Graszoden leggen en verzorgen in de herfst

Ieder seizoen vraagt om een andere verzorging van je graszoden. In de herfst wordt het kouder, natter en waait het over het algemeen wat meer. Wat betekent dit voor het onderhoud van je gazon? Het is het laatste seizoen om echt actief met je gras aan de slag te gaan: herstellen, bemesten, opruimen, verticuteren en maaien. Wanneer en waarom? Dat lees je in deze blog!

Gazon herstellen

De maand september is een goed moment om te kijken hoe het met je graszoden gaat. De herfst is namelijk hét seizoen voor herstel. Zie je schade en kale plekken in je gazon? Dan kun je nu nieuw gras inzaaien of vlakken vervangen met nieuwe graszoden. Is de schade aan je gazon groot? Dan is dit hét moment om je oude grasmat eruit te halen en een nieuw gazon te leggen met graszoden van Topgazon.

Bestel nieuwe graszoden
graszoden leggen

Voorbereiden op de winter

Om je gazon goed op de winter voor te bereiden kun je een aantal dingen doen: bemesten, het gazon vrij maken van bladeren en andere plantenresten, verticuteren en voor de laatste keer maaien.

Bemesten

Je gazon bemesten doe je voor het laatst in de herfst, bij voorkeur in oktober. Gebruik hierbij een lagere dosering dan gebruikelijk. Als het kan doe je dit op een dag dat je gras droog is, dan blijft de mest het beste liggen. Omdat de mest daarna moet intrekken moet je dit na het bemesten wel even sproeien. Met een beetje geluk kun je het zo plannen dat je bemest vlak voordat er een buitje uitbreekt.

Gazon opruimen

Tijdens de herfst verliezen de bomen hun blad en waait de sterke wind allerlei ander organisch materiaal je gazon op. Dit materiaal kan ervoor zorgen dat er een soort viltlaag ontstaat waardoor voedingsstoffen, lucht en water niet tot de wortels van je gras komen. Daarom is het vooral in de herfst belangrijk om je gazon regelmatig vrij van bladeren en andere plantenresten te maken.

Verticuteren

Daarnaast kun je voor de zekerheid je gazon in de herfst verticuteren. Mocht de viltlaag al aanwezig zijn, dan haal je die hiermee weg. Gebruik hiervoor een verticuteerhark of verticuteermachine en vergeet niet het losse materiaal vervolgens bij elkaar te harken en op te ruimen. Tot slot kun je ook nog met een mestvork gaten in de grond prikken. We raden je aan dit in november in te plannen, dan weet je zeker dat je gazon zonder viltlaag de winter in gaat en de watertoevoer optimaal is.

Lees meer over je gazon verticuteren

Grasmaaien in de herfst

Eind november maai je ook voor het laatst je gazon. Houd hiervoor het weerbericht in de gaten, want het is belangrijk dat je dit aan het eind van de herfst doet, voordat het gaat vriezen. Maai het zo’n 3 centimeter, dus niet te kort.

Graszoden leggen in de herfst

Wil je niet tot het nieuwe voorjaar wachten en je graszoden leggen in de herfst? Doe dit dan uiterlijk in november. Bij voorkeur leg je de graszoden wanneer het niet kouder wordt dan tien graden. Onder de tien graden groeit het gras namelijk niet meer goed. Let ook even op neerslag. Het moet namelijk droog zijn voordat je de graszoden legt. Kortom: graszoden leggen in de herfst kan, maar je moet het weerbericht goed in de gaten houden.

Lees meer over graszoden leggen

Neem contact op

Meer weten over het leggen en onderhouden van je gazon in de herfst? Neem gerust contact met ons op. Stuur een e-mail, vul ons online contactformulier in of bel ons direct, dan beantwoorden we je vragen zo snel mogelijk.

Neem contact op