Je gazon ligt nu een aantal jaar en steeds vaker kom je plantjes tegen die niet echt in de categorie ‘gras’ thuishoren. Je hebt last van onkruid! Onkruidbestrijding op gras is een vak apart. Hoe je onkruid in je gazon effectief aanpakt, leggen we je graag uit. Binnen no time geniet jij weer van een gazon met gras en alléén maar gras!

Hulp & Advies

Onkruid in gras: een vervelende plaag

Het is één van de meest gehoorde klachten over een gazon in je tuin: dat eeuwige onkruid. Wat moet je er toch mee aan? Onzin, want met een consequente onkruidbestrijding kun je zeker genieten van een prachtig gazon, in alle seizoenen van het jaar. Je moet gewoon even weten wat je opties zijn als je met onkruidbestrijding bezig wil op jouw gazon!

Onkruidbestrijding tussen tegels is relatief makkelijk: daar schaad je andere planten niet zo makkelijk. Terwijl je bij onkruid in gras wel degelijk schade aan je grasmat kunt veroorzaken, als je onkruidbestrijding iets te grondig aanpakt. Welke opties je hebt bij onkruid in je gazon, leggen we zometeen uit.

Wat verstaan we eigenlijk onder onkruid in het gazon?

Wanneer heb je eigenlijk last van onkruid in je gras? In ons boekje is iedere plant die geen grassoort is, onkruid in je gazon. Deze plantjes kunnen ergens anders hartstikke leuk staan, maar in je gras verstoren ze de groei van je grasplanten en doorbreken ze het strakke effect dat een groene grasmat normaal gesproken heeft. In een gazon hoort alleen maar gras!

Welke soorten onkruid in het gazon komen we het meest tegen?

  • Klaver
  • Paardebloemen
  • Madeliefjes

Geen onkruid, wel ingrijpen

Natuurlijk komen we ook andere plagen tegen in het gazon, waar je misschien ook wel korte metten mee wilt maken. Denk hierbij aan mos en paddenstoelen. Of heb je te maken met een grasziekte? Ook over deze topics hebben we meer dan voldoende informatie voor je verzameld.

Verschillende manieren van onkruidbestrijding

Onkruidbestrijding kun je op verschillende manieren aanvliegen. Als je er op tijd bij bent, kun je handmatig vaak nog wel het één en ander voor je grasmat betekenen. Maar is het onkruid in je gazon hardnekkiger, dan kan het zijn dat je met andere bestrijdingsmiddelen aan de slag moet. Wij zetten de verschillende opties voor je op een rij.

Natuurlijke onkruidbestrijding: met de hand

Een simpele manier van onkruidbestrijding is je onkruid handmatig weg te halen. Trek daarbij niet alleen de stengels van het oppervlak, maar steek ook echt de wortels van je onkruid uit de grond. Gebruik hiervoor een mesje of een speciale onkruidsteker. Als je het onkruid in je gras met wortel en al verwijdert, heb je minder kans dat het terugkomt!

Onkruidbestrijding met bestrijdingsmiddelen

Heeft natuurlijke onkruidbestrijding bij jou geen zin meer? Is de plaag te groot, of je gazon te omvangrijk om het met de hand te doen? Dan kun je natuurlijk ook werken met onkruidverdelgers die in verschillende bouwmarkten en tuincentra te verkrijgen zijn. Deze zijn over het algemeen mild voor je gras, en effectief tegen het onkruid dat ertussen woedt. Wel zijn deze bestrijdingsmiddelen over het algemeen verre van natuurlijk, en werk je chemische bestanddelen de bodem in.

Onkruid bestrijden met azijn?

Het liefst bestrijd je onkruid in je gazon natuurlijk met huis-tuin-en-keuken-middeltjes. Middelen die je toch al in je keukenkastje had staan! Onkruid bestrijden met azijn is een voorbeeld van een trucje dat wij vaak horen. Ons advies hierover is kort en simpel: doe het niet! Onkruid bestrijden met azijn is niet alleen verboden, het tast de bodem ook nog eens aan en kan daarmee de staat van je grasplanten doen verslechteren. Je kunt beter bestrijdingsmiddelen gebruiken die wél geschikt zijn voor de bodem!

Hoe je het onkruid weg houdt

Heb je het onkruid in je gazon eenmaal verwijderd, dan wil je natuurlijk ook dat het wegblijft. Het belangrijkste voor een onkruidvrij gazon is gezond gras: dat zorgt ervoor dat onkruid simpelweg niet de ruimte krijgt om te groeien. Door te investeren in gezonde grasplantjes, krijgt onkruid geen kans in jouw gras!

Regelmatig maaien en bemesten, en ook groter onderhoud als verticuteren en beluchten. Dat zijn de klussen die jouw gazon kerngezond houden! Heb je geen idee hoe je dit allemaal aanpakt? Neem dan eens een kijkje bij de handleidingen van Topgazon.

Handleidingen

Het alternatief: begin opnieuw

Krijg je, alle onkruidbestrijding ten spijt, je gazon maar niet vrij van onkruid en blijft het een onoverzichtelijke lappendeken? Dan is het misschien een beter idee om je oude gras af te graven en opnieuw te beginnen met een schone lei. Het klinkt misschien radicaal, maar het is wel de beste manier om definitief van je onkruid af te komen.

De voordelen van graszoden

Ga je opnieuw beginnen en wil je onkruid zo min mogelijk kans geven, overweeg dan om graszoden te plaatsen. Hierbij plaats je namelijk direct een gezonde, groene grasmat waarbij de graswortels al goed onderling vergroeid zijn! Dit laat geen ruimte voor onkruid in je gras en geeft direct een prachtige aanblik. En je kunt bijna direct je grasmat weer gaan gebruiken!

  • Direct een groene grasmat
  • Makkelijk aanleggen
  • Nauwelijks ruimte voor nieuw onkruid
  • Bijna direct te gebruiken
Graszoden bestellen

Hulp bij onkruidbestrijding

Wil je graag dat een specialist eens met jou meedenkt in jouw strijd tegen het onkruid? Neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen je graag om maximaal plezier te beleven aan jouw grasmat. En daar hoort vervelend onkruid natuurlijk niet bij. Vraag onze experts om advies!

Neem contact op