Grond voorbereiden voor graszoden

Grond voorbereiden voor graszoden

Stap 2

Grond voorbereiden voor graszoden

Voordat de graszoden binnen zijn kun je alvast beginnen met de grond voorbereiden voor graszoden. Zo is het belangrijk om de bodem om te spitten, los te maken en vervolgens de grond te egaliseren. Maar ook de zuurtegraad van de bodem aanpassen kan een belangrijke stap zijn om je grond voor te bereiden voor graszoden. Wij leggen je uit hoe je dit allemaal doet.

Wat als je het niet doet?

Risico’s grond niet voorbereiden voor graszoden

Sla je deze stap in de handleiding over, dan loop je risico op vervelende problemen verderop in het proces. Zo zie je maar: je grond voorbereiden voor graszoden is echt heel belangrijk! Voor de goede hechting van je graszoden, maar ook om problemen in de toekomst te voorkomen. Denk aan:

  • Slechte drainage van overtollig regenwater
  • Dichtslempen van de toplaag en plasvorming
  • Zuurstofgebrek in de wortelzone
  • Verarmd bodemleven en slechte beworteling
  • Slechte grasgroei zonder dichtgroeien van de grasmat
  • Mosgroei

De grond omspitten

Ligt er in jouw tuin nog een oud gazon? Dan moet dat er natuurlijk eerst uit. Een superbelangrijke stap als je je grond wil voorbereiden voor graszoden! Om oud gras te verwijderen, kun je het beste een graszodensnijder of spade gebruiken. Daarna kun je beginnen met omspitten.

Spitten doe je als volgt: je steekt je spade een klein beetje schuin in de grond en schept de grond om. Zo ga je het hele oppervlak door. Zorg ervoor dat de steel van je spade lang genoeg voor jou is, anders kun je na afloop flink last van je rug krijgen. Daarnaast is omspitten makkelijker als de grond niet al te nat is.

Waarom doe je dit? Om de grond wat lucht te geven. Vervolgens kun je ook heel makkelijk onkruid, vuil en puin verwijderen. Dit maakt ten eerste het egaliseren van de grond makkelijker, maar zorgt er ook voor dat je op termijn de kans op paddenstoelen in je gazon verkleint. Meer weten? Lees meer over paddenstoelen in je gazon.

Zuurgraad optimaliseren

Voor een optimaal resultaat heb je een optimale zuurtegraad in de grond nodig voor je graszoden gaat leggen. Sommige grond is namelijk verzuurd (te laag pH), en daardoor kunnen in je jonge gazon de volgende problemen ontstaan:

  • Geremde opname van voedingsstoffen
  • Schrale grasgroei en gele graskleur

  • Versnelde ontwikkeling van mosgroei

Hoe voorkom je dit? Door eerst de zuurgraad, de pH-waarde, van je grond te bepalen. De ideale pH-waarde ligt tussen de 5,5 en 6,5. Is die van jouw grond lager? Dan kun je deze verhogen met kalk. Hiermee stimuleer je ook het aanwezige bodemleven. Door een mengsel van kalk en magnesium toe te dienen, kun je je grond voorbereiden voor graszoden en zorgt dit straks ook nog eens voor een diepgroene graskleur.

Je grond losmaken

Voordat je de grond gaat egaliseren, ga je je grond verder voorbereiden voor graszoden door hem goed los te maken. Zo creëer je een optimale bodemstructuur, waar je grasplantjes straks goed op kunnen groeien. Door de grond los te maken maak je het egaliseren makkelijker, maar je zorgt er ook voor dat de grasplantjes na het leggen van de graszoden makkelijker kunnen wortelen.

Hoe doe je dit? Voor het losmaken van de grond kun je een (motor)frees gebruiken, mits je hier voldoende ruimte voor hebt en er geen dichte begroeiing meer in de bodem zit. Maak de grond overal even diep los. Dit is trouwens ook het moment waarop je eventueel nog een extra humusbron, zoals compost, kunt toevoegen.

De grond egaliseren

Een goed geëgaliseerde en aangedrukte ondergrond, is de basis voor lang plezier van je nieuwe grasmat. Een egaal grasveld ziet er niet alleen goed uit, het zorgt er ook voor dat het goed te onderhouden is. De grond egaliseren is dus een essentiële stap voor je aan de slag gaat met graszoden leggen!

Hoe doe je dit? De grond egaliseren doe je door de grond eerst grof te verdelen en te egaliseren met een hark. Eventueel kun je in deze stap ook toegevoegde gazonmest inharken. Vervolgens moet je de grond verdichten. Dit kun je doen door de grond met je voeten aan te stampen, maar handiger is het om het grondoppervlak aan te drukken met een wals of een plank.

Afwatering

Denk bij je grond egaliseren meteen na over de afwatering van je tuin. Waar moet het regenwater straks naartoe lopen? Als je tuin van de ene naar de andere kant recht loopt, voorkom je langdurige waterplassen. Ook de hoogte checken hoort bij je grond voorbereiden voor graszoden!

Is de ondergrond overal even hoog? Dan kun je de bovenste laag weer los en waterpas maken. Is de grond droog? Maak deze dan eerst nat. Doe dit een aantal dagen voor je de graszoden gaat leggen, want die wil je niet in natte modder leggen.

Veelgestelde vragen grond voorbereiden voor graszoden

Om graszoden te leggen en te laten leven is een ondergrond van minimaal 30 cm zwarte aarde nodig. Heb je geen zwarte tuinaarde in huis? Dan is het verstandig om teelaarde of bemeste tuinaarde te bestellen en dit aan te brengen voordat je de graszoden gaat leggen.

Nee. Geel zand, of nieuwbouwzand, is helaas niet geschikt als ondergrond. Je graszoden kunnen hier niet goed in groeien en zullen dus afsterven. Graaf het gele zand eerst af en leg een laag van minimaal 30 cm tuinaarde als basis.

Aangezien onze graszoden ongeveer 2 cm dik zijn, is dit de hoogte die je het beste langs bestrating kunt aanhouden. In dat geval heb je de mooiste aansluiting op de bestrating en is onder andere maaien van het gazon makkelijker.

Alle veelgestelde vragen