Handleiding graszoden leggen

Graszoden leggen

Wat kun je verwachten?

In deze handleiding vertellen we stap voor stap wat je moet doen om je graszoden goed te leggen. Neem de tijd om het door te nemen voordat je aan de slag gaat en je realiseert een mooie, duurzame grasmat waar je nog jaren van kunt genieten.

Vervolgens is uiteraard het onderhoud belangrijk, daarover lees je meer in onze handleidingen over graszoden onderhouden.

Eindresultaat

Heb je onze handleiding graszoden leggen van begin tot eind doorgelopen? Dan is de kans groot dat jouw gazon er net zo mooi bij ligt als dat van deze klanten:

graszoden leggen
graszoden leggen
graszoden leggen

Veelgestelde vragen graszoden leggen

Als graskweker krijgen we regelmatig vragen binnen van klanten die voor het eerst graszoden gaan leggen. Wie weet staat jouw vraag er ook tussen, en kun je je antwoord direct online terugvinden!

Graszoden kun je eigenlijk het hele jaar door leggen. Als je de keuze hebt, is het voorjaar of de herfst de gunstigste tijd. Dit komt doordat de omstandigheden dan meestal vochtiger zijn, zonder extreem hoge of lage temperaturen. Zolang het overdag vriest, kunnen we bij Topgazon geen gazon oogsten. Vorst over pas gelegde graszoden is echter geen enkel probleem. Ze gaan namelijk in ruststand bij een lage temperatuur en groeien weer aan als de winter voorbij is.

Je graszoden leggen doe je met een standaard tuingereedschap, gecombineerd met een aantal andere handige tools en materialen. Met een graszodensnijder, een spade, een hark en een hooivork kom je al een heel eind. Eventueel kun je een bodemverbeteraar (bijvoorbeeld compost), een pH bodemtest of pH meter, een (motor)frees, een graszodenwals en gazonmest klaarleggen.

Mis je één van de gereedschappen die handig bij het graszoden leggen? Vaak zijn verschillende tools ook te huren bij een bouwmarkt of tuincentrum.

Om graszoden te leggen en te laten leven is een ondergrond van minimaal 30 cm zwarte aarde nodig. Heb je geen zwarte tuinaarde in huis? Dan is het verstandig om teelaarde of bemeste tuinaarde te bestellen en dit aan te brengen voordat je de graszoden gaat leggen.

Aangezien onze graszoden ongeveer 2 cm dik zijn, is dit de hoogte die je het beste langs bestrating kunt aanhouden. In dat geval heb je de mooiste aansluiting op de bestrating en is onder andere maaien van het gazon makkelijker.

Nee, dit is niet aan te raden. Doordat er al een grasmat in ligt, ontstaat er een storende laag. De wortels van jouw nieuwe grasmat kunnen niet hechten, waardoor de nieuwe zode geen goede kans krijgt om vast te groeien. Je nieuwe gras zal dit dus niet overleven.

Bij Topgazon helpen we je graag om je vers gelegde gazon goed te onderhouden. Bekijk onze gras kalender en onze verschillende handleidingen om te zien wat je wanneer moet doen om je gras mooi groen te houden!

Dit is niet aan te raden. Loop je te snel over je vers gelegde gras, dan is de kans op verschuiving (of inzakken van de zode wanneer er gesproeid is) groot. Het beste is om de mat ongeveer 2 weken met rust te laten en zo min mogelijk er overheen te lopen. Uiteraard is het soms niet te voorkomen om bijvoorbeeld de sproeier te verplaatsen. Gebruik dan grote passen en zorg dat je niet op een nat stuk komt te staan.

Maak het gras gelijk na het leggen goed nat, ook als de zon schijnt. Is het droog weer, sproei dan de eerste week circa 20 millimeter water per dag. Het makkelijkste is om een regenmeter op het gazon te plaatsen, zodat je in ieder geval niet te weinig sproeit. Het beste moment om te sproeien is ’s morgens of ’s avonds. En regent het voldoende, dan hoeft er uiteraard niet gesproeid te worden. Ook hierbij is het belangrijk om je regenmeter in de gaten te houden.

Neem contact op voor advies

Heb je na het lezen van deze handleiding nog een prangende vraag over graszoden leggen, of wil je nog iets anders weten? Neem dan gerust contact met ons op. Met onze kennis en ervaring helpen we je graag op weg!

bernard topgazon grasspecialist
Bernard

Grasspecialist

Mail ons

info@topgazon.nl

Volgende stap?

Grasmaaien

Gras kalender

Al je gras onderhoud in één overzicht

Download mijn gras kalender Meer info

Nog meer handleidingen…