gras beluchten

Waarom je gras beluchten goed voor je gazon is

Heb je niet al te lang geleden een prachtig nieuw gazon aangelegd? Dan wil je natuurlijk dat het er goed uit blijft zien. Naast de juiste kwaliteit graszoden aanschaffen, is goed grasonderhoud ook belangrijk om het gras en de bodem gezond te houden. Eén van de taken die hieronder valt is je gras beluchten.

Wat is je gras beluchten? Wat doet het precies? Is jouw grasmat hier al aan toe, en hoe kun je het aanpakken? Je leest het in onze blog!

Wat is gras beluchten?

Gras beluchten houdt eigenlijk in dat je de grond of bodem van je gazon de benodigde zuurstof doorlaat om de grasmat te kunnen verder te kunnen ontwikkelen. Je gras is een levend orgaan: net als een mens moet ademen, moet gras dat ook. Door het beluchten van je gras kan er weer zuurstof naar de wortels van je gras komen, en kunnen ook andere voedingsstoffen en water hun weg naar beneden beter vinden.

Wanneer moet je je gras beluchten?

Hoe weet je eigenlijk wanneer je je gras moet beluchten? Goede vraag! Het is een duidelijk teken als gras begint te verdichten, wat kan resulteren in waterplassen op het gazon na stevige regenbui. Je kunt ook letten op de groei van mos en onkruid, aangezien dit kan duiden op een gebrek aan lucht en water in de bodem. Als je merkt dat water niet goed in de grond trekt en dat het gras minder gezond lijkt, is het misschien tijd om je gras te beluchten.

De beste tijd van het jaar

Wanneer is het eigenlijk de beste tijd om je gras te beluchten? Het is ideaal om dit te doen in het groeiseizoen, wanneer het gras actief groeit. Dit betekent meestal in de lente of de herfst. Zo geef je het gras de beste kans om te herstellen en te groeien na het beluchten.

wanneer gras beluchten

Hoe gaat het in z’n werk?

Met gras beluchten is het de bedoeling dat je kleine gaatjes in de bodem van het gazon prikt. Dit kan op verschillende manieren: welke methode het beste bij je past, ligt aan je persoonlijke voorkeuren en de grootte van je grasmat.

Gras beluchten met een prikrol

Een prikrol is een handig gereedschap om je gras mee te beluchten. Het heeft talloze kleine tanden die in de grond prikken en zo lucht en water doorlaten. Rol de prikrol gelijkmatig over je gazon voor het beste resultaat.

Gras beluchten met een riek

Een andere methode om je gras te beluchten is met een riek. Met een scherpe riek prik je handmatig gaatjes in de grond. Dit kan wat meer arbeidsintensief zijn, maar het werkt net zo effectief.

Vanaf wanneer mag je je gras beluchten?

Als je je graszoden net hebt gelegd, is het belangrijk dat je ze eerst de tijd geeft om te aarden en te wortelen. In de eerste maanden je gras beluchten heeft helemaal geen zin: sterker nog, je verstoort het proces van vastgroeien en wortel schieten. En dat is zeker niet bevorderlijk voor de gezondheid van je grasmat!

Je kunt beginnen met het beluchten van je gras zodra het stabiel gegroeid is en een gezond wortelstelsel heeft ontwikkeld. Dit is meestal na ongeveer 6 tot 12 maanden na het leggen van de graszoden.

Je gras beluchten of verticuteren?

Naast het beluchten van je gazon is verticuteren ook een belangrijke stap in het onderhoud van je gras. Waar beluchten vooral gericht is op het doorlaten van lucht en water, verwijdert verticuteren dood gras, mos en andere ongewenste materialen uit je gazon. Beide taken zijn dus belangrijk voor een gezond gazon, maar het is belangrijk om te weten wanneer je welke methode moet toepassen. Vraag onze specialisten gerust om advies!

Gebruik onze praktische handleiding

Wil je zelf aan de slag met het beluchten van je gras? Wij begeleiden je graag stap voor stap! Bekijk dan onze praktische handleiding voor gedetailleerde instructies en handige tips!

Handleiding gazon beluchten