Wat kun je verwachten?
Een gazon heeft meer nodig dan water alleen om uit te groeien tot een volle, gezonde grasmat. Daar zijn ook een aantal essentiële voedingsstoffen voor nodig, zoals kalium, fosfor, magnesium, stikstof en calcium. Waar je grasplanten deze stoffen niet uit de grond kan halen, worden ze dus belemmerd in hun groei en hun gezondheid.
Het hele jaar door geniet je van je gras door erop te spelen, te recreëren, te zonnen en te barbecueën. Reden genoeg om iets terug te doen en je grasplantjes een aantal keer per jaar een steuntje in de rug te geven! Je gazon bemesten is zó gebeurd en kost je nauwelijks moeite. In deze handleiding leren we je alle tips & trucs!
Hoe vaak je gazon bemesten?
Wij adviseren je om minimaal drie, liefst vier keer per jaar te bemesten. Dit doe je uiteraard in het groeiseizoen. Dat is de tijd waarin jouw gras wat extra power goed kan gebruiken! Bemesten doe je een keer in het voorjaar, nog eens een of twee keer in het hoogseizoen en nog een keer in de vroege herfst. Voor het beste effect houd je een interval van minimaal 1,5 maand aan.
- 3 tot 4 keer per jaar
- Interval van 1,5 – 2 maanden
Gazon bemesten schema
Zou je liever een gazon bemesten schema bij de hand hebben, waarop je precies terug kan zien wanneer je in actie moet komen? Neem dan eens een kijkje op onze gras kalender. Hierop vind je niet alleen een gazon bemesten schema, maar hebben we ook alle onderdelen van regulier grasonderhoud overzichtelijk voor je weergegeven!
Wanneer je gazon bemesten?
Voordat je je gazon gaat bemesten, is het goed om even een snelle blik op het weerbericht te werpen. Het is namelijk belangrijk om je gazon te bemesten bij de juiste temperaturen, en bij de juiste vochtigheidsgraad. Je gazon bemesten bij regen is bijvoorbeeld geen goed idee. Jij wil toch ook dat je gazonmest zo goed mogelijk opgenomen wordt?
Een te natte grond kan ervoor zorgen dat je gazonmest wegspoelt voordat het de wortels van je gras bereikt. Dit is de reden dat je gazon bemesten bij regen niet werkt. En hetzelfde geldt voor harde wind: de lichte korrels gazonmest kunnen zomaar wegwaaien als er een stevige wind staat. Je gazon bemesten doe je dus alleen bij droog weer met een hooguit matige wind.
- Temperatuur hoger dan 10°C
- Droog weer (evt. met een enkele bui nadien)
- Geen al te harde wind
- Einde van de dag, als de zon laag staat
Boodschappenlijst gazon bemesten
Wat heb je nodig?
- Gazonmest
- Strooier of strooimachine
- Handschoenen
- Grasmaaier
- Optioneel: tuinslang
Stappenplan gazon bemesten
Hoe ga je te werk?
Stap 1: Je gazon preppen
Verwijder bladeren, onkruid en mos uit je gazon. Het kan de moeite zijn om je gras van tevoren te beluchten of te verticuteren: zo kunnen de voedingsstoffen nóg beter opgenomen worden in de bodem. Benieuwd hoe je dat doet?
Bekijk de Handleiding VerticuterenStap 2: Maai het gras, maar niet te kort
Om de perfecte voedingsbodem voor je gazonmest aan te leggen, is het handig dat je gras niet té lang is. Maai het daarom op een hoge stand: zo’n 5 cm lengte is perfect. Verwijder grasresten voordat je je gazon gaat bemesten.
Stap 3: Mest strooien
Je gazon bemesten doe je met een strooier of (als je gazon heel groot is) met een strooimachine. Dit zorgt ervoor dat de gazonmest evenredig verdeeld wordt over je gazon. Houd de hoeveelheid gazonmest aan die op de verpakking van de door jou gekozen mest staat vermeld. Trek altijd handschoenen aan als je met gazonmest werkt.
Stap 4: Vocht toedienen
Gaat het binnen 24 uur niet regenen? Dan is het slim om na je gazon bemesten je grasmat te besproeien. Een buitje regen heeft hetzelfde effect: het zorgt ervoor dat je gazonmest dieper kan doordringen in de bodem, en dus de wortels van je gras beter kan bereiken. Zo heeft je gazon bemesten altijd meer effect!
Gazonmest kiezen
Welke mest gebruik je op je gazon?
Wij raden je aan om bij je gazon bemesten te kiezen voor 100% organische gazonmest. Dit adviseren omdat het veel voordelen heeft ten opzichte van kunstmest. Kunstmest kan namelijk op het eerste gezicht voordeliger lijken, maar omdat dit sneller oplost in water heb je vaak meer nodig. Hierdoor ben je alsnog goedkoper uit met organische kunstmest.
Maar dat is niet het enige voordeel. Kunstmest werkt namelijk ook korter dan organische gazonmest, en het bevat vaak meer zout, wat op lange termijn ten koste gaat van de kwaliteit van je grond. Daarnaast wordt het vaak niet milieuvriendelijk geproduceerd, waardoor het al met al ronduit slecht is voor onze planeet.
Waarom kiezen voor organische gazonmest?
- Efficiënt in gebruik en dus voordelig
- Verrijkt de bodemstructuur
- Verbrandt het gras niet
TIP! Ben je op zoek naar voordelige, natuurlijke gazonbemesting van topkwaliteit? Dan kies je voor 100% organische DCM gazonmest.
100% natuurlijk
DCM gazonmest van Topgazon
In samenwerking met verschillende deskundigen en bedrijven uit de praktijk ontwikkelden we onze eigen lijn gazonmest: DCM Gazonmest. Van nature komen voedingsstoffen uit natuurlijke mest traag vrij, maar dankzij een uitgekiend productieproces zijn deze in onze gazonmest beter en sneller beschikbaar. Deze 100% natuurlijke bemesting is hierdoor uitstekend geschikt om jouw gazon, maar ook je sier- of moestuin te bemesten. We testen deze gazonmest nog steeds regelmatig om deze continu te blijven verbeteren.
DCM Gazonmest is beschikbaar in emmers van 4 kg aan mestkorrels. Dat is genoeg om zo’n 80 m² gazon mee te bemesten. Natuurlijk heeft niet iedereen zo’n grote tuin. Daarom is de emmer goed af te sluiten en blijft de gazonmest lang goed. De korrels, ook wel granulaat genoemd, zijn eenvoudig te verdelen.
Wat als je gazon net ligt?
Een nieuw gazon bemesten na aanleg
Heb je een nieuw gazon aangelegd? Ook dat kan vaak wat extra voedingsstoffen gebruiken. Een nieuw gazon bemesten is dus in de meeste gevallen een goed idee!
Als je in het voorjaar graszoden hebt aangelegd, kun je het beste even wachten tot het gras wat op gang is gekomen. We adviseren het gazon na de eerste drie á vier maaibeurten te bemesten; in de praktijk komt dat neer op zo’n zes weken na aanleg. Heb je de graszoden in het najaar geplaatst? Wacht dan met bemesten tot het volgende voorjaar.
- Wacht ongeveer 6 weken
- Aangelegd in het najaar? Dan bemesten in het voorjaar
Veelgestelde vragen gazon bemesten
Regelmatig krijgen we bij Topgazon vragen binnen over het gazon bemesten. We hebben alle vragen van onze klanten overzichtelijk voor je op een rijtje gezet; de bijbehorende antwoorden vind je er direct onder. Zo kun je snel door met je gazon bemesten!
Door je gazon te bemesten, geef je het extra voedingsstoffen mee. Voedingsstoffen die helpen om je gras mooi groen te houden, en ziektes en plagen helpen te voorkomen! Je gras kan nu eenmaal niet alles wat het nodig heeft onttrekken aan de bodem. Door je gazon met enige regelmaat te bemesten, help je het een handje!
Kies je ervoor om je gazon niet te gaan bemesten, dan kan het zijn dat je gras er ongezond uit komt te zien en uiteindelijk zelfs in z’n geheel vervangen moet worden.
Je kunt de volgende dingen aan je gazon gaan merken:
- Je gras krijgt een ongezonde kleur
- Je gazon krijgt gele, dorre plekken
- Onkruid neemt de overhand
- Er groeit meer en meer mos
Wij raden je aan om ieder groeiseizoen je gazon zo’n 3-4x te bemesten, met een interval van ongeveer 1,5 maand. Zo krijg je het beste effect!
Jazeker! In onze gras kalender vind je niet alleen een gazon bemesten schema per maand, maar vind je alle soorten regulier onderhoud voor je gazon terug in een overzichtelijk tijdsschema voor het hele jaar.
Wij adviseren je om een organische gazonmest te gebruiken. In ons assortiment hebben we DCM gazonmest, een 100% natuurlijke bemesting die je helpt om het maximale uit je gazon te halen. Maar ook voor je sier- of moestuin is het erg geschikt!
Je begint altijd met het maaien van je gazon, dus een grasmaaier is je eerste gereedschap bij deze klus. Daarnaast is naast de gazonmest zelf een strooier of strooimachine handig: daarmee kun je de mest goed over je grasmat verdelen. En uiteraard trek je altijd goede handschoenen aan als je met gazonmest gaat werken.
Gaat het de eerste 24 uur na het bemesten niet regenen? Leg dan ook vast een aangesloten tuinslang klaar. Daarmee kun je je gazon na het bemesten even goed besproeien.
Hierbij is het belangrijk om je te houden aan de instructies op de verpakking van jouw gazonmest. Je kunt natuurlijk te weinig mest strooien, maar er bestaat ook zoiets als overbemesting. Als je te veel mest strooit, kan het gras de mest niet verwerken en kan het gele of zelfs verbrande plekken veroorzaken in je gazon. Niet wat je wil! Houd je dus altijd aan de hoeveelheid die op de verpakking aangegeven staat.
Neem contact op voor advies
Staat jouw vraag er niet bij, of wil je graag persoonlijk advies bij het bemesten van jouw gazon? Neem dan gerust contact op met één van onze medewerkers! Zij helpen je graag bij alle aspecten van het onderhoud van je gazon. Stel je vraag telefonisch of stuur ons een e-mail!
Stap terug?
Volgende stap?
Gras kalender
Al je gras onderhoud in één overzicht