Gazon beluchten

Wat kun je verwachten?

Als onderdeel van je grasonderhoud moet je je gazon regelmatig beluchten. Wat is dat precies, waarom is het belangrijk, en hoe pak je het aan? Ga je handmatig je gazon beluchten, of liever met een machine of prikrol? En wat is het verschil tussen je gazon beluchten en verticuteren?

Geef je graswortels frisse lucht en maak je het beluchten van je gazon een vanzelfsprekend onderdeel van je complete gras onderhoud! Hoe je het aanpakt? Dat leggen we je stap voor stap uit in deze handleiding!

Wat houdt je gazon beluchten in?

Je gazon beluchten betekent eigenlijk: de luchttoevoer herstellen naar de wortels van je gras. Dat is belangrijk voor de gezondheid van je grasplanten! Naast zon en water heeft een gezond gazon namelijk ook frisse lucht nodig. Niet alleen aan de toppen van het gras, maar ook in de grond, waar de wortels zich bevinden. Door gaten te prikken in je gazon krijgt de onderkant van je grasplant weer volop zuurstof, en kan ook water makkelijker zijn weg vinden naar de wortel. En ook andere voedingsstoffen worden weer beter opgenomen!

In het kort: door je gazon te beluchten verbeter je de opname van:

  • Zuurstof
  • Water
  • Andere voedingsstoffen

Wanneer je gazon beluchten?

Heb je net een nieuwe grasmat aangelegd, dan hoef je je gazon nog niet direct te beluchten. Vaak duurt het wel tot een jaar tot je gras volledig geworteld is, dus ga je in het eerste jaar je gazon beluchten, dan richt je meer schade aan dan positieve effecten.

Wanneer doe je het dan wel?

  • Minimaal een jaar na aanleg van je gazon
  • Van voorjaar tot en met het najaar
  • Minstens 4 weken voor de vrieskou begint

Gazon beluchten in het voorjaar

Je gazon beluchten in het voorjaar geeft je gras de kans om zijn wintervachtje af te schudden en zichzelf weer helemaal klaar te maken voor de zomer. Weer fris en open het groeiseizoen in!

Gazon beluchten in het najaar

Je gazon beluchten in het najaar kan weer andere voordelen hebben. Na de zomer heb je namelijk de grootste kans op een dichtgeslagen bodem: door spelende kinderen, huisdieren en misschien wel je tuinset of het zwembad krijgt de bodem veel te verduren. De grond wordt compact en neemt minder op. Door je gazon te beluchten direct na de zomer, herstelt het van dit intensieve gebruik.

Bekijk de staat van je gazon

Wanneer je het beste je gazon kunt beluchten, geeft je grasmat zelf vaak wel aan. Houd de gezondheid van je grasplanten dus goed in de gaten, en grijp in als je gras niet voldoende water, licht of zuurstof lijkt te krijgen.

Blijven er plassen staan, of komen er verkleurde of ongezond ogende plekken in je grasmat? Dan is het tijd om je gazon te beluchten!

Je gazon beluchten of verticuteren>?

Naast je gazon beluchten kan je er ook voor kiezen om je gazon te verticuteren. Om te weten wat in jouw geval het beste is, moet je eerst het verschil weten tussen deze twee technieken. Wat is beter, je gazon beluchten of verticuteren?

Gazon beluchten

  • Bij dichtgeslagen bodem
  • Alleen gaten prikken
  • Verwijdert geen mos of onkruid
  • Kan meermalen per jaar

Gazon verticuteren

  • Bij mos of vervilte bodem
  • Viltlaag en mos wegharken
  • Intensievere klus, meer schade aan wortels
  • Max. 1 of 2x per jaar

Kun je beter je gras gaan verticuteren? Ook daar hebben we bij Topgazon een praktische handleiding voor geschreven. Doe er je voordeel mee!

Handleiding verticuteren

Verschillende technieken gazon beluchten

Je gazon beluchten kun je op verschillende manieren doen: van machinaal tot simpelweg met een ouderwetse riek. Wat voor jou het beste werkt, is afhankelijk van de grootte van je gazon, de soort grond waar je mee werkt en de staat van je gras.

Gazon beluchten machine

Je gazon beluchten met een machine is ideaal als je te maken hebt met een flink gazon. Deze elektrische apparaten op accu of aan een snoer rollen een wals met stalen pinnen door je gazon, en door de elektrische aandrijving hoef je daar zelf nauwelijks moeite voor te doen. Ideaal als je flink wat vierkante meters gazon wilt beluchten!

  • Ideaal bij grote oppervlakken gras
  • Op accu of met een snoer

Gazon beluchten prikrol

Je gazon beluchten met een prikrol is de ideale tussenweg tussen handmatig je gazon beluchten, en je gazon beluchten met een machine. Je hebt wel het gemak van een speciale tool, maar je duwt hem handmatig voort. Net als bij je gazon beluchten met een machine ga je bij je gazon beluchten met een prikrol met een soort wals over het gras, die stalen pinnen in je grasmat steekt.

  • Makkelijk voort te duwen rol
  • Geen elektriciteit of brandstof nodig

Handmatig gazon beluchten

Als je te maken hebt met een kleiner stuk gras, dan kun je natuurlijk ook handmatig je gazon beluchten. Voordeel hiervan is dat je geen omvangrijke apparatuur hoeft aan te schaffen die de rest van het jaar in de weg kan staan in de schuur. Gewoon met de riek of met speciale schoenen kan je ook prima je gazon beluchten!

1) Gazon beluchten schoenen / sandalen

Makkelijk je gazon beluchten zonder speciale apparaten? Ga dan aan de slag met speciale schoenen of sandalen! Deze stappers trek je aan over je bestaande schoenen en zijn voorzien van stalen pinnen, die je gazon beluchten. Door systematisch lijnen te lopen over je gazon, kun je het makkelijk doorprikken en voorzien van luchtgaten!

  • Eenvoudig je gras bewerken
  • Makkelijk op te bergen en opnieuw te gebruiken

2) Gazon beluchten met riek

Wel zwaar, maar wel simpel: je gazon kun je ook beluchten met een riek. Gewoon, de ouderwetse hooivork die iedereen wel kent. Door met de tanden van de riek in de grond te prikken, kun je jouw gazon ook uitstekend beluchten! Ga ook hier systematisch te werk, om te zorgen dat je het hele gazon meeneemt.

  • Goede workout
  • een extra gereedschap nodig

Je gazon beluchten: hoe diep?

Bij het beluchten van je gras (zeker als je handmatig je gazon gaat beluchten) is het wel handig om te weten wat je doet. Hoe diep ga je bijvoorbeeld als je je gazon gaat beluchten? Je wilt voldoende ruimte maken, maar je gazon ook weer niet beschadigen.

Wij houden altijd een diepte van 5 tot 10 cm aan. Zorg dat je gaten minimaal een diameter van één centimeter hebben: zo zorg je voor het beste blijvende effect.

  • Ga 5 – 10 cm diep
  • Maak gaten met een diameter van 1 cm of meer
Stappenplan gazon beluchten

Hoe ga je te werk?

Stap 1: Grasmaaien

Maai je gras zo kort mogelijk voor je begint met het beluchten van je gazon. Zet de grasmaaier dus op de laagste stand en maaien maar! Ruim het grasafval op voor je verder gaat met je het beluchten van je gazon.

Stap 2: Gazon beluchten

Kies je favoriete tool en prik hiermee luchtgaten in je gazon. Je gazon beluchten is iets dat je met beleid doet: bedenk dus een systeem waarmee je het hele gras bereikt, en niet onnodig vaak erin prikt. Het is belangrijk dat je zowel in horizontale als in verticale richting je gazon belucht. Maak gaten van 5-10 cm die minimaal een doorsnede van 1 cm hebben.

Stap 3: Resten verwijderen

De gras- en grondresten die vrijkomen bij het beluchten van je gazon, kunnen ervoor zorgen dat de luchtgaten alsnog afgedicht raken. Dat wil je natuurlijk niet! Zorg er dus voor dat je na het beluchten van je gazon ook wat tijd vrijmaakt voor het schoonharken van je gazon.

Na het beluchten van je gazon

Ben je klaar? Na het beluchten van je gazon kan het slim zijn om extra voeding op je gras aan te brengen. Je brengt immers wel wat schade aan bij je grasplantjes, en de grond staat tegelijkertijd weer helemaal open om voedingsstoffen op te nemen!

Wij raden je dus aan om je vers beluchte gazon direct te voorzien van organische gazonmest: daarmee herstel je eventuele schade van het beluchten van je gazon en krijgt het alle voeding om gezond verder te groeien.

TIP! Ben je op zoek naar voordelige, natuurlijke gazonbemesting van topkwaliteit? Dan kies je voor 100% organische DCM gazonmest.

Veelgestelde vragen gazon beluchten

We krijgen regelmatig vragen binnen van klanten die voor het eerst hun gazon gaan beluchten. De meest gestelde vragen hebben we hieronder voor je verzameld, inclusief een antwoord waar je verder mee kunt!

Je gazon beluchten betekent eigenlijk niet meer dan gaatjes in de bodem prikken. Hierdoor wordt de zuurstoftoevoer naar de wortels hersteld, en kunnen voedingsstoffen en vocht weer diep in de bodem doordringen.

Je gazon niet op tijd beluchten kan leiden tot ongezond gras: het gaat gele of bruine plekken vertonen, het kan verdrogen of zelfs volledig afsterven. Ook kan je merken dat er plassen op je gazon komen te staan als het stevig heeft geregend: door de dichtgeslagen bodem kan het water niet meer goed worden opgenomen, en ‘verdrinkt’ je gras als het ware. Rotting en schimmels kunnen dan op andere manieren voor ongezond gras zorgen.

Bij beluchten prik je alleen gaatjes in de bodem, en bij verticuteren verwijder je de volledige viltlaag van de bodem. Verticuteren is dus ingrijpender en verwijdert al het vilt en mos tussen je grasplanten. Beide onderdelen van je gras onderhoud hebben wel hetzelfde doel: meer zuurstof, vocht en voedingsstoffen naar je graswortels brengen.

Pas als je gras volledig volgroeid is, en je gazon goed geworteld is. Het eerste jaar na het leggen van je graszoden hoef je nog niets te doen. Na een jaartje kun je je gazon beluchten meenemen in je gras onderhoud.

Dat kan eigenlijk in het hele groeiseizoen. In het voorjaar helpt het beluchten de bodem zich klaar te maken voor nieuwe aanwas, en in het najaar help je je gazon herstellen van een zomer intensief gebruik. Het liefst ga je je gazon beluchten ruim voor de vrieskou begint. Bekijk voor een volledig overzicht onze gras kalender.

Daar bestaan verschillende technieken voor. Je kunt het machinaal doen, met een speciale machine: dat is met name handig als je een groter grasveld hebt. Heb je een kleiner veldje, dan kun je ook met een prikrol, beluchtingsschoenen (of -sandalen) of een ouderwetse riek gebruiken om je gazon te beluchten.

  • Beluchtingsmachine
  • Prikrol
  • Beluchtingsschoenen
  • Riek of hooivork

Wij raden je aan om 5 tot 10 centimeter de bodem in te gaan. Zo doorbreek je in ieder geval de bovenlaag van de bodem. Zorg er daarnaast voor dat de gaten die je maakt, een minimale doorsnede van 1 centimeter hebben.

Neem contact op voor advies

Kun je alsnog wel wat hulp gebruiken bij het beluchten van je gazon? Of heb je vragen over een bepaalde stap in ons stappenplan? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten. We helpen je graag het maximale uit jouw gazon te halen!

bernard topgazon grasspecialist
Bernard

Grasspecialist

Mail ons

info@topgazon.nl

Stap terug?

Gras sproeien

Volgende stap?

Verticuteren

Gras kalender

Al je gras onderhoud in één overzicht

Download mijn gras kalender Meer info

Nog meer handleidingen…