waarom kiezen voor biologische graszoden

Waarom kiezen voor ecologische graszoden?

Als je een nieuw gazon gaat leggen, heb je de keuze om iets goeds te doen voor het milieu. Door voor ecologische graszoden te kiezen, heb je direct een mooi gazon, maar kies je toch voor een grasmat die op een natuurlijke manier gekweekt is. Puur natuur, zonder netten en zonder chemische bestrijdingsmiddelen! Ga dus ook voor ecologische graszoden, en draag jouw steentje bij. In deze blog vertellen we je alles over een natuurlijk gekweekte grasmat van ecologische graszoden: waarom zou je hiervoor kiezen, wat zijn je andere opties en houd je jouw ecologisch gelegde grasmat mooi?

Wat zijn ecologische graszoden precies?

Ecologische graszoden zijn compacte plaggen met weinig aarde en veel natuurlijk gegroeide graswortels. Ideaal voor mensen die graag bewust omgaan met de aanleg van hun gazon! Wat ze onderscheidt van normale graszoden is de manier van kweken: dit gebeurt helemaal puur natuur, met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen. Met zo min mogelijk impact op het milieu dus!

Ecologische graszoden vs. biologisch graszaad

Als je voor een zo natuurlijk gekweekte grasmat wil gaan, kun je natuurlijk ook voor biologisch graszaad gaan. Het verschil met ecologische graszoden is de tijd die het kost voor je jouw stuk land een volwaardige grasmat kunt noemen. Biologisch graszaad is goedkoper in aanschaf, maar het kost ook aardig wat tijd voor je een mooi, vol gazon hebt.

Bij biologisch graszaad moet je goed weten wat je doet, en het aanplanten op een gestructureerde manier aanpakken. De kans op onregelmatigheden in je gazon is anders erg groot. Heb het graszaad ingezaaid, dan is het wachten tot je grasmat helemaal uitgegroeid is! Bij ecologische graszoden heb je dit probleem niet: je kunt de rollen rechtstreeks op de aarde aanbrengen en geniet direct van een prachtige grasmat. Binnen drie weken kan je gazon volledig benut worden!

Voordelen van ecologische graszoden

Wat zijn nu de unieke voordelen van ecologische graszoden boven andere grasmatten? Naast de lage impact op het milieu kies je voor een vakkundig gekweekte grasmat, die jarenlang meekan. Mits je hem goed onderhoudt, natuurlijk! Welke voordelen maken ecologische graszoden de beste keuze voor jou?

Graszoden zonder netten

Veel kwekers maken het zichzelf makkelijk door graszoden te kweken met netten erin verweven: dit zorgt ervoor dat de graszoden eerder geoogst kunnen worden, en dat de graswortels door het net bij elkaar gehouden worden. Het spreekt voor zichzelf dat onze ecologische graszoden graszoden zonder netten zijn. Wij kiezen voor graszoden zonder netten, omdat wij de negatieve impact van plastic in de bodem zien. En het is ook nog eens compleet onnodig! Onze graszoden zonder netten krijgen ruim een jaar de tijd om zelf de benodigde stevigheid te verkrijgen. Wel zo natuurlijk!

Nadelen van ecologische graszoden

Zijn er dan helemaal geen nadelen te noemen aan ecologische graszoden? Als je dit artikel zo leest, krijg je bijna het idee dat er geen andere keuze meer mogelijk is. Natuurlijk zijn die er wel, en zijn er ook goede redenen denkbaar om voor een ander type grasmat te kiezen.

Omdat ecologische graszoden zoveel mogelijk natuurlijk onderhouden worden, kan het voorkomen dat er een onkruidplantje of bloemetje voorkomt in je gazon. Wil je dus een grasmat die 100% bestaat uit gras, dan is een dit type graszoden niet iets voor jou! Daarnaast kost het tijd om ecologische graszoden goed te laten groeien; gelukkig hebben we bij Topgazon altijd voldoende graszoden voor je voorradig.

Welke alternatieven zijn er?

Naast ecologische graszoden twee minstens zo goede alternatieven voor je in huis bij Topgazon. Deze graszoden worden niet volledig ecologisch gekweekt, maar geven je minstens zo’n mooi gazon! Kies voor onze Speelgazon graszoden als je voor een voordelige, snel te leggen grasmat gaat. En wil je een premium kwaliteit grasmat, met een bijzonder hoge plantdichtheid? Ga dan voor onze Premium graszoden.

Ecologische graszoden van Topgazon

Kies je voor ecologisch gekweekt gras van Topgazon, dan kies je voor echt Drents gras. Rechtstreeks uit de prachtige groene velden, die Drenthe zo ontzettend kenmerkt. Omdat we voldoende land tot onze beschikking hebben, zijn er altijd natuurzoden voor je beschikbaar en kunnen we altijd graszoden leveren van optimale kwaliteit. Daar kun je van op aan! Het is niet voor niets dat zowel particulieren als hoveniers en andere zakelijke afnemers graag bij ons komen voor hun graszoden.

Hoe worden je ecologische graszoden geleverd?

Bestel je jouw ecologische graszoden bij Topgazon, dan kunnen wij die per m2 bij je afleveren. We rollen onze stroken van 250 cm lang en 40 cm breed voor je op, zodat ze gemakkelijk te vervoeren zijn. Graszoden zonder netten moeten altijd met zorg gestoken en opgerold worden. Omdat onze graszoden alle tijd hebben gekregen om op een natuurlijk manier de benodigde structuur te verkrijgen, kunnen we ze perfect voor je oprollen tot compacte rollen, die op een pallet bij je thuisbezorgd kunnen worden. Of haal ze zelf af bij ons in Drenthe!

Je ecologische graszoden mooi houden

Heb je eenmaal een mooie ecologische grasmat liggen, dan wil je hem natuurlijk ook mooi vol en groen houden. Hoe doe je dat? Het belangrijkste is dat je hem in het seizoen regelmatig maait, van tijd tot tijd bemest en ook af en toe belucht. Dit laatste houdt in dat je de toplaag van je gras perforeert; bijvoorbeeld met een hooivork. In droge periodes is het daarnaast aan te raden om je gazon regelmatig te besproeien. Om het beste uit je gras te halen, houd je het volgende onderhoudsschema aan:

Maaien 2x keer per week in de groeiperiode, tot 4 cm terugmaaien
Bemesten 1x per 10 weken in de groeiperiode
Beluchten 1x per maand
Bewateren naar eigen inzicht (in de avonduren)

Ecologische gazonmest

Jouw ecologisch gekweekte grasmat wil je natuurlijk ook onderhouden met zo min mogelijk chemicaliën. De goede richting die we ingezet hebben tijdens het kweekproces wil je uiteraard zo goed mogelijk voortzetten! Gelukkig hebben we ook ecologische gazonmest voor je in ons assortiment, waarmee je jouw gazon met een schoon geweten in topconditie houdt. Onze eigen lijn organische plantenvoeding haal je het maximale uit jouw gras!

Het gebruik van ecologische gazonmest zorgt niet alleen voor een stralend gazon, het wordt ook nog eens beter en sneller opgenomen door je gazon dan andere bemesting.

Meer informatie en advies

Wil je meer weten over onze ecologische graszoden, of over één van onze andere grassoorten? Ons team specialisten staat altijd voor je klaar. We vertellen je graag meer over ons ecologisch gekweekte gras, over hoe je het moet plaatsen en moet onderhouden! Neem gerust contact met ons op.

Neem contact op