Verticuteren

Wat kun je verwachten?

In deze handleiding leggen we je alles wat je moet weten over verticuteren: wat het is, waarom je gras verticuteren belangrijk is en op welke manieren je je gazon kunt verticuteren. Alle details die je moet weten om van je gazon weer een gezonde grasmat te maken!

Wat is verticuteren?

Verticuteren is als het ware het ‘uitkammen’ van je grasmat. In de loop van de tijd ontstaat er namelijk een soort viltlaag in je gras van oude grassprietjes die afgestorven zijn of na het grasmaaien zijn blijven liggen. Tijdens het verticuteren van je gazon haal je deze laag los, waardoor voedende stoffen weer toegang tot de worteltjes krijgen. Dat is belangrijk voor de kwaliteit van je gazon! Daarnaast verwijder je op deze manier ook het ongewenste mos uit je gazon.

  • Het verwijderen van het ongewenst mos
  • Voedende stoffen krijgen weer toegang tot de wortels
  • Belangrijk voor de kwaliteit van je gazon

Waarom verticuteren?

Zoals gezegd gaan de viltlaag en ongewenst mos op den duur je gazon doorspekken. Door deze viltlaag en door mossen kunnen voedingsstoffen, lucht en water niet goed tot de wortels van je gezonde gras komen. Dit ga je op termijn merken in de kwaliteit van je gazon!

Omdat je gras op den duur verstikt, kan het dunner worden, verdrogen of er gewoon ongezond uit komen te zien. En een grasmat vol mos of vol onkruid staat natuurlijk op niemands wensenlijstje. Dat is precies waarom je je gras moet verticuteren!

  • Voorkomt verdroging of verstikking
  • Geeft de wortels lucht en ruimte
  • Breekt de viltlaag open en verwijdert mos

Wanneer verticuteren?

Verticuteren is vooral belangrijk bij gazons die al wat langer liggen. Het kost immers tijd om een viltlaag te vormen, en ook mossen groeien niet binnen een paar dagen. Een volwassen gazon kun je het beste eens of twee keer per jaar verticuteren, afhankelijk van de staat van de bodem.

  • Eens of twee keer per jaar

Het gevaar van te vroeg verticuteren

Ga je een te jong gazon verticuteren, dan kan je de kleine graswortels onnodig beschadigen. Een verticuteerbeurt doet veel goed, maar het is ook een behoorlijke aanslag op je gazon! Begin nog niet met je gazon verticuteren voordat je grasmat minstens 3 jaar ligt, om schade aan de wortels van je gras te voorkomen.

  • Gazonnen die 3 jaar of ouder zijn

Verticuteren: wanneer in het jaar?

Het beste moment om je gras te verticuteren is in het voorjaar of vroeg in de zomer: bij voorkeur als de temperatuur tussen de 12 en 20 graden ligt. Een goed moment is bijvoorbeeld vlak na je eerste maaibeurt van het jaar. En wil je een tweede keer je gazon verticuteren? Dan is het vroege najaar (eind september, begin oktober) een mooie tijd.

Wat is een goed moment om te verticuteren?

Kies een moment dat het gras niet al te nat is. Een klein buitje is echter niet erg. Verticuteren bij nat weer kan wel, maar bij een té natte ondergrond kan je spoorvorming krijgen in je gazon en maak je het jezelf onnodig zwaar: het vrijkomende materiaal is moeilijker te verwijderen als het door en door nat is.

  • Liefst voorjaar of vroege zomer (of juist najaar)
  • Droog tot licht vochtig weer
  • Temperatuur tussen de 12 en 20 graden
  • Niet in de volle zon (droogt je gras uit)
Verticuteren voor beginners

Hoe kun je het aanpakken?

Je kunt op verschillende manieren je gazon verticuteren. Voor een klein gazon kun je een verticuteerhark gebruiken. Heb je een groot gazon? Zeker als je met meer dan 150 m2 gras te maken hebt, raden we je aan een verticuteermachine te gebruiken. Je kunt deze natuurlijk aanschaffen, maar een verticuteermachine huren is uiteraard ook een optie.

Optie 1: Met een verticuteerhark

Verticuteren met een hark is alleen aan te raden als je een klein gazon hebt. Met de hand verticuteren kan erg zwaar zijn en is daardoor niet voor iedereen weggelegd. Maar soms is je gazon zó klein dat het nauwelijks de moeite is om een machine ter hand te nemen. Dan biedt een verticuteerhark uitkomst.

Een verticuteerhark is een hark met verschillende messen waarmee je de viltlaag in je gras losharkt. Je kunt natuurlijk ook een gewone hark gebruiken om te verticuteren, maar met een verticuteerhark gaat de klus een stuk makkelijker en maak je minder gezond gras kapot.

  • Geschikt voor de kleinere grasmatten
  • Een goede work-out
  • Gebruik een speciale verticuteerhark

Optie 2: Met een verticuteermachine

Een verticuteermachine is een soort grasmaaier met dezelfde messen als een verticuteerhark. Deze machines verwijderen niet alleen de viltlaag in je gras, ze stimuleren ook de groei van de wortels van je gras.

Ga je een groot gazon verticuteren? Dan is het misschien de moeite waard om een verticuteermachine aan te schaffen of deze voor een dag te huren. Dat kan vaak al vanaf 50 euro!

Elektrische verticuteermachine

De meest milieuvriendelijke optie als je voor machinaal verticuteren gaat is een elektrische verticuteermachine. Deze stoten geen schadelijke stoffen uit en zijn bovendien een stuk stiller dan varianten op benzine.

Daar staat tegenover dat deze machines minder krachtig zijn dan benzinemodellen: intensieve verticuteerklussen of grasmatten met een grote afmeting zijn dus minder handig om te doen met een elektrische verticuteermachine.

  • Milieuvriendelijk
  • Stiller dan brandstofmachines
  • Ideaal voor kleine tot middelgrote grasmatten

Verticuteermachine op benzine

Een brandstofgedreven verticuteermachine is aan te raden als je te maken hebt met een groot grasveld. Niet alleen geeft het je meer power, een elektrische optie is bij de grotere grasvelden soms helemaal geen optie door de beperkte accuduur of de lengte van het snoer.

Ook als je veel mos tussen het gras ziet, is het een goed idee om voor een verticuteermachine op benzine te gaan: je zult de slagkracht die deze machine je geeft hard nodig hebben om al het mos te verwijderen.

  • Extra slagkracht
  • Geen beperkende snoeren of beperkte accuduur
  • Perfect voor grote gazons en grasvelden

TIP! Verticuteermachine huren: Heb je een behoorlijk veld te verticuteren, maar wil je niet altijd zo’n machine in je schuurtje hebben staan? Je kunt bij de meeste bouwmarkten en tuincentra ook een verticuteermachine huren! Je haalt hem op wanneer je wil, en brengt hem gewoon weer terug als de klus geklaard is. De kleine investering meer dan waard!

Stap voor stap werkwijze

Hoe ga je te werk?

Stap 1: Je gazon voorbereiden

Voordat je gaat verticuteren, is het belangrijk om je gras eerst goed maait. Zorg er daarbij voor dat je het afgemaaide gras direct afvoert of wegharkt. Dit maakt de weg vrij voor het verticuteren en zorgt ervoor dat er geen groenafval de bodem in verdwijnt. Het maakt je gras verticuteren ook een stuk gemakkelijker voor jezelf!

Stap 2: Je gras verticuteren

Met een verticuteerhark

Steek de hark ongeveer een centimeter diep in de grond en hark de vilt- en eventueel moslaag los. Ga vooral niet te diep met de hark, dan krijgt onkruid namelijk ook meer ruimte om te groeien. Je kunt per vierkante meter verticuteren of in banen. Het belangrijkste is dat je je gazon zowel in de lengte als in de breedte verticuteert. Ben je klaar? Dan hark je met een gewone hark het losse materiaal bij elkaar om het op te ruimen.

  • Hark tot een centimeter diep
  • Verticuteer in de lengte én in de breedte
  • Hark het afval op en verwijder het

Met een verticuteermachine

Bij een verticuteermachine hoef je alleen maar de motor te starten en de machine het werk voor je te laten doen. Je stelt de diepte van de messen in op 0,5 tot 1 cm. Zorg ervoor dat je eerst in horizontale en daarna ook nog eens in verticale banen werkt. Zo bereik je het beste effect. En ben je klaar? Hark dan het vrijgekomen mos en grasafval bij elkaar en verwijder het van je gazon.

  • Verticuteer in horizontale én verticale banen
  • Stel de machine in op 0,5 cm of max 1 cm diepte
  • Verwijder mos en grasafval na het verticuteren
Nazorg voor je gazon

Na het verticuteren

Ben je klaar met je gras verticuteren? Dan zijn er nog een paar stappen die je kunt nemen om je overgebleven gras te helpen herstellen van de verticuteerbeurt. Verticuteren doet je gazon namelijk veel goed, maar het richt natuurlijk ook schade aan bij het bestaande gras. Wat doe je eraan om dat effect te verminderen?

Kale plekken? Bijzaaien
Zijn er na het verticuteren kale plekken ontstaan? Dan kan je ervoor kiezen om je gras wat extra in te zaaien. Zo zal er een vollere grasmat ontstaan en is er minder ruimte voor onkruid.

Goed en regelmatig bewateren
Het allerbelangrijkste is om na het verticuteren je grasmat goed te bewateren. Je gehavende grasplantjes moeten goed vochtig blijven om van dit geweld te herstellen. Sproei daarom één tot twee keer per dag tot twee weken na het verticuteren. Natuurlijk hoef je het gras niet te sproeien als het buiten regent.

Bemesten
Dit is ook een mooi moment om je gazon wat extra aandacht te geven door wat gazonmest te strooien. In onze webshop bestel je eenvoudig online DCM Gazonmest. Deze gazonbemesting ontwikkelden we in samenwerking met onze partners en is volledig organisch. Hierdoor wordt het effectief opgenomen door je grasplanten. Zeker nu je ze daar weer de ruimte voor gegeven hebt!

Bestel onze DCM gazonmest

Veelgestelde vragen verticuteren

Als graskweker krijgen we regelmatig klantvragen binnen over het onderhoud van gras. Niet in de laatste plaats over je gazon verticuteren! Heb je nog vragen over verticuteren? Bekijk dan onze veelgestelde vragen en bekijk of jouw antwoord ertussen staat!

Als je nog nooit van verticuteren gehoord hebt, is het goed om te weten dat het zeer gebruikelijke techniek is die extra zuurstof en voedingsstoffen naar de wortels van je gras kan brengen. Je verwijdert er mos en vilt op de oppervlakte mee, waardoor je gazon gezonder uit de strijd komt.

Bij je gras verticuteren ga je iets grondiger te werk dan bij je gazon beluchten. Beide technieken zijn erop gericht om zuurstof naar de wortels te krijgen: bij beluchten prik je de viltlaag op je gazon op verschillende plekken in, en bij verticuteren verwijder je de viltlaag in z’n geheel. Waar beluchten sneller te doen is en minder impact heeft, is verticuteren ingrijpender en heeft het ook een groter effect.

Er zijn verschillende manieren waarop je je gras kunt verticuteren. Het belangrijkste verschil zit hem erin of je het met de hand, of machinaal wilt doen. Is je grasveld klein genoeg om met de hand te verticuteren? Dan kun je het met een verticuteerhark aanpakken. En heb je een groter gazon? Kies dan voor een verticuteermachine.

  • Met een verticuteerhark (met de hand)
  • Met een verticuteermachine

Te jonge grasmatten kunnen de bijkomende schade die verticuteren met zich meebrengt, nog niet goed verwerken. Wacht dus tot zeker 3 jaar na het aanplanten, voor je jouw gras gaat verticuteren.

Voor gras verticuteren hoef je helemaal niet diep de grond in. Zo’n 0,5 tot 1 cm is vaak meer dan voldoende! Zorg ervoor dat het oppervlak van de bodem als het ware ‘opengereten’ wordt; dat is alles wat je hoeft te doen.

Uiteraard is er een maximum aan hoe vaak en hoe intensief je je gazon kunt verticuteren. Als je te kort achter elkaar verticuteert of te grondig te werk gaat, kun je het bestaande gras ernstig beschadigen. En maak je te veel ruimte tussen de graskiemen, dan bestaat de kans dat onkruid het overneemt van je gras. Houd het dus bij één tot twee keer per jaar, en ga nooit dieper dan 1 cm.

Neem contact op voor advies

Heb je andere vragen over je gras verticuteren? Neem gerust contact op met onze klantenservice. We adviseren je graag om jouw graszoden in optimale conditie te houden. Ook voor vragen over onze DCM Gazonmest kun je bij ons terecht. Stuur ons een e-mail of neem telefonisch contact op, dan geven we je met plezier antwoord.

bernard topgazon grasspecialist
Bernard

Grasspecialist

Mail ons

info@topgazon.nl

Stap terug?

Gazon beluchten

Volgende stap?

Grasplagen en grasziekten bestrijden

Gras kalender

Al je gras onderhoud in één overzicht

Download mijn gras kalender Meer info

Nog meer handleidingen…