Ongedierte in je gras zo kom je er vanaf biobestrijding

Ongedierte in je gras: zo kom je er vanaf

Je graszoden liggen mooi op hun plek, je gras groeit goed en je geniet al een tijdje van een prachtig, groen gazon. Tot je ineens vieze beestjes ziet krioelen in je grasmat! Week na week blijven ze maar terugkomen: het worden er ook steeds meer. Bah! Ze graven hun holletjes onder jouw grasmat en tasten daar de kwaliteit van je gras ook nog eens aan. Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf!

Maar ongedierte bestrijden in je gras is zo makkelijk nog niet: vaak zit de bron diep in de bodem en kan je die niet zomaar uitroeien. En soms blijven de diertjes ondergronds, maar maken ze wel de wortels van je graszoden kapot. Met ongezonde grasplantjes tot gevolg!

Welke soorten ongedierte komen veel voor in je gras, en wat kun je eraan doen? Wij leggen het je graag uit!

Welke soorten plaaginsecten vind je in je gras?

Wat zijn de meest voorkomende grasplagen in Nederland als het op insecten aankomt? Hoe herken je ze, en wat kun je er vervolgens aan doen? Dit is de top 3 van meest gespotte plaaginsecten in ons kikkerlandje. Dikke kans dat je er weleens mee te maken hebt gehad, of dat je er in de toekomst ooit mee van doen krijgt!

Mieren

Mieren zijn de meest voorkomende plaaginsecten in Nederland: ze springen ook het meest in het oog, omdat ze zich ook veel bovengronds verplaatsen. Ze vermenigvuldigen zich snel, en dat is wat ze zo vervelend maakt: voordat je het weet, krioelt het ervan en nemen de mieren je hele tuin over. De ondergrondse gangen die de mieren graven, kunnen je gazon laten verzakken. En de hoopjes zand die ze aan het oppervlak vormen, maken gaten in je gazon die weer plek kunnen maken voor meer onkruid!

Mieren komen af op etenswaren: bij een mierenplaag is het dus wijs om alle vormen van eten goed op te ruimen. Verdere bestrijding is ook noodzakelijk; met name omdat mieren zich snel vermenigvuldigen en zich snel verspreiden door je tuin.

Emelten

Graaf je in de zomer wel eens in de grond, dan bestaat er de kans dat je ze tegenkomt: emelten, de larven van langpootmuggen. Deze dikke witte larven met bruine kop en drie paar pootjes kunnen flinke schade aan je gazon veroorzaken! Emelten komen voornamelijk voor op zandgrond en vreten van onder je graszoden aan: de schade die emelten veroorzaken, is met name te herkennen aan kale plekken in je grasmat. Wil je hier vanaf, dan zul je de emelten ondergronds moeten bestrijden: vanzelf gaan ze namelijk niet meer weg tot diep in de herfst.

Engerlingen

Vaak verward met emelten: engerlingen zijn ook dikke larven die ondergronds leven, maar ze zijn grijs van kleur en ontpoppen zich op termijn tot kevers in plaats van muggen. Maar niet voordat ze stevige schade aan je gazon hebben veroorzaakt! Ze komen van begin lente tot halverwege de herfst voor. Net als emelten vreten ze aan je plantenwortels, waardoor je grasplantjes ongezond worden of zelfs afsterven. Gele plekken in je gazon, of slecht gewortelde planten in de zomer? Dikke kans dat daar engerlingen achter zitten. Bestrijden is ook de enige manier om van deze beestjes af te komen!

regenwormen

Regenwormen? Laat ze zitten!

Veel mensen vinden regenwormen ook ongedierte, omdat deze beestjes er misschien wat onsmakelijk uitzien. Toch doen ze jouw gazon alleen maar goed! Regenwormen zetten dood organisch materiaal om in vruchtbare grond. Ze graven bovendien kleine ondergrondse gangen, waardoor de bodem luchtiger en veerkrachtiger wordt, en je graswortels makkelijker het grondwater kunnen bereiken.

Kan het kwaad, die insecten?

In de meeste gevallen is de schade die plaaginsecten aan je gazon aanrichten pas zichtbaar als de plaag al volop aan de gang is. Oftewel: de schade is vaak al vergevorderd op het moment dat je de plaag opmerkt. Wat je aan het oppervlak ziet, is vaak maar het topje van de ijsberg: wat er zich onder je grasmat allemaal afspeelt, heb je natuurlijk geen weet van. Grijp dus in zodra je de effecten van ongedierte opmerkt, en voorkom erger.

Hoe kan je ongedierte in je gras bestrijden?

Veel mensen grijpen bij een insectenplaag direct naar de chemicaliën en strooien het liefst gif om het ongedierte in hun tuin te doden. Hoe vervelend plaaginsecten ook zijn, door chemische bestrijdingsmiddelen in te zetten richt je meer schade aan dan strikt nodig is. De bijkomende schade is niet te overzien, en ook dringen chemicaliën vaak niet diep genoeg door in de bodem om de volledige plaag te stoppen. Bij het gebruik van gifstoffen dood je bovendien ook dieren (en soms planten) die juist heel erg gunstig voor je gazon zijn!

Biologische bestrijdingsmiddelen

Gelukkig is er ook een alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen. De afgelopen decennia is er veel onderzoek gedaan naar het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen, zoals aaltjes (nematoden). Je zet als het ware de kracht van de natuur in tegen jouw insectenplaag! Biologische bestrijdingsmiddelen hebben geen nadelen voor mens, dier en plant, en richten zich uitsluitend op de plaaginsecten in je tuin.

Wil je meer weten over biologische bestrijdingsmiddelen, of ze aanschaffen voor jouw gazon? Neem dan eens een kijkje bij onze vrienden van Biobestrijding.nl. Zij specialiseren zich al jaren in de natuurlijke bestrijding van ongedierte in je tuin, en kunnen je helpen met iedere plaag die je grasmat teistert. Op een ecologisch verantwoorde manier!

Ga naar Biobestrijding.nl

Meer over grasplagen en grasziekten

Heb je al het ongedierte in je gazon uitgeroeid, maar blijven er zich problemen voordoen? Dan heb je misschien te maken met een grasziekte, of een andere plaag. We schreven er eerder een blog over, waarin we je de verschillende grasziekten en grasplagen helpen identificeren, en je vertellen wat je eraan kunt doen. Lees er snel meer over in onze blog!

Grasziekten en grasplagen