Wanneer grasmaaien?

Wanneer moet je je gras maaien? Hoe kort? En mag je het gemaaide gras laten liggen? Het antwoord op deze vragen is niet zo eenvoudig. Dit is namelijk volledig afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden. Daarom delen we graag met je deze handleiding, waarin we precies uitleggen waar je op moet letten.

Wanneer je je gras moet maaien is natuurlijk afhankelijk van hoe hard het groeit. Het ene seizoen is dat anders dan het andere seizoen. Zo hoef je in de winter bijvoorbeeld eigenlijk niet te maaien. Je gras groeit dan amper. Meestal begin je met grasmaaien in de maand maart. Het gras begint dan weer lekker te groeien. Afhankelijk van het weer hoeft het dan nog maar één keer in de twee weken om het netjes te houden. Vaak voer je de frequentie iets op in april en van mei tot en met augustus moet je vaak wel iedere week maaien om de juiste lengte te behouden.

Maar ook in de zomer is het afhankelijk van het weer hoe vaak je moet grasmaaien. Blijft het weken droog? Dan kun je beter je gras met rust laten. Het zal dan amper groeien, dus je ziet ook wel dat het eigenlijk niet nodig is.

Meestal stoppen we zo’n beetje in november met maaien, omdat het gras dan ook niet meer zo hard groeit. Is het ineens een weekje mooi weer? Dan kan het maar zo zijn dat je toch nog een keer wilt maaien voor de grasmaaier écht definitief de schuur ingaat. Maar dat is maar net hoe het weer zich gedraagt. Je moet namelijk ook goed kijken naar wat voor weer het wordt na het maaien, want als het daarna erg koud wordt, kan het niet herstellen en gaat het beschadigd de koude wintermaanden in.

Siergazon of speelgazon?

Hoe vaak je maait is afhankelijk van hoe intensief je je gazon gebruikt. Wordt er veel op gevoetbald en gespeeld? Dan houd je je gras het liefst zo’n 4 centimeter hoog. Maai je het korter? Dan zal kan het niet goed herstellen van de maaibeurt. Voor siergazon gelden andere richtlijnen.

Hoe kort grasmaaien?

Je kunt zelf kiezen hoe kort je je gras maait. Maar hoe bepaal je dan de lengte? Het is heel belangrijk om het gras eerst niet te kort te maaien. Zeker wanneer je grasoppervlakte nogal hobbelig is, want dan snijd je zomaar de wortelhalzen af. Als je die raakt, sterft het gras ter plekke af.

Wanneer je je graszoden net gelegd hebt, kun je je gazon het beste op 5 centimeter hoogte grasmaaien. Hierna kun je steeds korter maaien tot je op 2 tot 2,5 centimeter uitkomt. Dit is de hoogte waarop je een volgroeid gazon maait. Hetzelfde geldt wanneer je in het voorjaar weer voor het eerst gaat grasmaaien. Begin dan op 3 á 4 centimeter en bouw weer af naar zo’n 2 á 2,5 centimeter.

Uitzondering

In Nederland is het steeds vaker lang achter elkaar droog. Droogte zorgt ervoor dat je gras minder hard groeit en je dus ook minder hoeft te maaien. Ideaal, maar het maakt je gazon ook kwetsbaar. Is het het lang droog? Maai dan ook liever tot 4 centimeter hoogte, dan droogt het gras minder snel uit en hoef je minder te sproeien. Ook in de herfst adviseren we je het gras niet al te kort te maaien, maar rond de 4 centimeter, omdat het gras weinig zonlicht krijgt om goed te herstellen.

Sproeien in de zomer

Let op: ga je je gazon sproeien? Doe dit dan nooit in de volle zon. Het gras kan dan namelijk beschadigen. Sproei bij voorkeur wanneer de zon al een beetje ondergaat. Dit geldt ook voor de rest van het groen in je tuin.

Gras opruimen na het maaien?

De één zegt dat je je gras moet opruimen na het maaien, de ander zegt dat je het lekker kunt laten liggen. Wat is nu het beste voor je gazon? Dat is afhankelijk van het seizoen én of het gazon net is aangelegd. Op gazons die regelmatig worden gemaaid, kan het achterblijven van gemaaid gras over het algemeen geen kwaad. Dit ‘oude’ gras kan dan een voedingsbron zijn voor de grasmat.

Tegenstanders van deze methode zeggen dat door het achterblijven van grasresten een verhoogde activiteiten van wormen kan ontstaan. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot een vettere grasmat, die gemakkelijk dicht kan slempen wanneer je het betreedt. Hier moet je vooral op letten op zware en vochtige grond. Als je hier last van krijgt, kun je het gazon een extra keer bezanden.

Gedurende warm en zonnig weer kan het geen kwaad om het gras na het maaien te laten liggen. Dit kan er in die omstandigheden voor zorgen dat het gras niet verbrand. In de herfst doe je er goed aan om het afgemaaide gras te verwijderen na het maaien. Wanneer het gras in deze periode blijft liggen, kan het gazon namelijk geel verkleuren. Ook van gazons die juist zijn ingezaaid moet je het afgemaaide gras verwijderen.

Overig grasonderhoud

Grasmaaien is natuurlijk niet het enige dat je doet voor een optimale grasmat. Zo is het soms ook de moeite waard om het te verticuteren en/of bemesten. Is je grasmat flink beschadigd? Dan is het misschien de moeite waard om nieuwe graszoden te leggen. Voor optimaal onderhoud, lees je dus ook onze andere handleidingen: