paddenstoelen in gazon

Paddenstoelen in je gazon voorkomen en bestrijden

Paddenstoelen zijn meestal niet schadelijk voor het gazon. Toch word je er misschien niet vrolijk van als deze parapluutjes in je tuin tevoorschijn komen. Hoe ontstaan deze paddenstoelen eigenlijk? Wat kun je er aan doen om ze te voorkomen en als je ze al hebt, hoe kom je er dan vanaf? We leggen alles uit in deze blog.

Hoe ontstaan paddenstoelen?

Paddenstoelen zijn schimmels die van vochtig, maar niet al te warm weer houden. Vandaar dat we vooral paddenstoelen in het gras zien in de herfst. Ze ontstaan op een voedzame bodem en kunnen razendsnel “voortplanten” door hun sporen te gebruiken. Deze sporen bevinden zich dan in de grond en zodra er genoeg vocht aanwezig is, ontstaan de paddenstoelen boven de grond. Paddenstoelen bestaan namelijk voor 80 tot 90% uit water!

Paddenstoelen in het gras voorkomen

Omdat paddenstoelen van een vochtige voedingsbodem houden is het belangrijk om oude blaadjes, hout- en grasresten niet te lang op het gazon te laten liggen. Houd het gras luchtig, zodat het gras niet te vochtig wordt en er zo weinig mogelijk voeding voor de schimmels te vinden is. Oftewel: met regelmaat het gras maaien, afval opvangen of -harken én het gazon beluchten.

Houd hier ook rekening mee wanneer je nieuwe graszoden gaat aanleggen.Is de grond waar de zoden op uitgerold worden schoon? Liggen er geen oude stukken hout, blaadjes of andere plantenresten? Verwijder alles om paddenstoelen in het gras te voorkomen.

Wij houden onze kweekvelden goed schoon en zorgen voor perfecte omstandigheden om de groei van paddenstoelen tegen te gaan. Zo weet je in ieder geval zeker dat de graszoden die je bij ons afneemt geen verhoogd risico op paddenstoelen vormen.

Bekijk onze graszoden

Paddenstoelen bestrijden

Paddenstoelen komen in verschillende soorten voor in het gazon. Omdat er veel verschillende verschijningsvormen zijn, is de bestrijding daarvan is ook erg verschillend. Om dit goed aan te pakken, is het belangrijk om het volgende te weten. Paddenstoelen zijn grofweg in te delen in:

Saprofyten bestrijden

Saprofyten is de meest voorkomende paddenstoel soort in het gras. Hoe bestrijd je deze het best? In principe kun je deze paddenstoel gewoon maaien, maar wees er op tijd bij. Zodra de hoed rijp is gaat die zich namelijk voortplanten en dat wil je voor zijn. Let er ook op dat wanneer je deze paddenstoel gemaaid hebt, je je gereedschap ontsmet. Is het oppervlak te overzien? Verwijder dan de hoed met de hand.

Parasieten bestrijden

Parasieten komen minder voor in het gazon, maar meer op bomen. Zijn deze je dierbaar? Kom dan meteen in actie. Parasieten zijn namelijk in veel gevallen dodelijk voor groenvoorziening. Hiervoor raden we aan zo snel mogelijk een boomchirurg in te schakelen.

Symbionten bestrijden

Symbionten zijn paddenstoelen die samenwerken met de planten en bomen in de tuin. Meestal komen ze voor op bomen en struiken. We raden dan ook aan de lekker te laten zitten. Deze paddenstoelen verpesten het gras niet en worden bovendien steeds zeldzamer.

Komen de paddenstoelen met regelmaat terug?

Dan kan het nodig zijn een deel van je graszoden af te steken en de grond eronder tot een diepte van 60 tot 80 centimeter af te voeren en te vervangen met verse tuinaarde.

Bestel nieuwe graszoden

Advies van Topgazon.nl

Heb je nog vragen over het voorkomen of bestrijden van paddenstoelen in het gazon? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn expert op het gebied van graszoden en stralend groene gazons, dus we adviseren je graag over hoe je een gazon verwezenlijkt van topkwaliteit.

Neem contact op