Wanneer gazon bemesten

Wanneer moet je je gazon bemesten?

Jij hebt er alles voor over om je grasmat zo mooi en groen te houden als hij nu is. Eén van de dingen die je dan regelmatig moet doen is mest toedienen: je gras kan nu eenmaal niet zelf alle benodigde voedingsstoffen uit de grond halen. Daarom geef je het regelmatig een steuntje in de rug! Wanneer moet je je gazon bemesten, hoe vaak doe je het en welke omstandigheden zijn het beste? En welke gazonmest gebruik je eigenlijk? We vertellen je er alles over!

Je gazon bemesten: wanneer?

Je gazon bemesten doe je in de warmere maanden van het jaar. In de maanden dat je gras volop leeft! In het voorjaar helpt het je gras uit zijn winterslaap te ontwaken, en in de warme zomermaanden geef je het een steuntje in de rug om de warmte goed te doorstaan. En met een laatste boost voor de wintermaanden geef je het nog wat extra power voor de ontberingen die je grasmat in het naseizoen staan te wachten! Zo komt het de koude maanden ongeschonden door.

Frequentie

Wij raden iedereen aan om een gazon minstens 3, en het liefst 4 keer per jaar te bemesten. Eén keer in het voorjaar, één of twee keer in de zomermaanden, en één keer in het najaar. We kiezen bewust voor de warmere maanden van het jaar, met een periode van minstens 6 weken ertussen. Dit geeft je gazon de kans om de mest goed op te nemen en te verwerken. Het voorkomt daarnaast dat je gaat overbemesten. Want té veel mest is ook weer niet goed!

Weersomstandigheden

Wanneer ga je je gazon bemesten: bij droog of juist bij nat weer? In principe is een droge grond prima, als je het daarna maar nat maakt. Dit zorgt ervoor dat de mest diep door kan dringen in de bodem en je wortels dus ook van onderaf kan voeden. Té natte omstandigheden kunnen er echter voor zorgen dat de mestkorrels wegspoelen voordat je ze gras bereiken; te veel regen is dus ook niet handig.

Hou het weerbericht dus goed in de gaten: ideaal is betrekkelijk droog weer, met een enkele bui. Blijft het toch droog nadat je bemest hebt? Zorg dan voor een goede verspreiding door de bodem door het gras zelf te besproeien.

Wanneer bemesten bij een nieuw gazon?

Heb je jouw gazon pas net gelegd? Geef het gras dan eerst de ruimte en de rust om goed te wortelen, voor je het gaat bemesten. Als je het in het voorjaar geplaatst hebt, is het het beste om 6 weken te wachten voor je de eerste bemestingsbeurt inplant. En heb je de graszoden in het najaar gelegd? Wacht dan tot het volgende voorjaar met het bemesten.

Welke gazonmest gebruik je?

Naast de timing van je bemesting is ook het type gazonmest dat je kiest van belang voor de gezondheid van je gras. Een goede, organische mest brengt veel meer essentiële voedingsstoffen met zich mee, en brengt geen schadelijke chemicaliën in de bodem. Kies dus altijd voor organisch verkregen mest!

Bij Topgazon adviseren we het gebruik van DCM gazonmest. Deze organische lijn plantenvoeding brengt jouw gazon het allerbeste wat de natuur te bieden heeft, in een compacte korrelvorm!

DCM Gazonbemesting

Bekijken

Al je gras onderhoud in één overzicht

Je gras bemesten is een belangrijke stap op de weg naar een groen, gezond gazon. Maar dat is niet het enige wat je hiervoor moet doen! Zo zijn maaien, beluchten, verticuteren en sproeien ook belangrijke elementen. Wil jij in één oogopslag kunnen zien wat je in welke maand moet doen? Bekijk dan ook eens onze gras kalender!

Ga naar onze gras kalender

Meer weten over je gazon bemesten?

Heb je toch nog vragen over wanneer je je gazon het beste kunt bemesten? Of heb je een andere vraag over hoe je dit aanpakt? Overleg dan gerust eens met één van onze grasexperts. Via de telefoon of via de e-mail kun je iedere vraag ons stellen. We leggen je graag vrijblijvend uit hoe jij het meeste uit jouw grasmat haalt!

Neem contact op