graszoden winterGraszoden winter: Het onderhouden van graszoden in de winter. Topgazon geeft u in dit artikel een korte uitleg over hoe u uw graszoden goed de winter in kunt laten gaan en ze tijdens deze periode in topconditie te houden. We beginnen bij onze uitleg in de herfst, zodat u ook weet wat u in de aanloop dient te doen. Daarnaast leggen wij ook uit hoe u het beste in het voorjaar uw graszoden weer uit hun winterslaap kunt halen. Zo weet u na het lezen van dit artikel precies wat het beste is om te doen als u in de winter graszoden wilt leggen!

Graszoden winter

Graszoden winter en het winterklaar maken van uw gazon: lente graszoden perfecte periode voor de laatste voorbereidingen In de herfst gaat het gras langzaam aan minder hard groeien totdat de groei door de weersomstandigheden die bij de winter horen (bijvoorbeeld vorst en sneeuw) geheel tot stand komt. Het is belangrijk de graszoden zo lang mogelijk te maaien, zo voorkomt u namelijk dat het afstervende gras gaat rotten. Het is een goed idee om de graszoden (enige tijd) voor de winter nog te verticuteren. Verwijder in de herfst ook grasmaaisel en bladeren van uw graszoden, dit helpt de vorming van schimmels namelijk sterk voorkomen.

Graszoden in de winter

Graszoden in de winter: een periode van rust. De graszoden winter is de periode waarin graszoden niet groeien. Probeer in deze periode het gras ook zo weinig mogelijk te betreden. Een grasveld dat in de winter flink gebruikt is, kan tot onaangename verrassingen leiden in het voorjaar. Door het vele betreden kan er namelijk veel schade aan zijn gericht. Zo kunnen er door beschadigingen aan de grashalmen bruine vlekken ontstaan zijn. Deze plekken zijn daarnaast vaak toegangspoorten voor ziektekiemen. Iets dat dus voorkomen dient te worden. De winter is tenslotte wél de ideale periode om de maaimachine een grote beurt te geven, zodat deze in het voorjaar de graszoden weer mooi kort kan houden. Graszoden in het voorjaar: tijd voor herstel van de (barre) winter Een (natte) winter laat vaak zijn sporen achter in uw graszoden.

Winter graszoden aanleggen is niet mogelijk

Het is daarom verstandig om in het voorjaar aan de slag te gaan met herstelwerkzaamheden. Denk hierbij aan het verwijderen van eventuele molshopen, bladeren, takken en andere resten die op uw graszoden aanwezig kunnen zijn. Daarbij kan het zeker geen kwaad om uw graszoden te verticuteren om zo het in de winter opgehoopte vuil te verwijderen. Beluchten kan ook nuttig zijn evenals een bemestingsbeurt. Maai het gras niet te kort de eerste maaibeurt (4 á 5 centimeter) en verwijder het maaisel vooral wanneer het voorjaar vochtig is. Dit om schimmels en verkleuring tegen te gaan. Na de tweede maaibeurt is het verstandig een mosbestrijder te verspreiden over graszoden. Hierna kan het gras weer op de gewenste hoogte gemaaid worden. Graszoden winter aanschaffen en nu direct nieuwe graszoden bestellen?