prijs graszoden per m2

Graszoden plaatsen

Stap 3

Graszoden plaatsen

Weet je waar je je graszoden wilt leggen? En is je grond er helemaal klaar voor? Dan is het er tijd voor: je graszoden uitrollen en plaatsen! Hark de geëgaliseerde grond nog 1 à 2 cm los en luchtig, dan kunnen we aan de slag!

De eerste zode uitrollen

De eerste graszoden plaatsen doe je langs de langste, rechte kant van je gazon. Begin in een hoek en leg de rol zo dicht mogelijk tegen de rand: hierdoor minimaliseer je snijverlies en zorg je voor een goede aansluiting. Maak de rij zo verder af.

Ben je aan het einde van je eerste rij beland? Snijd de graszode dan af met een scherpe schep of gekarteld broodmes. Bewaar restjes en houd deze vochtig, zodat je daar eventuele oneffenheden mee kunt repareren.

Volgende rijen

Vanaf de tweede rij is het even opletten geblazen met je graszoden plaatsen. Leg je graszoden in halfsteensverband: een beetje zoals een gemetselde muur. De voegen tussen twee grasrollen komen net even ergens te liggen anders dan bij de vorige rij. Je graszoden plaatsen in verband geeft een mooi gemêleerd effect: je voorkomt er bovendien harde lijnen en voegen mee: met name kruisvoegen geven nog wel eens kans op slechte begroeiing en kale plekken. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

Zorg dat alle kanten van je graszoden goed op elkaar aansluiten; duw ze desnoods na uit het rollen zijwaarts aan met de rug van je hark.

Bijsnijden en opvullen

Je krijgt pas echt een mooi egaal gazon als je na het graszoden plaatsen de randen en naden naloopt: waar kan je nog zwart zand zien, en waar steekt er gras over de randen? Vul lege plekken op met restjes die je hebt bewaard: die steek je makkelijk op maat met een gekarteld mes. En om het helemaal strak te maken, snijd je overlappend gras weg!

Aankloppen of aanwalsen

Na het graszoden plaatsen is het tijd om je nieuwe grasplantjes nog eens stevig aan te drukken. Dit kun je doen met de achterkant van je spade, maar als je echt goed gewicht erop wil uitoefenen is een graszodenwals erg handig. Hiermee duw je de grasplantjes goed in de aarde, zonder de wortels te beschadigen.

Zorg dat je de graszoden in alle richtingen aanwalst, en sla geen enkel stuk over. Nu liggen je graszoden mooi op hun plek!

Veelgestelde vragen graszoden plaatsen

Begin in een hoek van je gazon, langs de langste rechte kant en maak deze rij compleet. Leg je graszoden vervolgens in halfsteensverband: net als een gemetselde muur. Dit zorgt ervoor dat de voegen tussen grasrollen telkens op een andere plek komen.

Leuke tip: Rol de rijen om en om uit, om de komende tijd (circa 2 weken) een ‘voetbalveld effect’ te creëren!

Dit kun je het beste doen met een scherpe schep, of met een gekarteld (brood)mes als het om meer gedetailleerd snijwerk gaat.

Bewaar restjes die je tijdens het leggen van de graszoden afsteekt en houd ze vochtig: je kunt deze bij de afwerking van je gazon gebruiken om kleine gaten en kieren op te vullen. Ander groenafval kan in de groenbak, of kun je bij grotere hoeveelheden afvoeren via de gemeente. Of verdiep je eens in je graszoden composteren!

Alle veelgestelde vragen