Wat is compost?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: compost is een relatief eenvoudige wijze om organische plantenresten om te zetten in plantenvoeding in de vorm van compost. Op een composthoop kunnen plantaardige resten bijeen worden gebracht, zoals grasmaaisel, fruitschillen, bladeren en bijvoorbeeld snoeihout. Door het werk van micro-organismen worden deze plantenresten vervolgens omgezet tot een donkerbruin tot zwart, kruimelig product dat bijna tot humus is afgebroken.

Composteren kan erg nuttig zijn om jouw tuin op de juiste wijze te voeden. Het komt bijvoorbeeld ook voor in de natuur (in bijvoorbeeld bossen) wanneer bladeren, twijgjes en dode planten en dieren omgezet worden in donkerbruine bosgrond. Deze geur van bosgrond kenmerkt compost dan ook.

Direct bestellen
compost

Compost als voeding

Compost als dé ideale voedingsbron voor jouw tuin. Compostering is een uitstekende voedingsbron voor graszoden, omdat het de bodemstructuur verbetert door voedingsstoffen en organische materiaal aan de bodem toe te voegen. Hierdoor wordt het gebruikt in vele toepassingen zoals voor particuliere tuinen, maar ook in de land- en tuinbouw. 

In de land- en tuinbouw wordt compost met name met de bovenste grondlaag vermengd of over de bodemlaag van de bodem gestrooid. Dit humusproduct bevat organismen en gemineraliseerde elementen die voedingsstoffen bevatten voor planten. Daarbij is compost 100% natuurlijk, waardoor het bij een verantwoorde omgang met het milieu hoort. Zo snijdt het mes dus aan meerdere kanten bij het gebruiken van deze voedingssoort.

gazon

Compost organische stoffen

Met het inbrengen van compost is de aanleg van een prachtig gazon een uitgelezen mogelijkheid. Wanneer je besluit om een nieuw gazon aan te leggen, kan dit een uitgelezen mogelijkheid zijn om jouw grond te verrijken met een humusbron (zoals compost). Door compost in de bovenlaag van de grond te harken, verbeter je de bodemstructuur en breng je organische voedingsstoffen in. Hierdoor zullen de graszoden in jouw gazon beter groeien omdat deze meer voedingsstoffen uit de grond kunnen onttrekken. Wanneer je de ruimte hebt om een composthoop aan te maken, kan dit daarom erg nuttig zijn.

Compost extra meststof

Meststoffen: goede aanvulling op compostering. Wanneer je graag een beter inzicht wilt hebben in de bodemgesteldheid van uw (aan te leggen) gazon, dan kun je vrijblijvend en gratis een grondmonster voor analyse naar Topgazon sturen. Op basis van deze analyse kun je vervolgens bepalen of het naast compost ook goed is om meststoffen in uw grond in te brengen. Kijk op de Topgazon graszoden shop voor de mogelijkheden.

Speelgazon graszoden

2,55 per m²
€ 18,50 per emmer

Natuurzoden

3,50 per m²

Premium speelgazon

2,75 per m²

Advies op maat

Heb je vragen over compost? Of twijfel je over de aanschaf van één van onze producten? Neem dan gerust contact met ons op! Onze medewerkers staan je graag te woord met betrekking tot al je vragen over compost of graszoden. Zo weet je zeker dat je de juiste producten aanschaft voor jouw doeleinde!

Neem contact op