Wanneer ga je je gras verticuteren

Wanneer ga je je gras verticuteren?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: je gras verticuteren. Het weghalen van mos en die nare viltlaag die de groei en de gezondheid van je grasplanten beperkt. Is jouw gras daar al aan toe, of moet je er nog niet aan beginnen? Wanneer moet je je gras verticuteren, en wanneer juist niet? In deze blog vind je nuttige antwoorden over het hoe, waarom en wanneer van je gras verticuteren.

Wat is verticuteren?

Verticuteren is als het ware het openschrapen van de bodem onder je grasmat. Klinkt heftig, maar het is juist heel gezond voor je gras! Na verloop van tijd kan oud gras en ander vuil zich vermengen tot een viltlaag, die ervoor zorgt dat je planten niet genoeg frisse lucht en water kunnen opnemen. Je kunt dan dorre plekken gaan zien, of in het ergste geval kan je gras afsterven.

Verticuteren doe je met een verticuteermachine; de kleinere oppervlakken kun je ook handmatig doen met een verticuteerhark.

Waarom doe je het?

Door te verticuteren, breek je het oppervlak van de bodem open en zorg je ervoor dat zuurstof en water weer diep door kunnen dringen tot de wortels van je grasplanten. Alsof het weer een diepe ademteug kan halen! Door de viltlaag weg te halen die je plantjes kan verstikken, ligt de bodem weer mooi open. Erg belangrijk voor gezond en vitaal gras!

Je gras verticuteren: wanneer?

Nu je weet wat verticuteren inhoudt, wil je natuurlijk weten wanneer je je gras het beste kunt verticuteren. Wij raden aan om dit twee keer per jaar te doen: in het voor- en in het naseizoen. De temperatuur moet zeker boven de 10 graden zijn en het moet ook weer niet té heet zijn. Door te verticuteren breng je ook altijd zekere schade aan; zorg ervoor dat je grasmat in de ideale omstandigheden verkeert om hiervan te herstellen.

Wanneer ga je dus je gras verticuteren?

  • 1x in het voorjaar
  • 1x in het najaar

Wanneer gras verticuteren in het voorjaar?

Je gras verticuteren in het voorjaar doe je als de temperaturen voldoende gestegen zijn en de eerste paar maaibeurten weer geweest zijn. Let erop dat het minimaal 10 graden buiten is en dat de ondergrond niet te nat is; zo voorkom je dat je meer schade aanricht dan strikt nodig is. April en mei zijn ideale maanden om in het voorjaar te verticuteren.

Wanneer gras verticuteren in het najaar?

De tweede verticuteerbeurt plan je in het najaar: als de warme zomermaanden erop zitten, kan je grasmat zeker nog een opfrisser gebruiken voor de winter. Zo komt het die winterslaap een stuk beter door! Ook in het najaar is een hittegolf tegenwoordig niet uitgesloten; zorg ervoor dat je die vermijdt als je je gras gaat verticuteren. En ook met veel regen is het beter om het verticuteren nog even uit te stellen.

  • September of begin oktober
  • Niet te hoge temperaturen
  • Niet bij regenachtig weer

Vanaf wanneer mag je gras verticuteren?

Niet iedere grasmat is al opgewassen tegen een verticuteerbeurt: met name bij een jong gazon is het opletten geblazen. Pas als de wortels sterk genoeg zijn, zal je gazon baat hebben bij verticuteren. Anders richt je onnodig schade aan! Wanneer je je gras mag verticuteren, hangt dus ook af van de leeftijd van je gazon.

Vanaf wanneer mag je je gras verticuteren?

Al je gras onderhoud in één overzicht

Naast je gras verticuteren is er natuurlijk meer onderhoud nodig om je gras groen en gezond te houden. Wil jij in één oogopslag kunnen zien wat je in welke maand moet doen? Bekijk dan ook eens onze gras kalender!

Ga naar onze gras kalender

Vragen over gras verticuteren?

Heb je gerichter advies nodig over wanneer jij je gras kunt verticuteren? Twijfel je of je gras al sterk genoeg is, of heb je een vraag over hoe je in jouw geval het verticuteren het beste kunt aanpakken? Neem eens contact op met de specialisten van Topgazon om je plannen door te spreken. Wij voorzien je dan graag vrijblijvend van advies!

Neem contact op