gazon aanleggen

Nieuw gazon aanleggen

Wil je een nieuw gazon aanleggen? Dan zijn er verschillende manieren om dat te doen. Wij leggen je uit welke opties je hebt, vertellen je hoe je een nieuw gazon aanleggen stap voor stap aanpakt en beantwoorden al je vragen rondom het aanleggen van een nieuw gazon. Kan je bijvoorbeeld een nieuw gazon aanleggen op oud gazon?

Voor je het weet heb je alle informatie op zak en geniet je in no time van een stralend groene grasmat! En het beste van alles: we vertellen je ook hoe je jouw nieuwe grasmat stralend groen hoúdt.

Waarom een nieuw gazon aanleggen?

Er zijn vele redenen te noemen waarom mensen een nieuw gazon aanleggen. Ze gaan in een nieuwbouwhuis wonen waar nog helemaal geen tuin is aangelegd, ze willen hun tuin vergroenen (tegelwippen is hip!) of ze zijn niet tevreden met de staat van hun bestaande gazon.

Wat jouw reden ook is, het zijn allemaal goede redenen om een vers, nieuw gazon aan te leggen! Wij helpen je er graag bij.

Zelf inzaaien of kiezen voor graszoden?

Ga je een nieuw gazon aanleggen, dan heb je de keuze uit verschillende werkwijzen. Je kunt zelf graszaad gaan inzaaien en wachten tot het grasveld zelf de gewenste lengte en sterkte verkrijgt. Maar er is tegenwoordig ook een andere manier: een nieuw gazon aanleggen kan namelijk ook met graszoden. Dit zijn kant-en-klare grasrollen, die al netjes volgegroeid zijn bij de kweker.

Kies je dan voor inzaaien of voor graszoden leggen? We zetten de voor- en nadelen van beide opties voor je op een rij.

Gras inzaaien is de goedkoopste manier om een gazon aan te leggen. Voor graszoden betaal je iets meer, maar dan profiteer je wél van andere voordelen, namelijk:

Kan je een nieuw gazon aanleggen op oud gazon?

We krijgen heel vaak de vraag je een nieuw gazon kunt aanleggen op een oud gazon. Het simpele antwoord is: het kan wel, maar je zult eerst het oude gazon af moeten graven en je gazon opnieuw aanleggen! Ga je een nieuw gazon aanleggen op een oud gazon zonder de oude grasplanten te verwijderen, dan kunnen de nieuwe grasplanten niet goed wortelen en zul je zien dat ze snel verdrogen. Daarnaast geeft het een raar, hobbelig en oneffen resultaat als je graszoden over een verouderde grasmat heen legt. Niet doen dus!

Wil je een nieuw gazon aanleggen op oud gazon, dan ga je dus je gazon opnieuw aanleggen. Graaf eerst de bovenste laag netjes af voor je het nieuwe gras gaat plaatsen: dat geldt zowel voor inzaaien als voor graszoden leggen. Voor je je rug breekt met een spade: voor dit klusje zijn ook speciale machines te huur. Vraag naar een zogenaamde graszodensnijder en je bespaart jezelf veel werk!

Jouw nieuwe gazon aanleggen met graszoden van Topgazon

Ga jij jouw nieuwe gazon aanleggen met graszoden van Topgazon? Onze graszoden kennen veel voordelen. Ze zien er niet alleen goed uit, ze zijn makkelijk te leggen en te onderhouden én daarnaast ook nog eens goed voor het milieu.

+ Milieuvriendelijk

Ten eerste zijn graszoden een goed alternatief voor tegels. Gras kan namelijk regenwater opnemen, dat vervolgens het grondwater aanvult. Bij een tuin met alleen tegels is dit niet het geval. Heb je een compleet betegelde tuin? Dan is er een afvoer naar het riool nodig. Het relatief schone regenwater mengt dan met het vervuilde rioolwater. Bovendien is het riool niet berekend op water uit betegelde tuinen. Samen met het effect van toenemende regenbuien ontstaan hierdoor steeds vaker overstromingen.

“ Draag jouw steentje bij door tegels te vervangen door een nieuw gazon!

In een tuin met tegels blijft daarnaast warmte langer hangen. Met name in steden is dit een toenemend probleem. ‘Hittestress’ is een gevaar voor kwetsbare groepen in onze samenleving, zoals ouderen en baby’s. Draag dus jouw steentje bij door het steen in je tuin te vervangen door graszoden!

de voordelen van graszoden

Extra milieuvriendelijk je nieuwe gazon aanleggen?

Wil je voor een volledig milieuvriendelijk gazon gaan? Schaf dan Ecologische graszoden aan. Dit zijn verantwoord gekweekte graszoden, die zo min mogelijk nadelen met zich meebrengen voor het milieu. Zo wordt er bij het kweken van deze milieuvriendelijke graszoden gebruik gemaakt van organische meststoffen én zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen.

Bekijk onze Ecologische graszoden

+ Groener dan bij de buren

De graszoden van Topgazon zijn van uitstekende kwaliteit. Dankzij 10 jaar ervaring weten wij hoe we ervoor zorgen dat je het groenste gras geleverd krijgt. Daarnaast krijgen onze graszoden ruim de tijd om vol en sterk te worden. Je bent dus verzekerd van een prachtig groen gazon dat jouw tuin er fris en verzorgd uit laat zien.

+ Gemakkelijk aan te leggen en te onderhouden

Onze graszoden worden bij je thuis afgeleverd in opgerolde stroken van 2,5 meter lang en 40 cm breed. Met behulp van onze handleiding graszoden leggen leg je deze zelf gemakkelijk in je tuin. Bij het inzaaien van een nieuw gazon moet je lang wachten voor je het gras kunt gebruiken; hier heb je meteen plezier van! De opstuivende en ongezellig ogende aarde is meteen verdwenen en je kunt binnen 2 tot 3 weken al op je grasmat lopen.

Nieuw gazon aanleggen, hoe doe je dat?

Heb je de graszoden in huis? Dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk van genieten. Gelukkig is een gazon aanleggen met graszoden ontzettend eenvoudig. Voor een perfect resultaat lees je onze handleiding graszoden leggen door. Hierin leggen we stap voor stap uit wat je moet doen. Van de voorbereiding tot de eerste verzorging.

Handleiding Graszoden leggen

Gazon aanleggen prijs

Vaak krijgen we de vraag wat de prijs is van een gazon aanleggen. Als je het zelf doet, hoef je alleen maar de graszoden te betalen! Graszoden van Topgazon zijn bovendien ontzettend voordelig. Voor onze premium graszoden betaal je zelfs maar €2,90 per vierkante meter! Omdat onze Ecologische graszoden milieubewust gekweekt worden betaal je hiervoor iets meer, namelijk €3,40 per vierkante meter. Bij alle grassoorten die we aanbieden, profiteer je bovendien van interessante staffelkortingen: hoe meer je inslaat, hoe voordeliger de prijs!

Speelgazon graszoden

 2,70 incl. BTW

Ecologische graszoden

 3,40 incl. BTW

Premium graszoden

 2,90 incl. BTW

Zoals je ziet zijn onze graszoden super voordelig en kun je hiermee goedkoop en snel een prachtig nieuw gazon aanleggen.

Gazon laten leggen

Zie jij een nieuw gazon aanleggen zelf niet zo zitten? Neem dan gerust contact met ons op. We kunnen je in contact brengen met de beste hoveniers, die dit klusje zonder enige moeite voor je klaren. Je gazon laten leggen brengt veel gemak en scheelt je zo een aantal uur zwaar fysiek werk. Je weet bovendien zeker dat het door een echte vaklui gebeurt, die weten waar ze op moeten letten!

Contact opnemen

Een nieuw gazon aanleggen én onderhouden

Bij een nieuw gazon aanleggen is het belangrijk dat je ook na het leggen of inzaaien van je nieuwe gras voldoende onderhoud eraan te plegen. Je wil natuurlijk voorkomen dat je gras niet goed hecht of groeit, of misschien wel verdroogt!

Ga je voor graszoden, dan is het belangrijk om de ondergrond vochtig te houden tot het nieuwe gazon aan de grond is gehecht. Na 7 tot 10 dagen kun je het voorzichtig maaien, maar let op: niet te kort! Prik af en toe gaatjes in het gazon met bijvoorbeeld een hooivork, om deze te beluchten. Ook regelmatig bemesten kan de groei van je grasmat bevorderen.

  • Eerste dagen goed vochtig houden
  • Regelmatig beluchten
  • Bemesten voor betere groei

Organische voeding

Wij bieden in onze webshop de vereiste producten aan om jouw nieuwe gazon jarenlang in goede conditie te houden. Het is namelijk verstandig om het nieuwe gazon regelmatig te bemesten met plantenvoeding. Onze eigen lijn organische plantenvoeding bestaat uit de meest geschikte bestanddelen voor een snelle en effectieve opname. Zo blijft het gazon jarenlang als nieuw.

Bekijk onze organische mest

Advies over een nieuw gazon aanleggen

Heb je vragen over de aanleg van je nieuwe gazon? Meer weten over het kopen, leggen of onderhouden van de nieuwe graszoden? Lees onze handleiding en veelgestelde vragen door of neem contact met ons op. Dankzij onze jarenlange ervaring zijn we expert op het gebied van (biologische) graszoden en hebben we op vrijwel elke vraag een antwoord. We staan je graag te woord.

Contact opnemen