Wat is verticuteren?

Verticuteren is als het ware het ‘uitkammen’ van je grasmat. In de loop van de tijd ontstaat er namelijk een soort viltlaag in je gras van oude grassprietjes die afgestorven zijn of na het grasmaaien zijn blijven liggen. Door deze viltlaag kunnen voedingsstoffen, lucht en water niet goed tot de wortels van je gezonde gras komen. Tijdens het verticuteren van je gazon haal je deze laag los, waardoor deze stoffen weer toegang tot de worteltjes krijgen. Daarnaast verwijder je op deze manier ook het ongewenste mos uit je gazon.

Wanneer verticuteren?

Verticuteren is vooral belangrijk bij gazons die al wat langer liggen. Het kost immers tijd om een viltlaag te vormen. Wij adviseren je het gras één of twee keer per jaar je gras te verticuteren. Begin in het voorjaar of vroeg in de zomer, op een moment dat het gras niet al te nat is. Een goed moment is bijvoorbeeld vlak na je eerste maaibeurt van het jaar.

Verticuteren: hoe doe je dat?

Je kunt op verschillende manieren je gazon verticuteren. Voor een klein gazon kun je een verticuteerhark gebruiken. Heb je een groot gazon? Dan raden we je aan een verticuteermachine te gebruiken. Je kunt deze natuurlijk aanschaffen, maar ze zijn ook op verschillende plekken te huur.

Verticuteren met hark

Een verticuteerhark is een hark met verschillende messen waarmee je de viltlaag in je gras losharkt. Je kunt een gewone hark gebruiken, maar met een verticuteerhark gaat de klus een stuk makkelijker. Steek de hark ongeveer een centimeter diep in de grond en hark de vilt- en eventueel moslaag los. Ga vooral niet te diep met de hark, dan krijgt onkruid namelijk ook meer ruimte om te groeien.

Je kunt dit per vierkante meter doen of in banen. Het belangrijkste is dat je je gazon zowel in de lengte als in de breedte verticuteert. Ben je klaar? Dan hark je met een gewone hark het losse materiaal bij elkaar om op te ruimen.

Verticuteren met verticuteermachine

Ga je een groot gazon verticuteren? Dan is het misschien de moeite waard om een verticuteermachine aan te schaffen of deze voor een dag te huren. Een verticuteermachine is een soort grasmaaier met dezelfde messen als een verticuteerhark. Deze machines verwijderen niet alleen de viltlaag in je gras, ze stimuleren ook de groei van de wortels van je gras.

Gras bemesten na het verticuteren

Ben je klaar met verticuteren? Dan is dit een mooi moment om wat gazonmest te strooien. In onze webshop bestel je eenvoudig online DCM Gazonmest. Deze gazonbemesting ontwikkelden we in samenwerking met onze partners en is volledig organisch. Hierdoor wordt het effectief opgenomen door je grasplanten. Zeker nu je ze daar weer de ruimte voor gegeven hebt.

Bestel onze DCM Gazonmest

Hulp bij het verticuteren

Heb je vragen over gras verticuteren? Neem gerust contact op met onze klantenservice. We adviseren je graag om jouw graszoden in optimale conditie te houden. Ook voor vragen over onze DCM Gazonmest kun je bij ons terecht. Stuur ons een e-mail of neem telefonisch contact op, dan geven we je met plezier antwoord.

Neem contact op