Als onderdeel van je grasonderhoud moet je je gazon regelmatig beluchten. Wat is dat precies, waarom is het belangrijk, en hoe pak je het aan? Ga je handmatig je gazon beluchten, of liever met een machine of prikrol? En wat is het verschil tussen je gazon beluchten en verticuteren? Wij leggen het je stap voor stap uit in deze handleiding!

Hulp & advies

Wat houdt je gazon beluchten in?

Je gras beluchten betekent eigenlijk: de luchttoevoer herstellen naar de wortels van je gras. Dat is belangrijk voor de gezondheid van je gras! Naast zon en water heeft een gezond gazon namelijk ook frisse lucht nodig. Niet alleen aan de toppen van het gras, maar ook in de grond, waar de wortels zich bevinden. Door gaten te prikken in je gazon krijgt de onderkant van je grasplant weer volop zuurstof, en kan ook water makkelijker zijn weg vinden naar de wortel. En ook andere voedingsstoffen worden weer beter opgenomen!

In het kort: door je gras te beluchten verbeter je de opname van:

 • Zuurstof
 • Water
 • Andere voedingsstoffen

Wanneer je gazon beluchten?

Heb je net een nieuwe grasmat aangelegd, dan hoef je je gazon nog niet direct te beluchten. Vaak duurt het wel tot een jaar tot je gras volledig geworteld is, dus ga je in het eerste jaar je gazon beluchten, dan richt je meer schade aan dan positieve effecten. Wanneer doe je het dan wel?

 • Minimaal een jaar na aanleg van je gazon
 • Van voorjaar tot en met het najaar
 • Minstens 4 weken voor de vrieskou begint

Je gras beluchten in het voorjaar geeft je gras de kans om zijn wintervachtje af te schudden en zichzelf weer helemaal klaar te maken voor de zomer. Weer fris en open het groeiseizoen in!

Daarnaast kan je gazon beluchten in het najaar weer andere voordelen hebben. Na de zomer heb je namelijk de grootste kans op een dichtgeslagen bodem: door spelende kinderen, huisdieren en misschien wel je tuinset of het zwembad krijgt de bodem veel te verduren. De grond wordt compact en neemt minder op. Door je gazon te beluchten direct na de zomer, herstelt het van dit intensieve gebruik.

Bekijk de staat van je gazon

Wanneer je het beste je gazon kunt beluchten, geeft je grasmat zelf vaak wel aan. Houd de gezondheid van je grasplanten dus goed in de gaten, en grijp in als je gras niet voldoende water, licht of zuurstof lijkt te krijgen. Blijven er plassen staan, of komen er verkleurde of ongezond ogende plekken in je grasmat? Dan is het tijd om je gras te beluchten!

Wat gebeurt er als je het niet doet?

Wanneer je het beste je gazon kunt beluchten, geeft je grasmat zelf vaak wel aan. Houd de gezondheid van je grasplanten dus goed in de gaten, en grijp in als je gras niet voldoende water, licht of zuurstof lijkt te krijgen. Blijven er plassen staan, of komen er verkleurde of ongezond ogende plekken in je grasmat? Dan is het tijd om je gras te beluchten!

Gazon beluchten machine

Je gazon beluchten met een machine is ideaal als je te maken hebt met een flink gazon. Deze elektrische apparaten op accu of aan een snoer rollen een wals met stalen pinnen door je gazon, en door de elektrische aandrijving hoef je daar zelf nauwelijks moeite voor te doen. Ideaal als je flink wat vierkante meters gazon wilt beluchten!

Gazon beluchten prikrol

Je gazon beluchten met een prikrol is de ideale tussenweg tussen handmatig je gazon beluchten, en je gazon beluchten met een machine. Je hebt wel het gemak van een speciale tool, maar je duwt hem handmatig voort. Net als bij je gazon beluchten met een machine ga je bij je gazon beluchten met een prikrol met een soort wals over het gras, die stalen pinnen in je grasmat steekt.

Handmatig gazon beluchten

Als je te maken hebt met een kleiner stuk gras, dan kun je natuurlijk ook handmatig je gazon beluchten. Voordeel hiervan is dat je geen omvangrijke apparatuur hoeft aan te schaffen die de rest van het jaar in de weg kan staan in de schuur. Gewoon met de riek of met speciale schoenen kan je ook prima je gras beluchten!

Gazon beluchten schoenen / sandalen

Makkelijk je gras beluchten zonder speciale apparaten? Ga dan je gazon beluchten met speciale schoenen of sandalen! Deze stappers trek je aan over je bestaande schoenen en zijn voorzien van stalen pinnen, die je gras beluchten. Door systematisch lijnen te lopen over je gazon, kun je het makkelijk doorprikken en voorzien van luchtgaten!

Gazon beluchten met riek

Wel zwaar, maar wel simpel: je gazon kun je ook beluchten met een riek. Gewoon, de ouderwetse hooivork die iedereen wel kent. Door met de tanden van de riek in de grond te prikken, kun je jouw gazon ook uitstekend beluchten! Ga ook hier systematisch te werk om te zorgen dat je het hele gazon meeneemt.

Je gazon beluchten: hoe diep?

Bij het beluchten van je gras (zeker als je handmatig je gazon gaat beluchten) is het wel handig om te weten wat je doet. Hoe diep ga je bijvoorbeeld als je je gazon gaat beluchten? Je wilt voldoende ruimte maken, maar je gazon ook weer niet beschadigen. Wij houden altijd een diepte van 5 tot 10 cm aan. Zorg dat je gaten minimaal een diameter van één centimeter hebben: zo zorg je voor het beste blijvende effect.

Stappenplan Gazon beluchten

Zo ga je te werk

Na het beluchten van je gras

Ben je klaar? Na je gazon beluchten kan het slim zijn om extra voeding op je gras aan te brengen. Je brengt immers wel wat schade aan bij je grasplantjes, en de grond staat tegelijkertijd weer helemaal open om voedingsstoffen op te nemen! Wij raden je dus aan om je vers beluchte gazon direct te voorzien van organische gazonmest: daarmee herstel je eventuele schade van het gras beluchten en krijgt het alle voeding om gezond verder te groeien.

Tip: Gebruik DCM Gazonbemesting

Je gazon beluchten of verticuteren?

Naast je gazon beluchten kan je er ook voor kiezen om je gazon te verticuteren. Om te weten wat in jouw geval het beste is, moet je eerst het verschil weten tussen deze twee technieken. Wat is beter, je gazon beluchten of verticuteren?

Gazon beluchten

 • Bij dichtgeslagen bodem
 • Alleen gaten prikken
 • Verwijdert geen mos of onkruid
 • Kan meermalen per jaar

Gazon verticuteren

 • Bij mos of vervilte bodem
 • Viltlaag en mos wegharken
 • Intensievere klus, meer schade aan wortels
 • Max. 1 of 2x per jaar

Kun je beter je gras gaan verticuteren? Ook daar hebben we bij Topgazon een praktische handleiding voor geschreven. Doe er je voordeel mee!

Handleiding verticuteren

Advies bij je gras beluchten

Wil jij je gazon beluchten, maar twijfel je nog altijd hoe je dat het beste kunt aanpakken? Of heb je vragen over een bepaalde stap in ons stappenplan? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten. We helpen je graag het maximale uit jouw gazon te halen!

Neem contact op