gras composteren

Graszoden composteren: goed voor het milieu én voor je tuin

Wil jij je steentje bijdragen aan een beter milieu? Denk er dan eens aan om je overgebleven graszoden te composteren! Graszoden bestaan immers uit 100% organisch materiaal, en zijn daarom uitstekend om te zetten naar compost. Het enige wat je nodig hebt, is een composthoop en wat geduld! In deze blog leggen we uit hoe graszoden composteren werkt, en hoe je dit stap voor stap aanpakt.

Een groen alternatief voor de vuilstort

Natuurlijk kun je na het leggen van je graszoden de oude grasplaggen en de resten van het leggen in je gft-container doen, of een ritje maken naar de vuilstort. Nadeel is dat graszoden zwaar zijn, en je dus snel een behoorlijk gewicht moet verplaatsen. Plus: je graszoden composteren brengt veel meer op! Wat tijd en geduld, en je grasresten veranderen in een waardevolle voedingsbron voor je tuin. En het mooie is: de natuur regelt dat helemaal gratis voor je!

Waarom je graszoden composteren?

Bij Topgazon krijgen we vaak de vraag waarom mensen hun graszoden zouden moeten composteren, als ze die met hetzelfde gemak af kunnen voeren via de gemeente. Ons antwoord is dan: je bent eigenlijk gek als je het niét doet! Graszoden afvoeren via de gemeente is vaak niet gratis, en is qua gewicht echt een zware klus. Terwijl je er ook gratis voeding voor je tuin van kunt maken!

 • Minder afval voor de vuilstort of gft-bak
 • Goed voor het milieu
 • Gratis voedingsstoffen voor je tuin

Composteren kost tijd

Let er wel op dat graszoden composteren niet een klusje van een paar dagen is: compost maken kost tijd. Afhankelijk van de staat van je composthoop en het onderhoud dat je eraan pleegt, duurt het volledige composteerproces toch zeker een aantal maanden. Als je in het voorjaar begint met je graszoden composteren, dan heb je tegen het late najaar mooie compost waarmee je jouw tuin winterklaar kunt maken.

Belangrijk bij graszoden composteren

Waar moet je op letten als je graszoden wilt composteren? Het begint natuurlijk met een goed ingerichte compostbak of composthoop, die de juiste omstandigheden geeft voor een goede compostering. Verder is het belangrijk om je graszoden te vermengen met ander gft-afval; diversiteit in je compostbult is onmisbaar. Het is daarom ook belangrijk om je graszoden goed te versnijden voor je ze toevoegt aan je composthoop.

Voor het proces van compostering is het essentieel dat er voldoende zuurstof en vocht in de compostbult terechtkomt.

Ook de aanwezigheid van insecten en wormen is belangrijk voor een goede compostering. Check je bult dus regelmatig op de aanwezigheid daarvan. Je kunt er zelfs aan denken om extra wormen aan je composthoop toe te voegen!

 • Graszoden in kleine stukken snijden
 • Goede mix van groenafval maken
 • Genoeg zuurstof toelaten
 • De vochtigheid op peil
 • Wormen en insecten helpen!
graszoden composteren
Stappenplan graszoden composteren

Hoe gaat het in z’n werk?

Stap 1: Goed versneden afval in een compostbak

Het begint natuurlijk met een hoop groenafval in een daarvoor geschikte bak. Zoals gezegd kun je niet alleen graszoden composteren, maar moet je een mooie mix maken met ander groenafval. Lees je van tevoren goed in welk groenafval op je composthoop kan, en welke soorten niet. En zorg ervoor dat je afval goed versneden is, voor je het erin gooit.

Stap 2: De juiste plek kiezen

Je graszoden composteren werkt alleen op de juiste plek in je tuin. Zorg ervoor dat je composthoop minstens half beschut staat tegen regen, en op zijn minst in de halfschaduw. Een beetje regen af en toe is prima, liters water dan weer niet. En hetzelfde geldt voor zonneschijn!

Stap 3: Regelmatig groenafval toevoegen

Door regelmatig nieuw groenafval toe te voegen, houd je de diversiteit van je composthoop op peil. Ook dit is heel belangrijk als je graszoden wil composteren. Doe dit dus regelmatig voor een gezonde compostbak!

Stap 4: Check de omstandigheden

De compostering werk je in de hand door de hoeveelheid zuurstof en vocht regelmatig te checken. Zuurstof voeg je toe door je afval regelmatig door te roeren, en de vochtigheid check je door af en toe een hand compost vast te grijpen en erin te knijpen. Komt er vocht uit? Dan zit je goed! Anders voeg je zelf wat vocht toe aan je bult.

Stap 5: Geduld is een schone zaak

Tijd is de belangrijkste factor bij het graszoden composteren. De processen in je compostbak zorgen ervoor dat je graszoden langzaamaan verteerd worden tot prachtige, voedzame compost, maar je moet het wel de tijd gunnen.

oude graszoden composteren

Wanneer kan ik mijn compost gebruiken?

Als je compost een egaal donkerbruine kleur heeft gekregen en alle resten vergaan zijn, kun je jouw compost in je tuin gaan gebruiken. Dit proces duurt vaak enkele maanden. De lucht uit je compostbak is veranderd naar een sterke grondgeur. Nu krijg je echt profijt van je graszoden composteren! Verdeel je compost als een dunne laag over de verschillende delen van je tuin en zie ze opbloeien met jouw zelfgemaakte voeding.

Kan ik ook oude graszoden composteren?

Als je oud gras gaat afgraven voor je nieuwe graszoden gaat leggen, zit je natuurlijk met oude grasplaggen die je ergens kwijt moet. Het goede nieuws is: oude graszoden composteren kan ook prima! Hiervoor geldt eigenlijk precies dezelfde aanpak als voor nieuwe, verse graszoden composteren. De diversiteit die onkruid en mossen in je plaggen aanbrengen, zorgt ervoor dat je oude graszoden composteren misschien nog wel makkelijker gaat!

Wat als ik er zelf geen plek voor heb?

Je eigen graszoden composteren gaat natuurlijk alleen als je ruimte hebt voor een composthoop in je tuin. En niet iedereen met een klein stadstuintje heeft die ruimte! Laat een gebrek aan ruimte je echter niet tegenhouden om je graszoden te composteren: je maakt waardevolle voeding voor je tuin, die je nergens anders zo ecologisch verantwoord kunt verkrijgen. Denk dus in oplossingen!

Misschien ken je iemand die wel een composthoop tot zijn beschikking heeft? Of is er een buurtinitiatief om samen compost te maken? Vaak is er meer mogelijk dan je denkt!

 • Vraag een vriend of kennis
 • Sluit je aan bij een buurtinitiatief
 • Begin je eigen composthoop met de buurt!

Hulp nodig bij graszoden composteren?

Heb je een vraag over graszoden composteren, of heb je meer tips nodig bij het verwerken van je groenafval? Topgazon helpt je hier graag bij. Het composteren van graszoden past goed in onze filosofie en we zijn er daarom ook groot voorstander van! Neem gerust contact met ons op, via de telefoon of via e-mail. We beantwoorden je vragen dan zo snel mogelijk!

Neem contact op