In deze handleiding vertellen we stap voor stap wat je moet doen om je graszoden goed te leggen. Neem de tijd om het door te nemen voordat je aan de slag gaat en je realiseert een mooie, duurzame grasmat waar je nog jaren van kunt genieten.
Vervolgens is uiteraard het onderhoud belangrijk, daarover lees je meer in onze handleidingen over graszoden onderhouden.
Graszoden leggen doe je in drie stappen
Stap 1
Voorbereiden
Je tuin indelen, graszoden bestellen en ander materiaal verzamelen

Stap 1: De voorbereiding
Het is waar wat ze zeggen: een goede voorbereiding is het halve werk. Gelukkig ben jij al goed begonnen, door deze handleiding graszoden leggen erbij te pakken. Wat moet je nog meer doen om je goed voor te bereiden?
Je tuin indelen
Ten eerste wil je weten waar je de graszoden precies wilt leggen. Hierbij moet je met een aantal zaken rekening houden, zoals: Hoe ga ik het gras maaien? Staan er bomen en struiken ín je gazon, dan kan dit het grasmaaien bemoeilijken. Om het onderhoud van je gazon zo eenvoudig mogelijk te maken, leg je “eilanden” aan met beplanting, of beplant je alleen aan de randen van je gazon. Zo kun je overal makkelijk met je grasmaaier bij.
In het verlengde daarvan raden we je aan je gazon af te bakenen. Zo zorg je er namelijk voor dat je gras en andere begroeiing niet in elkaar overloopt. Je gazon afbakenen doe je bijvoorbeeld met een rand klinkers of een metalen band (wortelbegrenzer) onder de grond. Tip: maak de randen niet hoger dan je gazon, zo voorkom je vervelende capriolen tijdens het maaien.
Graszoden bestellen
Heb je je tuin ingedeeld? Dan weet je precies hoeveel graszoden je moet leggen om het oppervlak te vullen. In onze webshop vind je graszoden van topkwaliteit die je eenvoudig online kunt bestellen, kunt afhalen óf bij je thuis kunt laten afleveren. Je hoeft hier niet eens voor thuis te blijven, we leveren onze pallets eventueel gewoon op je stoep. Bestel je vandaag nog voor 12:00? Dan kun je morgen al beginnen met graszoden leggen.
Let op: We adviseren je binnen maximaal twee dagen in de zomer en vier dagen in de winter de graszoden te leggen.
Wat moet je weten over onze graszoden?
- Eén graszode is één vierkante meter (250 cm lang, 40 cm breed en 1,5 cm dik)
- Gewicht rond de 13 tot 18 kg per strook
- Sterke wortelstructuur door lange rijping
- Veel plantjes per vierkante meter zorgt voor volle grasmat
- Frisse, groene kleur, kenmerkend voor het Drentse landschap
Gereedschap en ander materiaal verzamelen
Je graszoden zijn besteld, tijd om gereedschap en ander materiaal te verzamelen. We maken een lijstje voor je zodat je kunt kijken wat je zelf in de schuur hebt staan, van iemand kunt lenen of kunt aanschaffen:
- Graszodensnijder of spade om oude zoden te verwijderen
- Spade om de grond om te
- spitten en los te maken
Hark om de grond te egaliseren - Hooivork om te verticuteren

Stap 2: Grond bewerken
Voordat de graszoden binnen zijn kun je alvast beginnen met het bewerken van de grond. Zo is het belangrijk om de grond om te spitten, los te maken en te egaliseren, maar ook eventueel de zuurtegraad van de bodem aan te passen. Wij leggen je uit hoe je dat doet.
Omspitten
Ligt er in jouw tuin nog een oud gazon? Dan moet die er natuurlijk eerst uit. Hier kun je het beste een graszodensnijder of spade voor gebruiken. Daarna kun je beginnen met omspitten.
Spitten doe je als volgt: je steekt je spade een klein beetje schuin in de grond en schept de grond om. Zo ga je het hele oppervlak door. Zorg ervoor dat de steel van je spade lang genoeg voor jou is, anders kun je na afloop flink last van je rug krijgen. Daarnaast is omspitten makkelijker als de grond niet al te nat is.
Waarom doe je dit? Om de grond wat lucht te geven. Vervolgens kun je ook heel makkelijk onkruid, vuil en puin verwijderen. Dit maakt ten eerste het egaliseren van je tuin makkelijker, maar zorgt er ook voor dat je op termijn de kans op paddenstoelen in je gazon verkleint.
Lees meer over paddestoelen in je gazonZuurgraad optimaliseren
Voor een optimaal resultaat heb je een optimale zuurtegraad in de grond nodig voor je graszoden gaat leggen. Sommige grond is namelijk verzuurt (te laag pH) en daardoor kunnen in je jonge gazon de volgende problemen ontstaan:
- Geremde opname van voedingsstoffen
- Sschrale grasgroei en gele graskleur
- Versnelde ontwikkeling van mosgroei
Hoe voorkom je dit? Door eerst de zuurgraad, de pH-waarde, van je grond te bepalen. De ideale pH-waarde ligt tussen de 5,5 en 6,5. Is die van jouw grond lager? Dan kun je deze verhogen met kalk. Hiermee stimuleer je ook het aanwezige bodemleven. Wanneer je een mengsel van kalk en magnesium toedient, zorgt dit ook nog eens voor een diepgroene graskleur.
Grond losmaken
Voordat je gaat egaliseren creëer je een optimale bodemstructuur. Je doet dit door de grond goed los te maken. Zo maak je het egaliseren makkelijker, maar je zorgt er ook voor dat de grasplantjes na het leggen van de graszoden makkelijker kunnen wortelen. Voor het losmaken van de grond kun je een (motor)frees gebruiken, mits je hier voldoende ruimte voor hebt en er geen dichte begroeiing meer in de bodem zit. Maak de grond overal even diep los. Dit is trouwens ook het moment waarop je eventueel nog een extra humusbron, zoals compost, kunt toevoegen.
De oplossing
Maak diepe, ondoordringbare grondlagen goed los. Zorg voor een voldoende dikke toplaag en voldoende humus in de grond. In principe maak je de grond minimaal één spade diep los. Bij nieuwbouwwoningen adviseren we twee spades. Waarom? Omdat hier vaak veel zware machines over de grond hebben gereden en deze extra aangedrukt hebben.
Problemen door een slechte bodemstructuur
Zorg je niet voor een goede bodemstructuur voordat je graszoden gaat leggen? Dan kun je rekenen op de volgende veel voorkomende problemen:
- Slechte drainage van overtollig regenwater
- Dichtslempen van de toplaag en plasvorming
- Zuurstofgebrek in de wortelzone
- Verarmd bodemleven en slechte beworteling
- Slechte grasgroei zonder dichtgroeien van de grasmat
- Mosgroei
Egaliseren
Een goed geëgaliseerde en aangedrukte ondergrond, is de basis voor lang plezier van je nieuwe grasmat. Een egaal grasveld ziet er niet alleen goed uit, het zorgt er ook voor dat het goed te onderhouden is. Egaliseren voor je aan de slag gaat met graszoden leggen dus!
Je doet dit door de grond eerst grof te verdelen en te egaliseren met een hark. Eventueel kun je in deze stap ook toegevoegde gazonmest inharken. Vervolgens moet je de grond verdichten, maar handiger is het grondoppervlak aan te drukken met een wals of een plank.
Afwatering
Let op: Denk bij het egaliseren van de grond meteen na over de afwatering van je tuin. Waar moet het regenwater naartoe lopen? Wanneer je tuin van de ene naar de andere kant recht afloopt, voorkom je langdurige waterplassen. Is het gelukt om dit gelijkmatig doen? Dan kun je de bovenste laag weer los en waterpas maken. Is de grond droog? Maak deze dan eerst nat. Doe dit een aantal dagen voor je de graszoden gaat leggen, want die wil je niet in natte modder leggen.

Stap 3: Graszoden leggen
Weet je waar je je graszoden wilt leggen? En is je grond er helemaal klaar voor? Hark eventueel de geëgaliseerde grond nog 1 á 2 cm weer luchtig, dan kunnen we aan de slag!
Waar begin je?
- Begin aan de langste rechte kant en leg de rol zo dicht mogelijk tegen de rand, hierdoor minimaliseer je snijverlies.
- Druk gelegde banen strak tegen elkaar en druk ze telkens goed aan
- Snijd graszoden met een scherpe schep of gekarteld broodmes op maat
- Bewaar restjes en houd deze vochtig, zodat je daar eventuele oneffenheden mee kunt repareren
- Vul eventuele kieren en naden op met tuinaarde of potgrond om dwarsliggende wortelgroei te stimuleren


Is je hele oppervlak gevuld met graszoden?
Druk dan alles nog eens aan. Je kunt hiervoor ook de achterkant van een schep gebruiken of een graszoden wals. Beweeg hierbij schuin op de legrichting, zo krijg de graszoden een goede verbinding met de ondergrond.
Stap 4: De eerste zorg leveren
De grasmat ligt, en nu? Nu wil je deze natuurlijk zo goed mogelijk onderhouden om blijvend van het resultaat te kunnen genieten. Ook daarbij helpen we je. Wat moet er gebeuren?
Water geven
Na het graszoden leggen, mag het gras niet verdrogen. Daarom is het belangrijk om het gras direct water te geven. Houd het gazon nat tot de worteltjes aan de grond gehecht zijn. We hoeven je vast niet uit te leggen dat dit niet nodig is wanneer het regent.
Daarover gesproken: heb je een regenton? Gebruik bij voorkeur dit water om je gazon mee te bewateren. In kraanwater zit namelijk kalk dat ervoor zorgt dat meststoffen minder goed oplossen in het water en moeilijker op te nemen zijn door de grasworteltjes. Daarnaast kan het je bodem beïnvloeden. En dan hebben we het nog niet eens over duurzaamheid gehad!
Grasmaaien
Na 7 tot 10 dagen kun je beginnen met grasmaaien. Wees nog wel een beetje voorzichtig en maai het gras liever niet korter dan 4 cm. Waarom niet?
Waarom je gras niet te kort maaien?
Gras vormt vanaf het grondniveau en iets daarboven nieuwe groeipunten. Vanuit de puntjes loopt het gras uit en verdicht de grasmat zich. Als je heel kort maait, worden die groeipunten vernield en moeten er vanuit de wortels nieuwe worden gevormd. Dat kost het gras enorm veel energie terwijl de energievoorraad die de grasmat had met het afmaaien van het blad juist is afgenomen. Het resultaat is dat de grasmat verzwakt en onkruid, grasziekten en grasplagen de kans krijgen.
Bemesten
Tijdens de groeiperiode (april tot en met augustus) raden we aan het nieuwe gazon te bemesten. Hoe weet je of het gras goed bemest is? Door in de gaten te houden hoe hard het gras groeit. Eigenlijk zou je het in het groeiseizoen twee keer week moeten maaien, dan groeit het hard genoeg.
Extra bemesting is belangrijk voor een snelle en gelijkmatige kieming van het graszaad en voor een goede worteling en groei van het jonge gras. Wij bieden hiervoor onze eigen plantenvoedingslijn aan. Door onze natuurvriendelijke DCM Gazonbemesting eens in de 10 weken te gebruiken, blijft je gazon in optimale conditie. Meer weten?
Ga naar onze handleiding gazon bemestenVerticuteren
Tot slot is het verstandig om je gazon regelmatig te beluchten. We noemen dit ook wel verticuteren. Dit betekent dat je met bijvoorbeeld een hooivork de graszoden “perforeert”. Je maakt dus kleine gaatjes waardoor de grond een betere luchttoevoer krijgt. Meer lezen over verticuteren?
Ga naar onze handleiding gazon verticuterenEindresultaat
Heb je onze handleiding graszoden leggen van begin tot eind doorgelopen? Dan is de kans groot dat jouw gazon er net zo mooi bij ligt als dat van deze klanten:

Download handleiding graszoden leggen
Als je in de tuin bezig bent wil je misschien niet continu op je telefoon of ander apparaat kijken om te lezen hoe je te werk moet gaan. Daarom bieden we de handleiding ook in PDF aan. Print de handleiding uit en neem hem mee naar buiten. Heel veel succes met het leggen van je graszoden!
Neem contact op voor advies
Kom je er toch niet helemaal uit? Neem dan gerust contact met ons op om je vragen te stellen of je te laten adviseren. Graszoden leggen kan iedereen, maar soms wil je gewoon even weten hoe je het het beste aan kunt pakken. Bel ons op of stel je vraag in ons online contactformulier, dan krijg je zo snel mogelijk antwoord van ons.