weelderig groen gras van soms wel enkele meters in doorsnee kan het zijn dat je paddenstoelen in jouw gazon krijgt. Het gras in deze cirkels sterft af en aan de buitenkant gaan er paddenstoelen groeien. In het middel van de kring zit onder de grond een witte schimmel. De paddenstoelen brengen weinig schade aan je gazon zelf, maar verstoren wel de groei van het gras.

Normaal gesproken komen er losse paddenstoelen voor in het gazon bij vochtig weer en een stikstof-rijke grasmat. Heksenkringen ontstaan doordat de sporen door de wind in uw grasveld terecht zijn gekomen.

Wil je de paddenstoelen verwijderen uit je gazon? Het beste is, zodra de paddenstoelen opkomen, deze uit te graven. Dit is niet schadelijk voor het milieu. Natuurlijk zijn er ook bestrijdingsmiddelen bij tuincentra te krijgen. Over het algemeen verdwijnen paddenstoelen bij mooi weer en zijn zij er alleen wanneer het vochtig is. De paddenstoelen zijn over het algemeen niet gevaarlijk voor kinderen.

Regenwormen

Regenwormen komen wereldwijd voor. De beestje zetten dood organisch materiaal om in vruchtbare grond. De regenworm vormt kleine zandhoopjes op jouw grasveld, in het voorjaar en in de herfst. De regenworm is op niet schadelijk voor je gazon.

Het zijn juist nuttige dieren die ervoor zorgen dat de kwaliteit van de grond goed blijft. Zij graven gangen door de grond wanneer zij op zoek zijn naar voedsel. Dit zorgt voor een goede structuur van de grond en evenwicht van het bodemleven.

Regenwormen graven ondergrondse gangen, waardoor de grond losser en luchtiger wordt. Zo kan het water makkelijker de grond in en krijgt deze weer veerkracht. De gangen gaan soms wel tot drie meter diep. Doordat de grond losser wordt, kunnen planten en natuurlijk ook jouw gras beter met hun wortels bij het water.

Sterker nog, regenwormen worden over het algemeen als zulke nuttige dieren gezien. Het gaat zelfs zover dat regenwormen speciaal worden verkocht voor de onderhoud van velden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de onderhoud van golfbanen en bijvoorbeeld voetbalvelden.

Rooddraad (Laetisarie fuciromis

Rooddraad is een grasziekte. Het ontstaat door het niet goed onderhouden van het grasveld. Het gras komt voeding tekort. De schimmel komt vooral voor tijdens de zomer en in het najaar. Het komt voor bij alle grassoorten, maar vooral gras dat gebruikt wordt voor golfbanen is extra vatbaar.

Het lijkt bij rooddraad alsof de graspunten verdord zijn en aan elkaar plakken. Wanneer je goed kijkt zullen de rode draden van schimmelpluis naar alle waarschijnlijkheid opvallen. Bij ernstige aantasting van Rooddraad lijkt het net of er een suikerspin op het gras ligt.

Door het gras goed te bemesten ben je snel van Rooddraad af. Lukt dit niet, dan kunt u er ook voor kiezen om een ander sterker grassoort te zaaien die niet gevoelig is voor Rooddraad. Op den duur zal uw grasveld bestaan uit het sterkere soort gras. Er zijn ook bestrijdingsmiddelen te koop tegen Rooddraad, maar dit raden wij niet aan. Het is mogelijk dat Rooddraad dan zich verder ontwikkelt en immuun is voor bestrijdingsmiddelen.

Ben je te laat met het bestrijden van Rooddraad? Is jouw grasmat niet meer te redden? Dan kun je het beste jouw oude gras verwijderen uit je tuin, de grond losmaken, egaliseren en kiezen voor grasmatten. Zo heeft u snel weer een mooi gazon!

Rouwvliegenlarven (Dilophus febrilis)

In Nederland zijn er verschillende soorten rouwvliegen. Rouwvliegenlarven zijn kleine larven die een beetje op Emelten lijken. Het verschil is dat de larven van rouwvliegen een zwart/bruine kop hebben. Het lijf is grauwbruin. Wanneer de larven ontpopt zijn tot rouwvliegen zijn deze ongeveer vijf millimeter lang en hebben ze zwarte haren. De eerste periode dat je last van rouwvliegen kunt krijgen is van eind april tot juni. In de zomer besmeren zij jouw auto. De eitjes worden bij voorkeur gelegd in humusrijke grond, compost, rottende bladeren of mesthopen. Het duurt ongeveer drie weken en dan komen de eitjes uit met rouwvliegenlarven.

Rouwvliegenlarven leven in groepen. Wanneer de groepen te groot zijn en er zijn niet voldoende dode plantenresten zijn, dan vreten zij ook levende planten zoals gras. De larven verpoppen zich en van half augustus tot half september komt hier de tweede generatie vliegen uit.

Ze leggen eitjes die kunnen overwinteren en die in februari of maart uitkomen. Ze kunnen ook veel schade aan je grasveld toebrengen. De wortelhals wordt aangevreten waardoor het groeipunt sterft. Bij ernstige aantasting kunnen grote stukken van jouw grasveld loslaten en ontstaan er grote kale plekken.

Chemische bestrijding is niet toegestaan. De bestrijding met Aaltjes is aan te raden, deze kun je aanschaffen bij tuincentra. Is de schade aan jouw grasveld te groot? Dan kun je altijd bij Topgazon terecht! Met de producten van Topgazon ben je snel weer verzekerd van een prachtig gazon!

Sneeuwschimmel of voetrot (Fusarium nivalis)

Sneeuwschimmel wordt ook wel voetrot genoemd en is een schimmelziekte die jouw gras kan aantasten. Sneeuwschimmel treedt op in de periode van herfst tot aan het voorjaar. Wanneer jouw gras bruine plekken krijgt en er sneeuwwit pluis in zit, dan heeft je grasveld last van sneeuwschimmel, oftewel voetrot.

De plekken zien er waterig uit en zijn in beginstadium tussen de vier en centimeter groot. Deze plekken kunnen uitgroeien tot wel 25 centimeter, op den duur zullen de plekken elkaar overlappen. Deze grasschimmel houdt van een lagere temperatuur.

De sneeuwschimmel kan zich verspreiden onder sneeuw en je ziet de schade die het veroorzaakt pas wanneer de sneeuw op je gazon is verdwenen. De grasziekte komt voornamelijk voor bij grasmatten in het eerste jaar na het aanleggen. Daarna komt sneeuwschimmel waarschijnlijk niet meer terug.

Oorzaken sneeuwschimmel

Mogelijke oorzaken die leiden tot deze grasziekte zijn onder andere een hoge pH waarde, temperatuurwisselingen, vrijkomen van te veel stikstof in het najaar, tekort aan luchtcirculatie, te kort aan kalium, te vochtige ondergrond, het gras is bedekt met maaisel, hoge luchtvochtigheid en vocht in jouw grasmat door mist of dauw.

Meestal groeit het aangetaste gedeelte met sneeuwschimmel vanzelf weer dicht. Probeer verspreiding van sneeuwschimmel te voorkomen tijdens het maaien van je gazon. Zorg ervoor dat jouw grasmaaier scherpe messen heeft. Het onderhoud van je gazon is van groot belang. Na september raden wij aan om minimaal te bemesten. Zorg ervoor dat bladeren verwijderd zijn van jouw grasveld.

Grasplaag bestrijdingsmiddelen

Is jouw grasmat aangetast door een grasplaag?
Ben je benieuwd hoe je de grasplaag het beste kan bestrijden?

Het is belangrijk om te weten welke grasziekte jouw gazon aantast. Heeft jouw gazon te kampen met Bladvlekkenziekte, Bruine-vlekkenroest, Emelten, Engerlingen, Kroonroest, Meeldauw, Oranje-strepenroest, Paddenstoelen, Rooddraad, Rouwvlieglarven of Sneeuwschimmel? Het zijn allemaal grasziekten jouw gazon ernstig kunnen aantasten en op hun eigen manier bestreden dienen te worden.

Graszoden

Wanneer jouw gazon niet meer te redden is van een grasplaag, dan kun je het beste graszoden kopen. Dit is de beste manier om snel weer te genieten van jouw gazon. Wij kweken grasmatten van goede kwaliteit en jij kunt de graszoden makkelijk zelf plaatsen.

Waarom niet gras zaaien? Het zaaien van gras kost veel tijd en de resultaten zijn niet zo mooi als het plaatsen van grasmatten. De beste graszoden kun je bij ons bestellen. Gemakkelijk en snel. Maar wat vooral belangrijk is, is de kwaliteit van onze graszoden.

Bekijk al onze graszoden