Wat is een graszode?

Wanneer je aan het oriënteren bent op tuingebied, ben je het woord vast al wel eens tegengekomen: graszode. Wat is een graszode? Wat kun je ermee en zijn er bijvoorbeeld ook verschillende soorten graszode? Over dit onderwerp willen we je graag meer informatie geven, door middel van onderstaande blog.

Om deze blog op de juiste manier te beginnen, vertellen we je graag wat meer over wat een graszode is. Een graszode is een plak met weinig aarde en wortels van gras. Met behulp van een graszode kun je bezig met de aanleg van een schitterend gazon. De graszoden kunnen kant-en-klaar in een speelgazon of bijvoorbeeld een sportveld worden aangelegd.

Op wat voor manier wordt een graszode geleverd?

Bij Topgazon wordt een graszode per m2 in rollen van 250 centimeter lang en 40 centimeter breed geleverd. Op onze Drentse graskweekvelden wordt een graszode in staat gesteld om tot een volledig natuurlijk product te groeien. Deze velden worden dan ook op behoorlijk organische wijze onderhouden.

Zijn er verschillende graszoden?

Het korte antwoord op deze vraag is: Ja! Er zijn verschillende graszoden. Zo kun je onder meer de keuze maken tussen Premium en Natuur graszoden. Ook kun je bij Topgazon terecht voor bijvoorbeeld een Speelgazon graszode. De graszoden zijn geschikt voor het aanleggen van een schitterend speel- of siergazon. Met het kopen van een graszode kun je dus meerdere kanten op en helemaal de tuin creëren die jou het meeste aanstaat.

Bekijk nu
Bekijk nu
Bekijk nu

Wat zijn de voordelen van een graszode?

Wanneer je inderdaad besluit om een graszode aan te schaffen, profiteer je van verschillende voordelen. Zo wordt een graszode eenvoudig gelegd en geven graszoden ook nog eens minder kans op onkruid. Dat komt doordat een zode vanuit zichzelf al vol is gegroeid met grasplantjes. Onkruid heeft dan minder kans gehad om zich ertussen te nestelen.

Andere voordelen zijn dat graszoden een veel grotere kans geven op een gelijkmatig en mooi resultaat in de tuin. Besluit je om graszaad te strooien, dan bestaat de kans dat er onregelmatigheden voorkomen in het grasperk. Ook zijn graszoden na het leggen veel sneller te betreden en binnen drie weken kan het gazon volledig benut worden.

Hoeveel verschillende graszoden zijn er?

Na de vraag ‘wat is een graszode?’ volgt al snel de vraag ‘hoeveel verschillende graszodes zijn er?’ Er zijn in principe drie verschillende graszoden: Je kunt kiezen voor een Speelgazon graszode, voor een Premium graszode en voor een Natuur graszode. Voor welke graszode je ook kiest, bij Topgazon weet je zeker dat de graszoden altijd van een uitstekende kwaliteit zijn.

Natuur graszoden

De natuur graszoden zijn de beste keuze voor de consument die nog nét iets milieubewuster bezig wil zijn. De natuurlijke graszoden worden op een ecologische en verantwoorde manier gekweekt, waarbij gebruik wordt gemaakt van organische (natuurlijke) meststoffen bij het kweekproces. Er wordt ook hier minimaal gebruikgemaakt van bestrijdingsmiddelen.

Het leggen van een graszode

Nu je weet wat een graszode precies inhoudt, zijn we beland bij deel twee van deze blog. We willen je nu een aantal tips meegeven over het leggen van een graszode en hoe de graszoden er uiteindelijk voor zorgen dat jij weer een prachtige, strakke tuin hebt. Ook geven we je tips over het onderhouden van de graszode en je tuin in het geheel.

Je wilt natuurlijk jarenlang kunnen genieten van het nieuwe gazon dat je plaatst. Met de uitstekende kwaliteit graszode die je bij Topgazon kunt aanschaffen, heb je daar ook een grote kans op. Het is wel belangrijk dat je de graszoden op de juiste manier in de tuin aan gaat leggen.

Allereerst is het belangrijk dat je niet overhaast te werk gaat. Neem je tijd voor een mooi gazon, dan zal het eindresultaat er mooier uitzien en ook langer mooi blijven. Je kunt bijvoorbeeld, voor je gaat beginnen met de aanleg van jouw gazon, vrijblijvend en kosteloos een grondmonster naar Topgazon sturen om deze te laten analyseren.

Het opsturen van een grondmonster en de analyse die wij daaraan vasthangen, zorgt ervoor dat jij straks alles weet over de bodemsituatie van jouw tuin en in dat geval kunnen wij jou dan ook het beste bemestingsadvies geven. Dat zal de kans op een prachtige tuin als eindresultaat dan ook behoorlijk toe laten nemen.

Probeer regelmatig te maaien

Belangrijk is daarnaast om rekening te houden met het feit dat jouw gazon regelmatig gemaaid moet worden. Zorg er dus voor dat het gazon goed toegankelijk is voor de grasmaaier. Om ervoor te zorgen dat verschillende begroeiingen niet in elkaar overlopen, is het ook verstandig om ervoor te zorgen dat er randen om het gazon worden geplaatst.

Voor een complete en uitgebreide handleiding over hoe graszoden op de beste manier kunnen worden gelegd, kun je hier een kijkje nemen. Op die manier weet je dan dus wat een graszode is én hoe je met verschillende graszoden de tuin kunt maken die helemaal aansluit op jouw wensen en behoeftes!