Voorbereiding graszoden leggen

Voorbereiding graszoden leggen

Stap 1

Voorbereiding graszoden leggen

Het is waar wat ze zeggen: een goede voorbereiding is het halve werk. Gelukkig ben jij al goed begonnen, door deze handleiding graszoden leggen erbij te pakken. We beginnen met een to-do-list voor je graszoden leggen voorbereiding. Wat moet je nog meer weten en doen in de voorbereiding voor graszoden leggen?

Wetenswaardigheden

Wat moet je weten over onze graszoden?

 • Eén graszode is één vierkante meter (250 cm lang, 40 cm breed en 1,5 cm dik)
 • Gewicht rond de 13 tot 18 kg per strook
 • Sterke wortelstructuur door lange rijping
 • Veel plantjes per vierkante meter zorgt voor volle grasmat
 • Frisse, groene kleur, kenmerkend voor het Drentse landschap

Je tuin indelen

Ten eerste wil je weten waar je de graszoden precies wilt leggen. Een belangrijke stap in de voorbereiding op graszoden leggen! Je moet met een aantal zaken rekening houden, zoals: Hoe ga ik het gras maaien? Staan er bomen en struiken ín je gazon, dan kan dit het grasmaaien bemoeilijken. Om het onderhoud van je gazon zo eenvoudig mogelijk te maken, leg je “eilanden” aan met beplanting, of beplant je alleen aan de randen van je gazon. Zo kun je overal makkelijk met je grasmaaier bij.

In het verlengde daarvan raden we je aan je gazon af te bakenen tijdens de voorbereiding voor graszoden leggen. Zo zorg je er namelijk voor dat je gras en andere begroeiing straks niet in elkaar overloopt. Je gazon afbakenen doe je bijvoorbeeld met een rand klinkers, een andere borderrand of een metalen band (wortelbegrenzer) onder de grond. Tip: maak de randen niet (veel) hoger dan je gazon, zo voorkom je vervelende capriolen tijdens het maaien.

Graszoden bestellen

Heb je je tuin ingedeeld? Dan weet je precies hoeveel graszoden je moet leggen om het oppervlak te vullen. In onze webshop vind je graszoden van topkwaliteit die je eenvoudig online kunt bestellen, kunt afhalen óf bij je thuis kunt laten afleveren. Je hoeft hier niet eens voor thuis te blijven, we leveren onze pallets eventueel gewoon op je stoep. Bestel je vandaag nog voor 12:00? Dan kun je morgen al beginnen met graszoden leggen.

Speelgazon graszoden

Vanaf

€2

,16

per m2

Bestel nu

Voor 12:00 uur besteld, morgen in de tuin

40+ beoordelingen

Premium graszoden

Vanaf

€2

,32

per m2

Bestel nu

Voor 12:00 uur besteld, morgen in de tuin

110+ beoordelingen

Ecologische graszoden

Vanaf

€2

,72

per m2

Bestel nu

Voor 12:00 uur besteld, morgen in de tuin

20+ beoordelingen

Let op We adviseren je binnen maximaal twee dagen na levering de graszoden te leggen.

Gereedschap en ander materiaal verzamelen

Je graszoden zijn besteld, tijd om gereedschap en ander materiaal te verzamelen. Door dit in de voorbereiding op het graszoden leggen te doen, kun je straks lekker doorwerken! We maken een lijstje voor je zodat je kunt kijken wat je zelf in de schuur hebt staan, van iemand kunt lenen of kunt aanschaffen.

Wat heb je nodig?

 • Graszodensnijder (of spade) – om oude zoden te verwijderen
 • Spade – om de grond om te spitten en los te maken
 • Hark – om de grond te egaliseren
 • Hooivork – om te verticuteren

Ook handig

Niet onmisbaar, maar wel érg praktisch in je graszoden leggen voorbereiding.

 • Organische bodemverbeteraar (bijvoorbeeld compost)
 • pH bodemtest of pH meter en eventueel kalk met magnesium
 • (Motor)frees
 • Gazonmest
 • Graszodenwals

Veelgestelde vragen voorbereiding graszoden leggen

Graszoden kun je eigenlijk het hele jaar door leggen. Als je de keuze hebt, is het voorjaar of de herfst de gunstigste tijd. Dit komt doordat de omstandigheden dan meestal vochtiger zijn, zonder extreem hoge of lage temperaturen. Zolang het overdag vriest, kunnen we bij Topgazon geen gazon oogsten. Vorst over pas gelegde graszoden is echter geen enkel probleem. Ze gaan namelijk in ruststand bij een lage temperatuur en groeien weer aan als de winter voorbij is.

Je graszoden leggen doe je met een standaard tuingereedschap, gecombineerd met een aantal andere handige tools en materialen. Met een graszodensnijder, een spade, een hark en een hooivork kom je al een heel eind. Eventueel kun je een bodemverbeteraar (bijvoorbeeld compost), een pH bodemtest of pH meter, een (motor)frees, een graszodenwals en gazonmest klaarleggen.

Mis je één van de gereedschappen die handig bij het graszoden leggen? Vaak zijn verschillende tools ook te huren bij een bouwmarkt of tuincentrum.

Heb je een bestaand gazon? Verwijder het gras dan eerst door middel van een graszodensnijder. Deze kan je huren bij bekende verhuurbedrijven. Voer het oude gras daarna af.

Hierna is het aan te raden om de ondergrond te frezen of om te spitten: dit zorgt voor een luchtige ondergrond. Nadat de ondergrond omgewoeld is, maak je deze weer stevig. Dit kan zeer eenvoudig door voet aan voet de ondergrond aan te drukken. Hierna zorg je dat de ondergrond weer vlak wordt. zorg vervolgens dat je de ondergrond voorziet van een goede voeding, en leg de geleverde graszoden erover. En geniet van je nieuwe gazon!

Leuke tip: Rol de graszoden om en om uit, om de komende tijd (circa 2 weken) een ‘voetbalveld effect’ te creëren!

Nee, dit is niet aan te raden. Doordat er al een grasmat in ligt, ontstaat er een storende laag. De wortels van jouw nieuwe grasmat kunnen niet hechten, waardoor de nieuwe zode geen goede kans krijgt om vast te groeien. Je nieuwe gras zal dit dus niet overleven.

Alle veelgestelde vragen