Een klavertje vier zou geluk brengen, zeggen ze. Maar als je tuin ineens vol ligt met driedelige klaverblaadjes, voelt het toch wat minder fortuinlijk. Klaver in je gazon kan zich razendsnel verspreiden en het zicht op een egaal groen grasveld flink verstoren. Veel mensen proberen het handmatig te verwijderen, maar dat blijkt vaak onbegonnen werk. Klaver nestelt zich stevig in de grasmat én komt snel weer terug als je de oorzaak niet aanpakt.

Hoe je klaver dan wél succesvol uit je gras krijgt?

Door te beginnen bij de bron.

Waarom krijg je klaver in je gazon?

Klaver groeit vaak op plekken waar het gras het moeilijk heeft. In tegenstelling tot veel grasplanten kan klaver namelijk stikstof uit de lucht halen, dankzij een samenwerking met bacteriën in zijn wortels. En juist dát geeft klaver een voorsprong in arme gazons.

Zie je dus plotseling veel klaver verschijnen? Dan is dat meestal een teken dat je gras een stikstoftekort heeft. Je gazon is op zo’n moment simpelweg niet krachtig genoeg om het op eigen houtje op te nemen tegen de snelle groeier.

Andere oorzaken waardoor klaver zich makkelijker vestigt:

  • Te weinig bemesting
  • Te kort maaien
  • Verdichte of uitgedroogde bodem
  • Te weinig zonlicht

Klaver herkennen

Klaver is makkelijk te herkennen aan de karakteristieke drie (of soms vier) ovale blaadjes op een dunne steel. Het vormt lage matten die tussen het gras kruipen. De meest voorkomende soorten in gazons zijn:

  • Witte klaver (Trifolium repens) – de bekendste soort, met witte bolvormige bloemetjes
  • Rode klaver (Trifolium pratense) – iets hoger en met paarse bloemen, minder gangbaar in grasvelden

Wat klaver zo lastig maakt, is dat het zich niet alleen via zaad verspreidt, maar ook via bovengrondse uitlopers. Daardoor vormt het in korte tijd dichte plekken waarin gras weinig kans krijgt.

Klaver handmatig verwijderen?

In theorie kun je klaver met de hand wieden. Maar in de praktijk blijkt dat lastig: het plantje groeit met dunne stengels tussen de grassprieten door, en laat zich lastig in één keer loshalen. En zelfs als het je lukt om de bovengrondse delen weg te halen, blijven de uitlopers en wortels vaak achter – waarna het vrolijk terugkomt.

Conclusie: handmatig verwijderen kan bij kleine aantallen, maar is bij grotere verspreiding niet effectief. Je kunt beter werken aan het verbeteren van je gazon zelf.

Zo bestrijd je klaver effectief

De beste manier om klaver in je gazon te bestrijden, is door te zorgen dat het gras zélf weer de overhand krijgt. En dat doe je vooral met voeding.

1. Geef je gras een stikstofrijke meststof

Klaver vestigt zich vooral in bodems die arm zijn aan stikstof. Door een goede gazonmest te gebruiken die rijk is aan stikstof, geef je het gras weer een groeivoorsprong. Het gras wordt dichter, sterker, en krijgt de energie om de klaver te overwoekeren.

Onze tip: gebruik een organische gazonmest zoals DCM Gazonmest. Deze is rijk aan stikstof én bevat andere voedingsstoffen die bijdragen aan een gezond bodemleven.

Breng de mest bij voorkeur aan in het groeiseizoen (april t/m september), en herhaal dit drie keer per jaar:

  • Begin april
  • Eind juni
  • Begin september

2. Maai niet te kort

Te kort maaien verzwakt het gras en maakt het makkelijker voor klaver om zich te vestigen. Houd een maaihoogte aan van 4 tot 5 cm, zodat het gras voldoende energie behoudt om zich te herstellen en te vermeerderen.

3. Vul kale plekken bij

Zodra je begint met klaver bestrijden, zul je merken dat er op sommige plekken kale stukken ontstaan. Vul die snel op met graszaad, zodat klaver geen nieuwe kans krijgt om zich daar te vestigen.

Kies voor een snelkiemend graszaad en strooi dit gelijkmatig in de kale plekken. Werk het licht in met een hark en houd het gebied vochtig tot het gras opkomt.

Kan ik klaver bestrijden met chemische middelen?tig wieden niet voldoende is?

Er bestaan selectieve onkruidbestrijders die ook klaver aanpakken, maar deze middelen zijn vaak zwaarder voor de bodem. Omdat klaver meestal een symptoom is van een tekort in je gazon (en niet de oorzaak), raden wij aan om altijd eerst de voedingstoestand van je gras aan te pakken.

Gebruik een chemisch middel alleen als:

  • Het hele gazon is overgenomen door klaver
  • Je al bemest hebt, maar geen verbetering ziet
  • Je het middel toepast in een gezonde, actieve groeiperiode

Let er wel op: chemische middelen pakken meestal alleen de bovengrondse delen aan. Als je het gazon daarna niet versterkt, komt de klaver gewoon terug.

Conclusie

Klaver in je gras is geen toeval. Het vertelt je iets over de gezondheid van je gazon – namelijk dat het gras extra voeding nodig heeft. De beste manier om klaver te bestrijden is dan ook niet trekken of spuiten, maar bemesten. Geef je gazon stikstof, maai het verstandig en vul kale plekken snel bij. Zo geef je je gras weer de overhand, en verdwijnt de klaver vanzelf naar de achtergrond.

Wil je weten welke meststof het best past bij jouw gazon, of wil je advies over bijzaaien? Neem gerust contact op met het team van Topgazon. We helpen je graag.