Wanneer je niet al te lang geleden een prachtig nieuw gazon hebt aangelegd, wil je natuurlijk ook dat dit er goed uit blijft zien. Het is natuurlijk belangrijk dat je de juiste kwaliteit graszoden aanschaft, maar het is ook belangrijk om het gras en de bodem goed te onderhouden. Eén van de taken die hieronder valt is het beluchten van gras. Wat is gras beluchten? En hoe kun je het uitvoeren? Daarover vertellen we je graag meer in deze blog.

Wat is gras beluchten?

Gras beluchten houdt eigenlijk ‘gewoon’ in dat je de grond/bodem van jouw gazon de benodigde zuurstof geeft om zich te kunnen ontplooien. Net als een mens moet ademenen, moet een gazon daar ook de mogelijkheid voor hebben. Met gras beluchten bedoelen we dat er kleine gaatjes in de bodem van het gazon worden geprikt.

Uiteindelijk draait het er hierbij met name om dat er meer lucht en meer water bij de wortels kan komen. Het is belangrijk om er hierbij voor te zorgen dat er voldoende gaten in de grasmat worden geprikt. Per vierkante meter kun je daarbij als leidraad aanhouden dat er ongeveer 80 gaten nodig zijn voor een goede beluchting van jouw gras.

Verschillende oorzaken

Het kan verschillende oorzaken hebben dat het van belang is om jouw gras te gaan beluchten. Dat kan bijvoorbeeld door het weer komen, zoals te weinig of juist teveel vocht. Het kan ook zijn doordat er op een bepaald stuk van jouw gazon veel gespeeld, gezeten of gelegen wordt. In dat geval zal de grond dichtslaan en wordt het voor de wortels moeilijker om aan lucht, licht en water te komen. Gras beluchten is dan dé oplossing.

Topgazon is hét adres voor graszoden

We hopen je met deze blog iets meer te hebben bijgebracht over het beluchten van gras en waarom het belangrijk is om dit te doen. Wil jij ook graag de beschikking hebben over een prachtig en nieuw gazon waar je tot in lengte van jaren van kunt genieten? Dan ben je bij Topgazon aan het juiste adres! Binnen onze webshop vind je verschillende soorten graszoden, waarmee jij de tuin van jouw dromen kunt realiseren!