mos verwijderen uit gazon

Mos verwijderen uit je gazon: hoe pak je dat aan?

Je groene grastapijt ligt nu al een paar jaar en ineens zie je ze: plekken met mos! Niet alleen een onderbreking van je mooie gazon, het kan de groei van je gras ook nog eens tegenwerken. Maar: wat doe je eraan? Hoe kan je mos verwijderen uit je gazon, en hoe zorg je ervoor dat het niet weer terugkomt? Wij zetten alle belangrijke basics voor je op een rij.

Nadelen van mos in je gazon

Mos lijkt misschien onschuldig, maar als het in je gazon groeit, heeft het toch zeker een aantal nadelen. Het duwt je gras als het ware opzij, en dekt de bodem dermate af dat je grasplanten niet voldoende zonlicht en zuurstof meer krijgen. Niet bevorderlijk voor de gezondheid van je gras dus!

Hoe mos uit je gazon verwijderen?

Mos verwijderen uit je gazon doe je door te verticuteren. Nog nooit van gehoord? Het is een belangrijk onderdeel van je jaarlijkse grasonderhoud! Met een speciale hark of machine doorbreek je de mos- en viltlaag op de bodem, die je grasplanten kan verstikken. Door het aanwezige mos en vilt weg te harken, maak je de weg weer vrij voor een goede toevoer van licht en lucht.

Wanneer mos verwijderen uit gazon

Mos kun je het beste uit je gazon verwijderen in het voor- of naseizoen. De temperaturen zijn dan nog hoog genoeg, en je grasmat kan zich goed herstellen van je verticuteerbeurt. Je maakt je gazon klaar voor een nieuw groeiseizoen, of zorgt dat het goed verzorgd de winter in kan! Wij raden je dus aan om je gras te verticuteren in mei of in september.

Handleiding Verticuteren

Als je nog nooit hebt geverticuteerd, helpen we je bij Topgazon graag op weg. Bekijk onze handleiding Verticuteren, die je stap voor stap door dit klusje begeleidt!

Bekijk de handleiding

Zo zorg je dat mos niet terugkomt

Als het mos eenmaal weg is, wil je natuurlijk voorkomen dat je er weer mee te maken krijgt. Een gezonde bodem is een belangrijke basis om mosgroei te voorkomen. Naast regelmatig verticuteren is het ook slim om de zuurtegraad van je grond in de gaten te houden! Is de grond té zuur (pH-waarde van 5,5 of lager), dan worden voedingsstoffen niet goed opgenomen en groeit je gras niet optimaal. En op kalere plekken heb je altijd kans op mos.

Door kalk te strooien in de koudere maanden, zorg je voor een goede pH-waarde en gezonde grasplanten. Eens of twee keer per jaar is vaak genoeg. Geef mos geen kans en zorg voor een volle grasmat!

Handleiding Kalk strooien

Ook voor kalk strooien hebben we een praktische handleiding opgesteld. Wat heb je nodig en hoe ga je te werk? Je leest alles wat je moet weten in de handleiding Kalk strooien.

Bekijk de handleiding