kunstmest op gazon

De nadelen van kunstmest voor je gazon

Als tuinliefhebber wil je natuurlijk het beste voor je gazon. Af en toe wat voeding toedienen is absoluut bevorderlijk voor de groei en de gezondheid van je grasmat. Maar: wat gebruik je daarvoor? Er zijn zoveel soorten kunstmest op de markt, zo slecht kan dat toch niet zijn? Helaas, we moeten je teleurstellen: kunstmest voor je gazon heeft absoluut zijn nadelen.

In dit artikel belichten we de voor- en nadelen van kunstmest op je gazon, en halen we ook een aantal alternatieven aan. Zo kun je zelf een overwogen keuze maken wat je jouw gazon wil toedienen!

Wat is kunstmest eigenlijk precies?

Kunstmest, ook bekend als minerale meststof, is een synthetisch product dat is samengesteld om planten op een snelle en effectieve manier van voedingsstoffen te voorzien. Het bevat een mix van stikstof, fosfor en kalium (ook wel bekend als NPK), die van invloed kan zijn op de groei en ontwikkeling van planten. Bijvoorbeeld de grasplanten in jouw gazon!

De praktische kanten van kunstmest op je gazon

Kunstmest is gemakkelijk verkrijgbaar en eenvoudig aan te brengen op je gazon. Het kan snel de juiste dosering voedingsstoffen aan je gras leveren, wat resulteert in een snelle groei en een groener ogende grasmat op de korte termijn. Wil je dus snel resultaat? Dan is kunstmest voor je gazon bijzonder praktisch.

Omdat er zoveel verschillende soorten kunstmest te krijgen zijn, kun je de samenstelling van de voeding zelfs compleet afstemmen op het seizoen waarin je gaat bemesten.

De nadelen

Maar laten we eens kijken naar de keerzijde van de medaille. Het gebruik van kunstmest op je gazon kan leiden tot verschillende nadelen voor je gras en voor het milieu. Eén van de belangrijkste nadelen is dat kunstmest chemische stoffen bevat, die schadelijk kunnen zijn voor het bodemleven en de algehele biodiversiteit in je tuin. Deze chemische stoffen kunnen ook uitspoelen naar het grondwater, waardoor het milieu nog meer wordt belast.

Kunstmest voor je gazon is niet bepaald goedkoop. Daarnaast kan overmatig gebruik van kunstmest leiden tot een afhankelijkheid van deze kunstmatige voedingsstoffen, en kun je ook eenvoudig overbemesten. Dit kan resulteren in een zwakker gazon dat gevoeliger is voor ziekten, plagen en droogte.

  • Slecht voor het milieu
  • Tast de bodemdiversiteit aan
  • Prijzig
  • Overbemesting ligt op de loer
organische gazonmest

De alternatieven voor kunstmest op je gazon

Als je de nadelen van kunstmest voor je gazon zo leest, wil je snel op zoek naar een gezonder, gebalanceerder alternatief. Gelukkig zijn er verschillende duurzamere opties, die een uitstekend plan B vormen!

1) Organische gazonmest

Een van de beste alternatieven voor kunstmest op je gazon is organische gazonmest. Organische meststoffen, zoals die van DCM gazonmest, zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten en bevatten geen schadelijke chemicaliën. Ze voeden je gazon op een natuurlijke en evenwichtige manier, wat resulteert in een gezonder en groener gazon.

Bestel onze organische gazonmest

Bestel je nieuwe graszoden bij Topgazon, dan kun je gelijk de beste organische gazonmest meebestellen. DCM gazonmest geeft jouw vers aangeplante gazonnetje precies wat het nodig heeft, en werkt ook uitstekend als onderhoudsmest voor gras dat al een tijdje ligt!

2) Zelf compost maken

Een andere duurzame optie is om zelf compost te maken. Composteren is een natuurlijk proces waarbij organisch materiaal wordt afgebroken tot voedingsrijke compost die je kunt gebruiken als meststof voor je gazon. Het is een geweldige manier om tuinafval te recyclen en tegelijkertijd je gazon te voeden.

3) De natuur even de vrije loop laten

Ten slotte kun je er ook voor kiezen om de natuur (tijdelijk) haar gang te laten gaan. Door je gazon minder intensief te onderhouden en meer ruimte te geven aan wilde bloemen en grassen, kun je de biodiversiteit in je tuin vergroten en tegelijkertijd je gras weerbaarder maken.

Als je gazon bijvoorbeeld lang kunstmest heeft gehad, kan het hieraan gewend zijn geraakt en kun je door het even met rust te laten de behoefte aan kunstmest verminderen. Uiteindelijk kun je op termijn alsnog voeding gaan toevoegen als je een mooi, groen gazon wil.

Vragen over je gazon bemesten?

Wil je meer weten over het bemesten van je gazon of heb je nog vragen over de alternatieven voor kunstmest op je gazon? Bekijk dan onze handleiding voor het bemesten van je gazon of neem contact met ons op. We helpen je graag verder!

Handleiding gazon bemesten Contact opnemen