gazon verzorgen

Je graszoden verzorgen

Stap 4

Je graszoden verzorgen

De grasmat ligt, en nu? Nu wil je hem natuurlijk zo goed mogelijk onderhouden om blijvend van het resultaat te kunnen genieten. Ook bij je nieuwe graszoden verzorgen helpen we je. Wat moet er gebeuren?

Niet te veel betreden

De beste manier van je graszoden verzorgen, is er de komende twee weken even vanaf te blijven. Loop er dus nog niet direct overheen: alleen als het echt nodig is, loop je er voorzichtig op je tenen overheen. Dit geeft de grasplantjes de kans om in alle rust wortel te schieten.

Water geven

Na het graszoden leggen, mag het gras niet verdrogen. Daarom is het belangrijk om het gras direct water te geven. Water toedienen is de belangrijkste manier om je graszoden te verzorgen. Houd het gazon nat tot de worteltjes aan de grond gehecht zijn. We hoeven je vast niet uit te leggen dat dit niet nodig is wanneer het regent.

Daarover gesproken: heb je een regenton? Gebruik bij voorkeur dit water om je gazon mee te bewateren. In kraanwater zit namelijk kalk dat ervoor zorgt dat meststoffen minder goed oplossen in het water en moeilijker op te nemen zijn door de grasworteltjes. Daarnaast kan het je bodem beïnvloeden. En dan hebben we het nog niet eens over duurzaamheid gehad!

Grasmaaien

Na 7 tot 10 dagen kun je beginnen met grasmaaien. Het klinkt gek, maar je gras snoeien is de beste manier van je graszoden verzorgen: je geeft de grasplantjes meer licht en lucht en bevordert zo de groei. Wees nog wel een beetje voorzichtig en maai het gras liever niet korter dan 4 cm. Waarom niet?

Waarom je gras niet te kort maaien?

Gras vormt vanaf het grondniveau en iets daarboven nieuwe groeipunten. Vanuit de puntjes loopt het gras uit en verdicht de grasmat zich. Als je heel kort maait, worden die groeipunten vernield en moeten er vanuit de wortels nieuwe worden gevormd. Dat kost het gras enorm veel energie terwijl de energievoorraad die de grasmat had met het afmaaien van het blad juist is afgenomen. Het resultaat is dat de grasmat verzwakt en onkruid, grasziekten en grasplagen de kans krijgen.

Meer handleidingen

Doorgaan met je graszoden verzorgen

Ook na de beginfase is regelmatig grasonderhoud belangrijk voor een fris en stralend gazon. Je graszoden verzorgen is dus ook na de eerste paar weken erg belangrijk! Wat je wanneer moet doen, hebben we voor je weergegeven in onze gras kalender.

Graskalender

Net je graszoden gelegd, en nu geen idee hoe je het gras mooi vol en gezond houdt? Met onze gras kalender helpen [...]

Onze graskalender

Handleidingen voor grasonderhoud

En wil je meer weten verticuteren, bemesten, beluchten of sproeien? Bekijk dan eens de afzonderlijke handleidingen die we voor elke fase van je graszoden verzorgen hebben!

Veelgestelde vragen over graszoden verzorgen

Natuurlijk krijgen we als graszodenkweker op regelmatige basis klantvragen binnen over grasmaaien. Staat jouw vraag er misschien tussen? Vind dan hier direct het antwoord op jouw vraag. En door!

Bij Topgazon helpen we je graag om je vers gelegde gazon goed te onderhouden. Bekijk onze gras kalender en onze verschillende handleidingen om te zien wat je wanneer moet doen om je gras mooi groen te houden!

Dit is niet aan te raden. Loop je te snel over je vers gelegde gras, dan is de kans op verschuiving (of inzakken van de zode wanneer er gesproeid is) groot. Het beste is om de mat ongeveer 2 weken met rust te laten en er zo min mogelijk overheen te lopen. Uiteraard is het soms niet te voorkomen om bijvoorbeeld de sproeier te verplaatsen. Maak dan grote passen en zorg dat je niet op een nat stuk komt te staan.

Maak het gras gelijk na het leggen goed nat, ook als de zon schijnt. Is het droog weer, sproei dan de eerste week circa 20 millimeter water per dag. Het makkelijkste is om een regenmeter op het gazon te plaatsen, zodat je in ieder geval niet te weinig sproeit. Het beste moment om te sproeien is ’s morgens of ’s avonds. En regent het voldoende, dan hoeft er uiteraard niet gesproeid te worden. Ook hierbij is het belangrijk om je regenmeter in de gaten te houden.

Alle veelgestelde vragen